Alkatrészek gyártása KUKA robotokhoz, KUKA robotokkal

2019. október 22., kedd, 19:10

Címkék: automatizálás ipari robot KR Quantec KUKA Robotics robot robotika

A KUKA saját robotjainak gyártását is automatizálja. Nagy rugalmasság a legkisebb helyen: ez jellemzi a 10-es csarnok automatizálási megoldást, ahol a KUKA 14 különböző alkatrészt gyárt a KUKA robotokhoz KUKA robotokkal. Az üzemben az alkatrészek pufferelése lehetővé teszi a maximálisan nyolcórás, ember nélküli üzemelést. Miközben a Sprint berendezés – egy automata esztergagép – néhány perc alatt elkészíti a robotalkatrészeket a fűrészelt munkadarabokból, addig a szomszédos CTX automata eszterga és marógép kb. 30 perces ciklusidővel munkálja meg az öntvényeket és a fűrészelt munkadarabokat.

A Sprinten jelenleg hét alkatrész készül, az alkatrészek választéka a KR QUANTEC sorozathoz használt, 55 mm átmérőjű csapszegektől a KR FORTEC sorozatú, nagy teljesítményű robotokhoz szükséges, 120 mm átmérőjű karimáig terjed. A megmunkáló központok több adagoló- és visszavezető pálya révén önállóan, három műszakos üzemben képesek működni.

A szerszámgépekbe történő berakást és kiszedést egy-egy KR QUANTEC sorozatú KR 150 R2700 extra robot végzi. A robotok sokféle feladatot látnak el cellán belül. A hattengelyes robot az adott alkatrészhez való elektromágneses megfogóval szenzoros ellenőrzés után kiveszi a nyersdarabot a cella KS CycleMove robotjainak pályái felett mozgó szállítókocsiból. A munkadarab megmunkálása a fő- és ellenorsó bal és jobb oldali befogótokmányába befogott állapotában történik. A két orsónak köszönhetően két alkatrész munkálható meg párhuzamosan. A megmunkálás befejeztével a robot kiszedi a kész alkatrészt az ellenorsóból, és a cellában elhelyezett raklapra helyezi szállításra.

 

A megmunkáló központok automatizálásában a gyártás rugalmassága volt az elsődleges szempont. A különböző alkatrészek nagy száma, valamint a sorozatméreteknek a robotösszeszerelő üzem által igényelt darabszámra történő, rugalmas módosíthatósága mind olyan előny, amely robotalapú megoldással érhető el. Mindkét gép fel van készítve arra az esetre, ha az alkatrészek választékát bővíteni kellene. Az összeszerelő üzem igényeire optimalizált gyártási menetrendnek köszönhetően az átszerszámozásra – például a robot megfogópofáinak cseréjére – fordított idő rendkívül rövid. Ezzel a megoldással a termelékenység átlagosan 15%-kal növekedett.

www.kuka.com

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek