Ketrec nélkül

A védőkerítés nélküli ipari robot tovább gyorsítja ezen eszközök térnyerését

2014. február 12., szerda, 08:48

Címkék: ipari automatizálás költségcsökkentés robottechnika Universal Robots

A költséghatékonysági elvárások a gyártást világszerte az egyre nagyobb fokú automatizáltság felé terelik. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) előrejelzése szerint 2014 és 2016 között átlagosan 6 százalékkal növekszik az ipari robotok globális piaca, 2016-ban tehát az éves eladások 190 ezer egység fölé emelkednek.

 
Az ipari robotok térnyerését jelentősen befolyásolja a telepítési és üzemeltetési költségektől függő megtérülési idő, valamint az automatizálással megvalósítható ember-robot együttműködés sikeressége. Az Universal Robots által kifejlesztett, védőkerítés nélkül is telepíthető ipari robotkar újabb lökést adhat az automatizáltság elterjedésének. Az eddigiektől eltérő megközelítés alapján újragondolt robottechnikai koncepció által már a kis- és középvállalkozások számára is lehetővé válik, hogy a nagyobb gyártókhoz hasonló termelési rendszert vezessenek be.
 
 
A maximálisan 150N erőt kifejtő robotkar szinte minden gyártási környezetben használható, és mivel nem jelent veszélyt a környezetében dolgozó emberekre, nincs szükség védőkerítés, lézerszkenner, fényfüggöny vagy biztonsági szőnyeg telepítésére sem. Az együttműködő vagy „kollaboratív” ipari robotok jelenleg két típusban érhetők el: az 5 kg teherbírású, 850 mm kinyúlású UR5, illetve a 10 kg-ig terhelhető, 1300 mm hatósugarú UR10. A kis súlyból (18,4 kg, illetve 28,9 kg), valamint a kompakt kialakításból (egy Ø149 mm, illetve Ø190 mm felfogó lap) adódóan a robotok percek alatt áthelyezhetők az egyik munkaterületről a másikra, így a vállalat gyorsabban és rugalmasabban képes alkalmazkodni az új gyártási feladatokhoz.
 
 
A grafikus programozási környezetet a tabletek ihlették, így bárki, aki egy táblagép vagy okostelefon használatára képes, minimális képzéssel alkalmassá válik a robot irányítására is. A telepítéssel eddig együtt járó, gyakran a robot árához közelítő pluszköltségek jelentős részének elmaradása és a működtetés rugalmassága következtében a megtérülési idő drasztikusan csökken, így a robot mint befektetés egyre több gyártási folyamatban számít reális és elérhető alternatívának. A 0,1 mm ismétlési pontosságú, +/- 360 fok mozgási tartományú, akár 1 m/s sebességet elérő robotkarok tipikus alkalmazási területei a palettázás, anyagmozgatás, szerszámgép-kiszolgálás, festési, illetve vágó és daraboló megoldások. Gyakran építik be olyan alkalmazásokba (például kamera vagy érzékelő mozgatása), ahol korábban nem volt gazdaságos vagy biztonságos ipari robot alkalmazása, vagy a gyakori termékváltoztatás miatt nem vállalták a külső szakértő programozóktól való függőséget. Az IP54 védettségű robotok számított élettartama minimum 35 ezer óra, a teljesítményfelvételük kb. 200, illetve 350 watt egy átlagos programmal. 
 
Molnár László
www.universal-robots.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek