ScrewClip – A csavarok őre

2013. június 11., kedd, 18:42

Címkék: 2006/42/EG Otto Roth GmbH rögzítéstechnika ScrewClip

Mindenki által ismert probléma: kiveszünk egy csavart, leszereljük az burkolatot, és amikor vissza szeretnénk tenni, akkor nem találjuk a csavart. Nem hiába írja elő a gép- és berendezésgyártás számára, a gépekről szóló EU irányelv (2006/42/EG), hogy a rögzítőrendszernek a védőburkolathoz vagy a géphez kapcsolódva kell maradniuk, amikor a védőburkolatot eltávolítják. Hogyan válhatnak a csavarok elveszíthetetlenné? Az OTTO ROTH termékei között már megtalálható a ScrewClip, melyet már számos ügyfelünk alkalmaz.

 
A gép- és berendezésgyártás számára szóló EU irányelv 63 oldalon keresztül tárgyalja az Európai Unióban forgalomba kerülő gépekre vonatkozó legfontosabb munka- és egészségbiztonsági követelményeket. Ezen előírásokat a gyártók nem hagyhatják figyelmen kívül, ez az EU irányelv alapfeltétele a CE jelölésnek, amely nélkül az EU-ban nem kerülhet berendezés forgalomba.
 

Nem csak az előírás miatt fontos

Az irányelv megalkotásának hátterében a mindennapi feladatok során felmerülő problémák állnak. Amikor eltávolítunk egy védőburkolatot, például karbantartási munkák elvégzése miatt, a rögzítőcsavarok könnyen elveszhetnek. Emiatt nem zárható ki, hogy a visszaszerelést el kell halasztani, vagy a szerelőnek más rögzítési megoldást kell keresnie, esetleg egy nem oda való kötőelemmel rögzíti a burkolatot. Mivel ezen megoldások komoly balesetveszélyt rejtenek magukban, ezért kerülendő az alkalmazásuk. A gépekről szóló 2006/42/EG irányelv hatályba lépése óta a biztosítók az ilyen irányú kockázatokból eredő károkra vonatkozó kérelmeket elutasítják.
 
Minden iparágban szükség lehet az innovatív rögzítéstechnikai megoldásra
 

Van rá megoldás

A német OTTO ROTH, mint a kötőelemek területén szakértő és felelős vállalat, különösen fontosnak tartja az EU irányelvben előírtak alkalmazhatóságát. Ezért az irányelvben előírt: „a rögzítőrendszereknek a védőburkolathoz vagy a géphez kapcsolva kell maradniuk, amikor a védőburkolatot eltávolítják” követelményeknek megfelelő kötőelem rögzítési megoldást dolgozta ki. Elsőként megvizsgálta, milyen műszaki lehetőségek állnak rendelkezésre a csavarkötés kioldása esetén a csavarok elvesztésének megakadályozására.
 
 
Az ügyfelekkel való egyeztetések és gyakorlati tapasztalatok felhasználása nyomán, a termékkel szemben a következő igényeket támasztotta az OTTO ROTH:
  • a rögzítő rendszer utólag könnyen beépíthető legyen
  • a rögzítő rendszer beépítése a gépben/berendezésben nem követel meg szerkezeti változtatást
  • nem szükséges a meglévő kötőelem kicserélése
  • hézagmentes csavarkötés kialakítása
  • bármilyen szilárdságú csavarnál felhasználható
  • a leszerelhető védőburkolatokra beépíthető legyen
 
A fenti tulajdonságokat teljes körűen kielégítő terméket sikerült kifejleszteni. Ez, a ScrewClip névre hallgató megoldás a leggyakrabban használt méretekben már rendelhető Magyarországon is.
 
ScrewClip – őrzi a csavart,
a dolgozók és az üzem biztonságát

Az OTTO ROTH-ról

Sokoldalúság, szakértelem, megbízhatóság. Ezen tulajdonságok fémjelzik a stuttgarti OTTO ROTH céget immáron 1914 óta. A német vállalatnál büszkék arra, hogy ma több mint 100 000 árucikkből álló választékkal és szolgáltatások széles skálájával állnak ügyfeleik rendelkezésére. A szabványos és az egyedi műszaki rajz alapján, precíziós megmunkálással saját üzemükben készített alkatrészek kereskedelme során a minőség, a határidők betartása és szakképzett munkatársaink munkája nyújt garanciát az ügyfelek elégedettségére. Az OTTO ROTH-nál a C-alkatrész menedzsment során jelentkező speciális igényekhez is megtalálja tapasztalt, megbízható partnerét. Mostanra több mint 10 000 ügyfél használja a vállalat termékeit és veszi igénybe szolgáltatásait a legkülönbözőbb iparágakban.
 
OTTO ROTH GmbH & Co KG
postacím: 70499 Stuttgart,
Rutesheimer Str. 22
Magyarországi postacím:
8007 Székesfehérvár, Pf. 111
Szemerei Tamás
+ 36 70 415 7684
www.ottoroth.hu
t.szemerei@ottoroth.de
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek