Szenzorok minden esetre

SICK megoldások különféle iparágak egyedi igényeire szabva

2013. október 28., hétfő, 17:09

Címkék: automatizálás EPDM gyógyszeripar inox jeladó SHL Group Sick szenzortechnika

A SICK által kínált szenzorok jelentették a választ az SHL autoinjektor összeszerelőgépek nyomon követhetőségével és biztonságával szemben támasztott igényekre. A járműipari beszállító olyan teljes körű megoldáshoz jutott a SICK segítségével, amely képes lefedni a különböző alkalmazási területekből adódó szerteágazó igényeket, ráadásul az értékesítés előtti és utáni támogatás biztonsága is előnyként jelentkezett.

Az SHL Group a világ legnagyobb magántulajdonban lévő, modern gyógyszeradagoló készülékek, köztük adagolótollak, autoinjektorok és inhalációs eszközök tervezésével,  fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cége. Három cégcsoport alkotja, az SHL Medical, az SHL Healthcare és az SHL Technologies. A csoport járműipari beszállító tagja.
 
Az anyagszámok nyomon követése 2D kódolvasóval, sérülések elkerülése biztonsági fényfüggönyökkel
és biztonsági záróberendezésekkel, valamint minőség-ellenőrzés kompakt, precíziós szenzorokkal,
az összeállításhoz minimális helyet igénylő autoinjektor összeszerelőgépben
 

A kihívás: nyomon követhetőség, biztonság és minőség-ellenőrzés

A csökkentett helyigénnyel, nyomon követhetőséggel és biztonsággal szemben mutatkozó igények arra ösztönözték az SHL-t, hogy olyan beszállítót keressen, amely képes megbirkózni ezekkel a kihívásokkal. Az SHL általában száloptikai szenzorokat alkalmaz az összeszerelést ellenőrző gépekhez. Egyik ügyfele speciális igénye miatt, miszerint kompakt szenzorok beépítését kérték száloptikai szenzorok helyett, az SHL választása a SICK-re esett. A német gyártó ugyanis vállalni tudta az  alkalmazásaihoz megfelelő kompakt szenzor beszállítását. A szenzorral kapcsolatos egyik követelmény volt a precíziós fénypont, amely alkalmas az átlátszó üvegfecskendő érzékelésére. Mindemellett szükség volt egy 2D mini kódolvasóra is az anyagszámok lekövetéséhez. Végezetül a gépek, illetőleg a gépkezelők sérüléseinek elkerülése érdekében az SHL biztonsági fényfüggönyre és biztonsági záróberendezésre is igényt tartott az ajtókhoz. 
 

A megoldás: ideális a nyomon követéshez, biztonságos használathoz és minőség-ellenőrzéshez

A nyomon követhetőséget az SHL a SICK-kel szoros együttműködésben egy képalapú kódolvasó (ICR803) segítségével valósította meg. A kódolvasó méretét tekintve tökéletesen alkalmazkodik az SHL-nél rendelkezésre álló korlátozott helyviszonyokhoz. A kompakt, pontosan és egyszerűen sorba rendezhető optikai szenzorok iránti igény kielégítésének kérdésében az SHL választása a SICK PinPoint technológiás, tisztán látható vörös fénypontot kivetítő közelségérzékelő szenzorára (WTB4 PinPoint), valamint a SICK lézeres közelségérzékelő szenzorára (WT9L) esett, amelynek precíziós fénypontja a fecskendők belsejében elhelyezkedő apró alkatrészeket is képes érzékelni. Az említett előnyök mellett mindként SICK szenzor tökéletes ár/érték arányt képvisel. A szintén a SICK által szállított biztonsági fényfüggöny (C2000) és biztonsági záróberendezés (i10 Lock) a gép és a gépkezelő biztonságáról is gondoskodik. A SICK különböző megoldásainak és szakértelmének köszönhetően sikerült az ügyfél kívánalmainak eleget tenni.
 

Biztonságban

Az SHL ügyfele számára rendkívül fontos szempont volt, hogy egy beszállítótól kapjon komplett megoldást. Az SHL számára is előnyt jelentett, hogy az összes termék esetében – a SICK részéről – csak egyetlen kapcsolattartó szakértővel kellett kooperálnia, így az értékesítés előtt és után is professzionális támogatást kapott.
 

Kiváló minőség inoxból: DFS60I programozható inkrementális jeladó

A SICK DFS60I inkrementális forgó jeladója praktikus megoldás az élelmiszer-feldolgozásban, üdítőital- palackozásban, gyógyszer- és csomagolóiparban jellemzően előforduló, valamint kifinomult kültéri alkalmazásokhoz.
 
Az inox és EPDM rendkívüli ellenálló képességet biztosítanak
az agresszív vegyi anyagokkal és magas hőmérséklettel szemben
 
A jeladó burkolata, a tárcsa és a tengely rozsdamentes acélból készül – ezek és az EDPM tömítés együttes jellemzőinek köszönhetően megfelel a korrózióra és a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képességre irányuló legszigorúbb követelményeknek is, amennyiben a használat során fennáll a párával vagy agresszív anyagokkal való érintkezés veszélye. A felhasználó által opcionálisan programozható, fordulatonként akár 65 536 impulzusfelbontás rendkívül széles körben teszi alkalmazhatóvá, és csökkenti a készleten tartandó variánsok számát. A különböző elektronikák számos integrálási lehetőséget kínálnak.
 

Inkrementális, inox, innovatív

A DFS60I inkrementális forgójeladó, rozsdamentes acél kivitelű, IP67 besorolású védőburkolattal. A legmagasabb szintű pontosságot és sokoldalú felhasználási lehetőséget kínál, kifejezetten kíméletlen, zord környezeti feltételek mellett. A jeladó alkatrészei, mint például a burkolat, a tárcsa és a tengely inoxból készültek, ami rendkívül ellenálló az agresszív vegyi anyagokkal szemben. A tömítőgyűrű etilén-propilén-dién-monomer gumiból készült (EPDM) – egy olyan anyagból, amit kivételes ellenálló képesség jellemez a vízzel és víz alapú anyagokkal szemben, mint amilyenek a savak vagy a sós víz.
 

Az adott alkalmazásnak megfelelően szabadon programozható

Azok számára, akik rendszerintegrátorként működnek, vagy éppen gépgyártással foglalkoznak az élelmiszer- és üdítőital, illetve gyógyszer- és csomagolóipar területén, különösen nagy könnyebbséget jelent a DFS60I programozhatósága. A 16 bites felbontásnak köszönhetően a felhasználó szabadon, pontosan az alkalmazásnak megfelelően programozhatja be az impulzusok számát 1 és 65 536 között, a jeladó nulla pozícióját és a nulla impulz usszélességet, valamint a TTL, illetve HTL interfész kimeneti feszültségét. A programozás nem igényel külső áramforrást – a jeladó a kimeneti kábelen keresztül csatlakozik a PGT-08-S programozó eszközhöz, ami először leolvassa a DFS60I aktuális beállításait az elektronikus címkéről, majd eltárolja az új beállításokat a jeladóban. Így a DFS60I segítségével csökkenthető a felhasznált alkatrészek száma, továbbá előmozdítható az egységesítés, mivel ez az egyféle univerzális jeladó szinte korlátlan számú alkalmazásra megoldást jelent.
 

A beszerelési lehetőségeket tekintve is sokoldalú

A DFS60I 10 mm átmérőjű, merev tengelye széles körű mechanikus és elektronikus beállítási lehetőséget kínál az egyszerű beszereléshez. A felhasználó választhat  például szervo- vagy peremes szerelésű tárcsát. A 60 mm átmérőjű, kompakt burkolat helytakarékos beszerelést tesz lehetővé. Az M12 aljzat radiális csatlakozásának köszönhetően a jeladó különösen jól alkalmazkodik a nehéz körülményekhez is, ha korlátozott a beszereléshez rendelkezésre álló hely. Az elektronikát illetően a DFS60I rendelkezik többek között egy 24 V nyitott kollektoros interfésszel, két hatsávos TTL/RS422 interfésszel, különböző jelszintekkel, egy hatsávos HTL/ellenütemű (push pull) interfésszel és a korábban már említett programozható TTL/HTL interfészekkel. Mindamellett, hogy számos alkalmazásspecifikus mechanikus és elektronikus beállítási lehetőséget kínál, és ezáltal optimális beszerelési lehetőséget biztosít, a DFS60I a gépesítés, beszerzés, valamint szervizelés során szóba jövő variánsok és/vagy alkatrészek számát is csökkenti.
 
www.sick.hu
office@sick.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek