Nagyobb teljesítmény, közelebb a felhasználóhoz

A megújult szoftvernek köszönhetően hatékonyabb a TNC 640

2013. július 01., hétfő, 13:24

Címkék: esztergálás gravírozás Heidenhain marás megmunkálás TNC640

Új funkciókkal jelenik meg a piacon a HEIDENHAIN csúcsteljesítményű maró-esztergáló vezérlője, a TNC 640. Ennek köszönhetően a korábbinál nagyobb a teljesítménye és még inkább felhasználóbaráttá vált.

 

A megújult szoftvernek köszönhetően új funkciókat kapott a TNC 640. A HEIDENHAIN csúcsteljesítményű maró-esztergáló vezérlője így most már a számos új esztergálási és marási ciklus mellett olyan fejlett opciókkal rendelkezik, mint például a dinamikus ütközésfelügyelet, az adaptív előtolás szabályozás és a kontúrátvétel DXF fájlokból, amelyek mind a nagyobb termelékenység elérését segítik.
 

Intelligens esztergálás

A TNC 640 számos új, intelligens esztergálási funkciója nem csak egyszerűbbé teszi a felhasználó munkáját, de a megmunkálás is sokkal hatékonyabb lesz. A gépen még a bonyolult esztergálási műveletek is könnyedén beprogramozhatók. A vezérlő a legtöbb marási és esztergálási feladathoz optimális kezelhetőséget biztosít, pontosan úgy, ahogy a HEIDENHAIN-tól már megszokhatta.
 
Az új esztergálási funkciók:
  • Új axiális, radiális és kontúr beszúró ciklusok: ennek a három új ciklusnak – a radiális beszúró esztergálásnak, az axiális beszúró esztergálásnak és a kontúr beszúrásnak – köszönhetően váltakozva végezhet a felhasználó beszúrási és nagyolási műveleteket.
  • Beszúró ciklusok fogásvételi mélysége: a beszúró ciklusok lehetővé teszik az fogásvételi mélység meghatározását, például forgácstöréshez.
  • A nyersdarab alakjának módosítása a körvonal ciklusok közben: a megmunkálási idő csökkenthető a TNC 640 új funkciójának alkalmazásával a levegőben forgácsolások elkerüléséhez és a fogásvételi pályák optimalizálásához. A kontúrfrissítés funkció minden megmunkálási lépéshez módosítja az  eredetileg meghatározott  nyersdarabalakot. Az esztergálási ciklus az aktuális nyersdarab kontúrt veszi figyelembe a fogásvételi és megmunkálási pályák számításakor. 
  • Kontúrkiegyenlítési típusok az esztergálási ciklusok során: Kontúrkiegyenlítési típusokat határozhat meg az esztergálási ciklusok során. Kiválaszthatja, hogy mikor akarja a kiegyenlítést használni: minden fogásvételkor, csak az utolsó fogásvételkor vagy anélkül esztergálna.
 
A gépen még a bonyolult esztergálási műveletek is könnyedén beprogramozhatók
 

Marás, egyszerűbben

A TNC 640 a felhasználók által elvárt magas minőséget testesíti meg. A gépkezelők ezt a marási ciklusok használatakor is tapasztalják. Egy fontos új ciklus a gravírozó munkákhoz.
 

Gravírozás ciklus

A 225-ös gravírozás ciklus lehetővé teszi szövegek vagy sorozatszámok nagyon egyszerű létrehozását. Adja meg a kívánt szöveget egy szöveges paraméterrel és válassza ki, hogy a szövegnek egyenes vonalon vagy íven kell elhelyezkedni.
 
A 225-ös gravírozás ciklus lehetővé teszi szövegek
vagy sorozatszámok nagyon egyszerű létrehozását
 

Nagyobb folyamatbiztonság

A bonyolult munkadarabok megmunkálási műveletei egyszerűek és hatékonyak is lehetnek. A TNC 640 praktikus funkciókkal rendelkezik, melyek segítik a kezelőt a biztonságos és kényelmes alkatrészgyártásban. 

  • Dinamikus ütközésfelügyelet (DCM): a dinamikus ütközésfelügyelet (DCM) elősegíti a szerszám és a géphez rögzített komponensek ütközéseinek megelőzését.
  • Adaptív előtolás szabályozás (AFC): az adaptív előtolás szabályozás (AFC) automatikusan szabályozza a TNC előtolási sebességét, figyelembe véve a mindenkori orsóteljesítményt és egyéb folyamatadatokat.
  • DXF konverter: a DXF konverter segítségével egyszerűen kinyerheti a marási és esztergálási kontúrokat vagy pontokat a meglévő DXF fájlokból.
  • Kiterjesztett szerszámkezelés: az új szerszámkezelésben a szerszámtípus ikonok nagyobb átláthatóságot biztosítanak. Ezekről a speciális funkciókról részletes információkat talál a tnc.heidenhain.de honlapon.
  • Szabadon meghatározható táblázatok: a szabadon meghatározható táblázatok valódi pluszt nyújtanak a felhasználó számára. Lehetővé teszik, hogy a TNC 640 számos lehetőséget kínáljon megadott adatok NC-programból történő kiolvasására és mentésére. A táblázatok egyszerűen konfigurálhatók a kitölthető űrlapokkal.
 

Pontos, még pontosabb…

A KinematicsOpt funkció biztosítja a forgó és a döntött tengelyek állandó, nagymértékű pontosságát. Az újrakalibráció csak néhány percet igényel és javítja az elmentett kinematikai modellt. A 2. szoftver verzióban az új 452 PRESET COMPENSATION ciklus egyszerűbbé teszi a cserélhető fejekkel történő munkavégzést. Úgy állítsa be a különböző cserélhető fejeket, hogy a kijelölt munkadarab nullapontok (Preset) mindegyik fejre érvényesek legyenek. 
A felhasználó most már – bármilyen különleges képzés nélkül – saját maga tud új vagy módosított marófejet kalibrálni a gépen, és nincs szüksége ehhez szerviztechnikusra. Kizárólag a HEIDENHAIN 3D-s tapintója és egy kalibrációs gömb szükséges a mérési folyamathoz. A TNC 640 e ciklusai a nagyobb pontossághoz is hozzájárulnak: új tapintóciklus a hossz és sugár kalibrációhoz egy gömbön. Az új 460-as kalibrációs ciklus automatikusan kalibrálja a tapintócsúcsot a HEIDENHAIN KKH típusú kalibrációs gömbjének használatával. Új tapintóciklusok manuális módban: kézi üzemmódban is meghatározható az alapelforgatás két furattal vagy két csappal. A TNC 640 új tapintóciklusának köszönhetően egy bázispont kijelölhető egy horony vagy egy borda középvonalán. Új kalibrációs ciklus a TT 449 infravörös szerszámtapintóhoz: ez az új ciklus támogatja a HEIDENHAIN vezeték nélküli TT 449 szerszámtapintóját az új automatikus szerszámméréshez.
 
www.heidenhain.hu
 
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek