AMADA-újdonságok a Blechexpo kiállításon

A magyar látogatók is egyre gyakrabban érdeklődnek az automatizálási lehetőségek iránt

2018. február 21., szerda, 06:00

Címkék: Amada Blechexpo EPL-Tech Kft. ipari robot lemezmegmunkálás lézer lézeres hegesztés lézeres vágás lézertechnológia robot robotika

Rengeteg újdonságot mutatott be az AMADA a 2017-os Blechexpón, és ezen belül is kiemelt figyelmet kapott a lézertechnológia. A kW-okért folytatott versenybe benevezett 9 kilowattos modell mellett a japán gyártó a sokoldalúság kategóriájában is indult síklemez- és csőmegmunkálásra egyaránt alkalmas kombigépével.

Régóra tervbe volt véve egy új, lemez- és csővágásra is alkalmas fiber lézergép kifejlesztése az Amadánál. Eddig a CO2-technológiára épülő FOII Rotary Index berendezés volt ajánlott kombinált alkalmazásra, de 2017-re elkészült a 3 kW-os ENSIS 3015 RI lézergép csőforgató és mozgató modullal integrált változata is. A berendezés 6 méter hosszú és max. 220 mm átmérőjű csövek megmunkálására alkalmas a CO2-technológiánál lényegesen gyorsabb ciklusidő mellett. Az opcionálisan a gépbe integrált tapintómérők rendkívül pontosan korrekciózzák a furatokat még görbe csövek esetén is. A normál acélt 25, a rozsdamentes acélt 15 mm vastagságig megmunkáló kombigép 2018 nyarán válik kereskedelmileg elérhetővé.

Az LCG 3015 AJ 9 kW típusjelzésű fiber lézervágó az LCG széria harmadik generációs, legerősebb lézerforrású modellje. Oldala teljesen nyitható, ami a harmadik generáció esetében minden modellnél alapkivitelnek fog számítani. A lézeres megoldások a Blechexpóra kilátogató magyar cégek körében is népszerűnek bizonyultak, és a lézeres vágás technológiája mellett egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a lézeres hegesztés irányába is – ez jelentősen összefügg az automatizálás hazai térhódításával. „Az érdeklődők elsősorban a mellékidők csökkentése céljából keresik az automatizálási megoldásokat – erre nyújtanak gyors megoldást az élhajlító gépek automata szerszámcserélői vagy a lézeres vágógépek munkadarab-mozgató rendszerei. Az élhajlító gépek robotos munkadarab-mozgatása sem számít már sci-fi kategóriának Magyarországon, de számszerűen ez utóbbi megoldásokra még kisebb az igény” – jelentette ki Illyés Péter, az EPL-Tech Kft. ügyvezető igazgatója.

A félrepülő optikás lézerrel – a lemez X irányba, a vágófej pedig Y irányba mozog – felszerelt és a kinematikából kifolyólag a legtökéletesebben automatizálható Alpha Laser család ötödik generációja is bemutatkozott Stuttgartban. Az LC-2415 ALPHA V gépet már az új AMNC 3i érintőképernyős vezérlővel és a karcmentes munkavégzés érdekében kefés asztallal szerelték fel. A CO2-technológia alkalmazása nyitottabb gépkonstrukciót eredményezett, ami szélesebb automatizálhatóságot tesz lehetővé a fémlemezek betöltésétől kezdve egészen az alkatrész-szortírozásig.

A stancolás terén új belépő szintű modellel jelentkezett az AMADA. Az AE típus korábban csak közepes lemezméretre volt elérhető, az AE 2610 NT modell azonban 3 000 × 1 500 mm-es táblák esetében is használható.

Továbbfejlesztett fiber lézer hegesztőcella

Nem maradt ki az innovációs szellemből az FLW fiber lézer hegesztőrobot széria sem. Az FLW-3000 ENSIS M5 rendszer váltóasztalos konfigurációban került bemutatásra Stuttgartban, amely még magasabb szintű automatizálást és a ciklusidő leszorítását teszi lehetővé. A robottal elvégezhető a nyersanyag előkészítése, a hegesztés teljes folyamata, majd a már elkészült munkadarabok kirakodása. A váltóasztalos konfigurációval a gyártási folyamat egyes lépései párhuzamosan is végezhetők: a hegesztési művelettel egy időben előkészíthető a következő előgyártmány.

A fiber lézer hegesztőcella lézernyaláb-oszcilláló funkciója lehetővé teszi, hogy a sugár 3 000 min–1-ig egy forgó lencsén keresztül dinamikusan oszcilláljon, ami a változó lézernyaláb-vezérléssel biztosítja a legjobb hegesztési eredményt és a legnagyobb hegesztési köz áthegesztését. A nagyobb hegesztési közök a robot „push&pull” funkciójával kompenzálhatók a hozaganyag adagolásával.

www.epl.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek