Creo 4.0 – az „okos tervezés” új eszköze

„Idén hamarabb érkezik a karácsony”

2016. november 28., hétfő, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás cad CAD/CAM/PLM Creo Creo 4.0 PTC tervezői szoftver ThingWorx Vuforia

A PTC, a 3D-s CAD-világ vezető innovátora napjaink legkurrensebb technológiáit integrálta a Creo 4.0-ba: IoT- (Internet of Things – dolgok internete) központú tervezés, additív gyártás, kiterjesztett valóság, modellalapú termékdefiníció. A Creo 4.0 a valaha megjelent legtöbb újdonságot felvonultató új verzió, amiben kiemelt hangsúlyt kapott a felhasználói élmény és a produktivitás növelése.

A PTC a Stuttgartban megrendezett PTC Forum rendezvényen bejelentette a Creo CAD rendszerének legújabb, 4.0 változatát. Az IoT és az okos, egymással kommunikáló, kapcsolódó termékek világában a termékfejlesztés is megváltozik, tágabb értelmezést nyer. A Creo 4.0 bemutatja a jövő terméktervezését. A Creo 4.0 olyan új lehetőségeket kínál a felhasználóknak, mint az IoT, az additív gyártás, kiterjesztett valóság és a modellalapú termékdefiníció (MBD). Ezenfelül nagy figyelmet kapott a meglévő alaptechnológiák erőteljes továbbfejlesztése, ami a mérnökök mindennapi munkájának a hatékonyságát fokozza. Ezek a fejlesztések szembetűnők, hatásuk minden felhasználó számára azonnali előnyökkel jár.

„Nagyon izgatott vagyok a Creo 4.0 érkezésével kapcsolatban. A PTC elkötelezte magát a modellalapú termékdefiníció mellett, aminek a segítségével a felhasználók a 3D-s termékfejlesztésre fókuszálhatnak, akár 2D-s rajzok létrehozása nélkül” – mondta Scott Carmichael, az NxRev vezérigazgatója. Az NXRev a PTC partnereként a Szilícium-völgyben tevékenykedő vállalatokat támogatja. „A PTC kiterjesztett valóságról és az »IoT-központú tervezésről« alkotott víziója és vezető szerepe nagy hatással van az ügyfeleinkre. Ezek a cégek fejlesztik a következő generációs okos, kapcsolódó termékeket, és ki akarják használni ezekben az új technológiákban rejlő lehetőségeket.”

Kiterjesztett valóság alapú élmények készítése: a valóság, a digitális modellek és a szenzoradatok randevúja

Okos, kapcsolódó termékek tervezése

A Creo 4.0-val a terméktervezők kiaknázhatják az IoT nyújtotta előnyöket. A legyártott fizikai prototípusok és a szériagyártmányok felszerelhetők szenzorokkal. A Creo 4.0 IoT-eszközeivel az azokból származó valós terhelési és működési adatok elemezhetők. „A Creo 4.0 lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a tervezés során alkalmazott feltételezéseket a gyakorlatból származó valós adatokkal helyettesítsék, ezáltal jobb tervezési döntéseket hozzanak, és teljesebbé tegyék a termékek digitális definícióját” – mondta Brian Thompson, a PTC CAD-szegmensének elnökhelyettese.

Az IoT-alapú fejlesztést alkalmazók versenyelőnyre tesznek szert másokkal szemben. „A PTC ismét kitágította a határokat a 3D-s CAD-alkalmazásaival, ezúttal olyan innovatív képességekkel, amik meghatározók az Internet of Things korszakban – mondta Chad Jackson, Lifecycle Insight. – A 3D-s modellek összekapcsolása a ThingWorx szenzoros modellekkel a kulcs, ami lehetővé teszi a szervezeteknek a virtuális szenzor prototípus elhelyezését és az adatgyűjtést anélkül, hogy bármit is fizikailag meg kéne építeni. A PTC úttörő világújdonságokat mutat be.”

Lenyűgöző látványtervek pillanatok alatt

Komplex struktúrák az additív gyártáshoz

A 3D-s nyomtatással (vagy más néven additív gyártással) hagyományos módon nehezen elkészíthető organikus formák, illetve „bennszülött” rácsozatokkal erősített, a célnak megfelelő és sokkal könnyebb szerkezetek gyárthatók.

Napjainkban rengeteg 3D-s nyomtató érhető el, amikhez általában társul valamilyen 3D-s nyomtatást segítő szoftver is. Ha azonban a terméktervezés kezdetétől a gyártás befejezéséig terjedő teljes folyamatot vizsgáljuk, jellemzően 2-4 szoftveren is átvándorol a modell, mire kijön a nyomtatóból. A Creo 4.0 forradalmasítja a 3D-s nyomtatással előállított alkatrészek tervezését. A Creo 4.0 által kínált munkamódszer szerves egységbe foglalja a tervezés-optimalizálás-nyomtatás folyamatát.

A Creo 4.0-val az olyan komplex 3D-s nyomtatási struktúrák is létrehozhatók, mint pl. a képen látható változó rácsozat

A szoftver parametrikus rács építőelemeket kínál a tömör térrészek lecserélésére: 2,5D-s rácsok, 3D-s térrácsok, felületi rácsok. A rácscellák minden paramétere állítható. A szoftverrel a rácsozatok különböző mérnöki szempontokból optimalizálhatók: pl. tömegminimalizálás. A rácselemek lehetnek egyenközűek, de sűrűségük, nagyságuk és a vastagságuk egy alkatrészen belül eltérő is lehet. Mivel a rácsozatok nagyszámú komplex elemet tartalmazhatnak, ezért idealizált elemek is rendelkezésre állnak a végeselemes szimuláció gyorsítása érdekében. A tervezés során alkalmazott rácsozatok követik a termékmodell változásait. Az elkészített modellek közvetlenül kiküldhetők a nyomtatóra.

Model-Based Definition (MBD) – modellalapú termékdefiníció

Az MBD hatékony megoldást kínál a termékfejlesztőknek, hogy a gyártási és egyéb adataikat egyetlen 3D-s modellben tárolják. Az MBD-nek köszönhetően a 2D-s rajzok feleslegessé válnak. Az MBD az olyan cégeknél jelent áttörést, ahol az értékláncolat már digitalizálásra került, így a termékkel kapcsolatba kerülő szakemberek mindenhol hozzáférhetnek a digitális termékmodellhez, és nem papíralapú 2D-s rajzok alapján történik pl. a gyártás. Természetesen a Creo a hagyományos 2D-s műszaki rajzok készítését továbbra is támogatja, ám lehetőséget nyújt az innovatív cégeknek egy hatékonyabb fejlesztési környezet kialakítására.

Az iparban több, MBD-hez kötődő ISO és ASME szabvány is megjelent, és a fejlesztőknek gondot okoz ezen szabványokhoz való igazodás, ráadásul ez egy dinamikusan változó világ, így nehéz lépést tartani az új elvárásokkal. A Creo 4.0 segít a fejlesztőknek könnyebben alkalmazni az MBD szabványokat, még akkor is, ha ők nem képzett szakértők. A szoftver útmutatást ad a felhasználóknak a GD&T (Geometric Dimensioning and Tolerancing – geometriai méretezés és tűrésezés) munkafolyamatok során. A folyamat végén ellenőrzi, hogy a GD&T tökéletesen került-e megvalósításra. A szoftverrel csökkenthető a 2D-s rajzoktól való függőség, és megszüntethetők a méretezési hibák.

A Creo 4.0-ban a felhasználók teljes magabiztossággal tudnak létrehozni komplex digitális termékdefiníciókat

Termékvizualizáció – kiterjesztett valóság

A Creo 4.0 a piacvezető KeyShot renderelő rendszer integrálásával új, jobb lehetőségeket mutat be a termékvizualizáció területén is. A tervezők és a mérnökök magas minőségű, valósághű látványterveket készíthetnek. A fejlesztések kiterjednek a szoftver megjelenítési alapfunkcióira, valamint az új Advanced Rendering modulra. A Creo 4.0 kiterjesztett valóság eszközeivel a digitális termékek a valóságos környezetükben jeleníthetők meg a Vuforia AR rendszerre támaszkodva, így akár virtuális bemutatótermek is létrehozhatók.

A lementhető geometriai kereséssel sok idő takarítható meg

Új felhasználói élmény

Az új, esetérzékeny és testreszabható helyi menükkel feleslegessé válik a szalag menük használata. Az adott helyzetben használható parancsok helyben elérhetők, minimalizálva ezzel az egérmozgatást. A teljes képernyős üzemmódban csak a modell és a helyi menük látszanak, a tervezők figyelme a modellre összpontosulhat. Ha mégis szükség van a menükre, csak a képernyő felső éle felé kell mozdítani a kurzort, és máris megjelenik a szalagmenü és a modellfa. A több szempont szerint paraméterezhető geometriai kereséssel egyszerűen és gyorsan megkereshetjük a számunkra releváns elemeket. Például egy lépésben kiválaszthatjuk a modellen az 5 mm-nél kisebb lekerekítéseket, amiket le szeretnénk kapcsolni egy szimuláció elvégzése előtt. Az új geometriai alapú és a dobozzal történő kiválasztás sokkal egyszerűbb és intuitívabb munkamódszert kínál az eddigieknél. A szoftver intenzív béta-tesztelésen esett át, és a felhasználók egyöntetűen arról számoltak be, hogy az új munkamódszerek jelentősen javítják a mindennapi hatékonyságot.

Új felhasználói élmény: intelligens mini helyi eszköztár, teljes képernyős üzemmód, új kiválasztási módszerek

Intelligens tükrözés

A Creo képes intelligensen és automatizáltan tükörszimmetrikus alkatrészeket létrehozni, vagy átpozicionálással újrahasznosítani az átforgatható alkatrészeket. Az intelligens tükrözéssel megszüntethető a feleslegesen duplikált alkatrészek létrehozása.

Az intelligens tükrözéssel felgyorsul a nagy méretű, szimmetrikus termékek fejlesztése

Több száz további újdonság

  • A felsoroltak csupán kiragadott példák, rengeteg további fejlesztés történt, pl.:
  • Importált lemezalkatrészek intelligens szerkesztése flexible modeling technikával.
  • Új, látványosabb vázlatkészítő környezet.
  • A Freestyle modul képes más rendszerekből (pl. 3D Studio, Maya) származó modelleket szerkeszteni.
  • Testalapú hegesztés az eddigi felületalapú mellett. A hegesztési varratok megmunkálhatók, és a végeselemes szimulációban automatikusan hegesztésként viselkednek.
  • Az NC modul új szimulációs motort kapott.

2016. december 15-től lehet letölteni

A Creo 4.0 december 15-től lesz majd elérhető/letölthető. „Idén hamarabb érkezik a karácsony” – posztolta a PTC Forum egyik résztvevője.

További információ:

S&T Consulting Hungary Kft.

www.snt.hu/cad

06-1/371-8060

cad@snt.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek