AMB 2016 előzetes – pillantás a szerszámgépipar jövőjébe 1. rész

A szerszámgépipar éllovasa elérhető megoldást kínál a digitális átálláshoz

2016. augusztus 15., hétfő, 06:00

Címkék: AMB 2016 CELOS DMC 160 U duoBLOCK DMG MORI forgácsolás megmunkálás megmunkálóközpont öttengelyes megmunkálás szerszámgép szerszámgépipar

A fémmegmunkálás egyik legnagyobb szakkiállítása a DMG MORI számára is hagyományos időpont arra, hogy a leginnovatívabb technológiák átfogó keresztmetszetét mutassa be a világ minden tájáról Stuttgartba látogató érdeklődőknek. A marás, az esztergálás és a modern technológiák területén több mint 2 000 m²-en bemutatott mintegy 30 kiállítási látnivaló a szerszámgépipar jövőjébe vezeti majd el a látogatókat. az újdonságok közé tartozik majd többek között a harmadik generációs DMU 50, valamint a Robo2Go automatizálási megoldás, amely számos gép esetében alkalmazható bármiféle robotikai ismeret nélkül.

DMG MORI Software Solutions – termékek és megoldások a digitális átálláshoz

A DMG MORI ügyfélorientált digitalizációs stratégiájának egyik legfontosabb építőköve a mintegy három éve bemutatott és azóta következetesen továbbfejlesztett alkalmazás alapú CELOS® rendszer. A gépekre és irodai PC-kre telepített egységes felhasználói felülettel a gyártásban és az adminisztrációban résztvevő munkatársak minden megrendelést, folyamat- és gépadatot kezelhetnek, dokumentálhatnak és vizualizálhatnak. A nyitott architektúra a gyártás terén kifejtett hasznos hatás mellett lehetővé teszi a magasabb szintű struktúrákkal végzett információcserét is. A platform tehát a gépek a vállalati szervezetbe történő teljes integrációja mellett egyidejűleg a jövő kiberfizikai termelési rendszerének már napjainkban is kézzelfogható fémmegmunkáló interfészét is megtestesíti. A platform által a mindennapi gyártásban is komoly előrelépés érhető el: 30%-kal csökkenthető a felszerszámozásra, 50 százalékkal pedig a technológiai paraméterek meghatározására fordított idő, de keresési segédeszközök használata is tovább növeli a termelékenységet. A CELOS® rendszer minden friss verziójának 50 újabb fejlesztése mellett a DMG MORI most tíz új CELOS® alkalmazást is bemutat a látogatóknak az AMB-n. Ezek közé tartozik az új CELOS® DEVELOPER APP, amellyel most először nyílik lehetőség arra, hogy a partnerek saját alkalmazásokat fejlesszenek.

Komoly jelentőséggel bír – és ez várhatóan még hosszú ideig így is marad – az alkalmazás-specifikus programozás, különösen a prototípus- valamint a kis- és közepes szériás gyártásban. Ezen a téren a sztenderd ciklusokkal végzett munka már régóta része az esztergálás, marás és fúrás modern vezérlőrendszereinek.  Az alkalmazások fejlesztésében több évtizedes tapasztalattal rendelkező DMG MORI azonban messze túlment a sztenderdeken és jelenleg 24 exkluzív technológiai ciklust kínál az esztergálás/esztergáló marás, illetve a marás/maróesztergálás terén. A ciklusok paraméterezett környezetérzékeny menükre épülő párbeszédablakokkal lehetővé teszik összetett megmunkálási feladatok közvetlenül a gépen történő, akár 60%-kal gyorsabb programozását. Kiváló példa erre a szabad formájú felületek öttengelyes interpolációval végzett megmunkálása, vagy a fogaskerékgyártás számos ciklusa. Más ciklusok a gépek, a munkadarab és a szerszám védelmére (MPC – Machine Protection Control), a szerszámkészlet ellenőrzésére és a négy- és öttengelyes gépek kinematikai pontosságának javítására (3D quickSET®), vagy az előtolás meghajtásának az asztal terhelésétől függően egy gombnyomásra történő szabályozására (Application Tuning Cycle) szolgálnak.

Világpremier: DMC 160 U duoBLOCK®

Növekvő igény mutatkozik az időtálló CNC technológia iránt. Az AMB-n megtekinthető új DMC 160 U duoBLOCK® már a duoBLOCK® koncepció negyedik generációjához tartozik. A palettacserélővel felszerelt öttengelyes univerzális megmunkáló központ a 30 százalékkal nagyobb stabilitást és pontosságot ugyanolyan mértékben csökkentett energiafogyasztás mellett teljesíti. A világpremier újításai közé tartoznak az új 1 800 Nm nyomatékú 5X-torqueMASTER® orsó és az 1 250-ről 1 600 mm-re meghosszabbított Y irányú mozgástartomány.

A nehéz megmunkálási feladatok napjainkban jellemzően a gépipar rutin munkái közé tartoznak – például a repülőgép alkatrészek, vagy az autóipari futómű alkatrészek és motorblokkok gyártása során. Ebben a tekintetben a szabadalmaztatott duoBLOCK® koncepció által létrehozott stabil konstrukció tökéletes alapot nyújt a produktív és precíziós megmunkáláshoz. A gépágy, valamint a lineáris megvezetések, a meghajtások és az orsó nagy kapacitású hűtőrendszere tovább növeli az univerzális megmunkáló központ hosszú távon is fenntartható precizitását. A DMC 160 U duoBLOCK® palettacserélő rendszere akár 4 000 kg tömegű munkadarabok mozgatására is képes, míg az 1 600 × 1 600 × 1 100 mm mozgástartomány rendkívül nagy méretű alkatrészek megmunkálást is lehetővé teszi.

Folytatjuk

www.dmgmori.com

Kapcsolódó cikkek:

AMB 2016 előzetes – pillantás a szerszámgépipar jövőjébe 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek