Maximális erő – a lehető legmagasabb műszaki komfort

A PowerMax® cam egység új lehetőségeket teremt a szerszámkészítésben

2013. szeptember 30., hétfő, 10:15

Címkék: CAM gördülőhajlítás hajlítás Helvét lemezalakítás lemezvágás PowerMax présszerszám szerszámkészítés szerszámtechnika

A STRACK NORMA, a legmagasabb minőséget képviselő szerszámnormália-gyártó kínálatában megtalálható a lemezalakító- és kivágó technikához használható, számos szabadalmat tartalmazó csúszkás cam programja. A program fő jellemzője, hogy ötvözi a normáliák szabványosságát az egyedi igényeknek való megfelelőséggel.

A PowerMax® számos új funkciót tartalmaz, melyek kiemelkedő teljesítményt és rugalmasságot kínálnak, ugyanakkor kis mérete, kompakt kialakítása révén lényegesen kisebb a versenytársak modelljeihez képest. A kifejlesztett három verzió újraértelmezi a lemezalakító- és vágó technikák kritériumait. A felső- vagy alsó beépítésű cam egységek technikája igazából nem számít újdonságnak a lemezalakító- és vágószerszámoknál. A présszerszámok függőleges irányú mozgása miatt van szükség ezekre az eszközökre, ha oldalirányú lyukasztást vagy vágást kell megoldani, azért, hogy az erőket a kívánt munkavégzés irányába terelje. Gyakorlatilag minden olyan esetben, amikor a lemez nem munkálható meg függőlegesen, ilyen cam egységekre lesz szükségünk.

 
0-75° közötti, sőt egyedileg negatív szög is megoldható                     65-1000 mm közötti hosszúságban
 

Új távlatok a szerszámkészítésben

A PowerMax® három védett verzióban létezik: BASIC, MEDIUM és PREMIUM. A beépítési méretek mindhárom verzió esetében ugyanazok. Az alacsony költségű BASIC jelenti a belépőszintet, mely a versenytársak termékeinek jelenlegi technológiai megoldásait alkalmazza. Gyakorlatilag viszont a MEDIUM és PREMIUM verziók nyitnak teljesen új távlatokat a mérnökök és szerszámkészítők számára a formázó- és kivágószerszámok kialakításában, és mindezt különösen költséghatékony módon. Ennek egyik része az aktív visszatérő eszköz. Minden egyes préselésnél ez az aktív visszatérő igen magas, a mai napig egyedülálló visszahúzóerőt biztosít. Egy szintén egyedi megoldás
révén a présszerszám összenyomott, tehát játéktól mentes állapota valósítható meg nyitott szerszámon, vagy akár szerszámon kívül is, mely által akár nagyságrenddel kisebb tűrések valósíthatók meg a cam egységnél.
 
A technológiai újdonságok révén a PowerMax a jelenlegi ténylegesen legjobb cam egység
 
Az aktív visszatérő mechanikailag hozza létre a kihúzáshoz szükséges erőt. Egy vagy több gázrugó is segíti a cam csúszkát a kihúzás után annak kezdeti helyzetébe való visszajutásban. Amikor a cam együtt mozog, kisebb erő szükségeltetik, abból a tényből adódóan, hogy a gázrugók a szokásoshoz képest sokkal kisebb erővel dogoznak. A csúszka, a szerszám és a prés sérülése ezért kizárt, mivel a szükségtelen erőket megszüntettük, így pedig a karbantartási költségek is lecsökkennek. Ez a PowerMax®  egyik előnye az olyan cam csúszkákhoz képest, melyek visszamozgatását egyedül gázrugók végzik. Az aktív visszatérő csakis annyi erőt ad, amennyi a lyukasztószerszám lemezből való kihúzásához szükséges. A gázrugó csupán a csúszkát tolja vissza kezdeti pozíciójába. A 460 mm-nél szélesebb cam egységek esetében a kihúzási löket első 20 mm-én további gázrugók biztosítanak jelentősen nagyobb kihúzóerőt. A szükséges alkalmazási pontokra fókuszáló szerkezet az optimálisan kialakított prizmás vezetőkkel együtt különlegesen magas fokú futási precizitást és kiemelkedően hosszú élettartamot eredményez. A PREMIUM verziónál egy külön kivehető munkalap található. Ez a speciális, nagy precizitással készült nyomólap minden irányban vállas kialakítású. Ez a szerszám egyszerű szétszerelését teszi lehetővé, a négyszögletes lap pedig könnyen megmunkálható. A szerkezeti változtatások miatti vagy a különleges igényeknek megfelelő speciális lapok készítése ezen túl már nem jelenti az ezidáig szokásos problémát a kezelőnek. Az ilyen igényeknek való megfelelés a jövőben könnyen teljesíthető lesz.
 
CAD-adat (a BMW AG jóváhagyásával)
 
A PowerMax® cam egység család számos variációt kínál mind a méreteket, mind a csúszkaszöget illetően. Nagy keménységű lemezek lyukasztásakor, amikor a lyukasztónak pontosan a lemezre merőlegesen kell mozognia, a termékcsalád egyedi megoldást kínál. Kérésre a csúszkákat a kívánt szögben gyártjuk le, a szabványos szögektől (0° és 75° között, 5°-os lépésekben) eltérő értékek esetében. A PowerMax® ezeken kívül jelentős többletszolgáltatást is kínál. A nyomólapok megmunkálása az ügyfelek  specifikációinak megfelelően, és a különleges méretű és formájú,  skár aszimmetrikus nyomólapú cam egységek készítése tovább növelik a rugalmasságot és szokatlan mértékű szabadságot ad a szerszámkészítésben. A Helvét Kft. csapata szívesen bemutatja Önnek is a cam egységeket, ehhez várják az érdeklődők jelentkezését.
 
Különleges méretben és formában, akár aszimmetrikus nyomólappal is lehetséges
 
Hajlító egység – magas alkatrészminőség a precíz forgómozgásból adódóan A Helvét Kft.-nél a megrendelők igényeinek megfelelően tervezik és készítik a hajlító egységeket. Ez szinte minden hosszméret és anyagvastagság megmunkálását lehetővé teszi az adott esetben alkalmazható számos hajlítási opció mellett. A szabadalommal védett gördülő hajlító egység magába foglal egy felületedzett, alacsony súrlódású forgóbetétet, ami az alaptestbe van építve. A hajlító egységek lehetővé teszik a fémlemezek egyidejű hajlítását és formázását. A szerszámmozgás irányát forgó, formázó mozgássá alakítják át. Ezen felül olyan további lehetőségeket is kínálnak, mint a túlhajlítás (90°-on túli hajlítás, ami kompenzálja az anyag visszarugózó hatását), nyitott hajlítás, hajlítás rádiusszal kis tűrésen belül. Számos opció további jelentős előnyöket biztosít. A szokásos Z- vagy U-hajlítás mellett számos illusztrált példát mutatunk be összeállításunkban.
 

A gördülőhajlítás előnyei

  • Jobb minőségű alkatrészek és alacsonyabb költségek a szokásos hajlítóprésekhez képest
  • Reprodukálható minőség és egységes magasságú hajlított részek
  • Munkafázisok csökkenése az egy löket közbeni, akár 120°-os szögű hajlításoknál
  • A forgó mozgás csökkenti a súrlódást és 50-80%-kal kisebb nyomóerőt igényel
  • A forgó, formázó mozgás ±0,5°-os tűrést tesz lehetővé kalibrálás nélkül
  • A hajlító egységekkel lehetséges a kis részek hajlítása és az U-hajlítás is
  • Az anyagvastagság-váltakozást a hajlító egység viseli
  • A hajlítás helyéhez közeli furatpozíciók jellemzően nem torzulnak
  • Ideális a nagy szilárdságú acélok és alumínium formázásához
  • A design- és dekoratív lemezek, illetve festett lemezek formázása is lehetséges szerszámnyomok hagyása nélkül.
 
 

Alkalmazhatósági példák

 

Hajlítási formák

TD-túlhajlítás akár 120°-ig a hajlítópofák és hajlítócsapok ennek megfelelő gyártásával oldható meg. Ekkor a pofa rádiusza változatlan marad a normál hajlításhoz viszonyítva. Hegyes túlhajlítás (109°-nál nagyobb) problémát okozhat kis hajlítási rádiusz esetében. A STRACK szívesen segít kialakítani az optimális megoldást. A rozsdamentes acél és nagy szilárdságú acél esetében kiválóan alkalmazható a hajlító egységgel történő túlhajlítás opció. Ez az opció a 180°-os hajlítás megelőző lépéseként is szolgál.
 

TB-hajlítás nagy rádiusszal

Olyan hajlításokra utal, amikor az “R” rádiusz háromszor nagyobb, mint az “S” lemezvastagság. Abból a tényből adódóan, hogy nagyobb visszarugózás várható, erősebb túlhajlítást szükséges végezni. A tökéletes hajlítás garantálásához a peremnek az érintőtől számítva az “S” lemezvastagság legkevesebb másfélszeresének kell lennie. TA-hajlítás rövid füllel Olyan hajlítás, ahol a “H” hajlítási magasság túl kicsi ahhoz, hogy a hajlító betét megfogja.  Ezért az “R” rádiusznak kisebbnek vagy ugyanakkorának kell lennie, mint az ”S” lemezvastagságnak. A hajlítási magasság legkevesebb az ”S”lemezvastagság 2,6-szorosa + az “R” rádiusz kell legyen.

TF / TH / T G - Z-hajlítás

A legáltalánosabb hajlítások közé tartoznak. Ekkor egy lépésben két munkafázist kombinálunk. A hajlító betétnél szükséges rádiuszt az “S” lemezvastagság és a “H” alkatrész magasság határozza meg. Ebben az eljárásban egy pótlólagos leszorító megakadályozza az anyag felhajlását a hajlító betét és a hajlító pofa között. Különös előnyt jelent a kétrészes hajlító pofa, ami így a szerszámban beállítási lehetőséget nyújt. További leszorító erők vagy megfogók szükségessé válhatnak az alkatrész hajlítása közbeni rögzítéséhez. TC / TG - U-hajítások és a kettős Z-hajlítások Ezeket teljesen elvégzik a párba rendezett hajlítóegységek. Figyelembe kell venni, hogy a “P” távolság a fülek között legalább a “B1” méretnek megfelelő legyen. Kisebb távolság esetén egyedi megoldást találunk. A Helvét Kft.-nél örömmel végezik el a megrendelők egyedi alkalmazásának megvalósíthatósági elemzését.

Présszerszám kalibrálás egyszerűbben

A présszerszámok kalibrálása meglehetősen kellemetlen munka. A STRACK NORMA által kínált távtartó lapok (SN4530) viszont nagyban megkönnyítik ezt a feladatot. A fogazott távtartó lapokkal könnyen végezhető a finomállítás a két szerszámfél között. A két fogazott lap enyhe dőlése következtében az együttes magasságuk foganként 0,02 mm-rel állítható, ahogy egymáshoz képest elcsúsztatjuk azokat. A maximális finomállítási tartomány típustól függően 0,24 illetve 0,28 mm.
 
Fogazott távtartó lap (SN 4530)
 
Présszerszám-kalibrálás távtartóval
 
 
www.helvet.hu
szabolcs.walter@helvet.hu
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. szeptemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek