A villamos hálózatok kockázatainak csökkentése

2017. május 22., hétfő, 18:50

Címkék: áram biztonság biztonságtechnika eaton elektromos áram elektromos rendszer

Az Eaton piacra dobott egy új ívzárlat-érzékelő készüléket (AFDD+), melynek segítségével megelőzhetővé válnak az elektromos hibákból adódó tűzesetek. A bemutatott új készülék bármely villamos hálózatban felismeri a közelgő ívzárlatra utaló magasabb frekvenciájú jeleket, és működésbe hoz egy lekapcsolást, így kiküszöbölve az elektromos tűz veszélyét.

Ez a költséghatékony, megbízható és könnyen beépíthető készülék komplex megoldást kínál, mert az ívzárlat-érzékelő funkción kívül magában foglal egy áram-védőkapcsolókészüléket  valamintrövidzárlat és túláram elleni védelmet is. A készülék iránt elsősorban a lakossági szektor, különösen szeretetotthonok, árvaházak, menhelyek és hasonló közösségi lakóépületek irányából lehet érdeklődésre számítani, hiszen ezek azok az épületek, amelyekben egy ívzárlat következményei katasztrofálisak lehetnek.

Alexander Jellenigg, az Eaton termék-marketingmenedzsere ekként nyilatkozott:  „Egy ívzárlat bárhol súlyos problémákat okozhat, de különösen az olyan közösségi lakóépületekben veszélyes, ahol rövid idő alatt egyszerre sok ember élete kerülhet veszélybe. Az általunk bemutatott ívzárlat-érzékelő készülék minimálisra csökkenti a veszélyt, azáltal, hogy érzékeli a rendellenes jeleket, és azonnal reagál. Ráadásul igen nagy pontossággal működik, ezzel jelentősen csökkentve az indolkolatlan kioldások számát. 

Az ívzárlatok, melyek jellemzően egy-egy sérült kábel, csatlakozó vagy fogyasztó miatt keletkeznek, közvetlen veszélyt jelentenek a közelben tartózkódokra, mert károsítják az elektromos hálózatot, és könnyen tüzet okozhatnak. Becslések szerint a tűzesetek több mint 25 százaléka elektromos hibára visszavezethető ívzárlat miatt történt.

Az ívzárlatok biztos és gyors észlelése elengedhetetlen és erre a hagyományos áramvédő kapcsolók és kismegszakítók legtöbbször nem alkalmasak.

Az Eaton AFDD+ készüléke nem csak gyorsan, de nagy pontossággal is működik, ami a véletlen kioldások csökkentése miatt fontos.  Úgy terveztük ezt az eszközt, hogy képes legyen nagy biztonsággal megkülönböztetni a valódi veszélyt 

a háztartásokban gyakran előforduló más magas frekvenciájú jelektől. Ahhoz, hogy az érzékelés minél pontosabb legyen, az Eaton azt javasolja, hogy a készüléket minél közelebb helyezzük el az ív potenciális forrásához.

Az AFDD-kre vonatkozó globális követelményeket hivatalosan 2013-ban rögzítette először a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság az IEC 62606 szabványban. A szabvány előírja, hogy az AFDD-nek le kell oldania minden 100 joule vagy annál nagyobb ív érzékelését követően, és hogy nagyon nagyáramú ívek esetén a megszakításnak meg kell történnie az érzékelést követő 0,12 másodpercen belül.

Az AFDD + a legújabb tagja annak a termékpalettának, melynek célja az ívzárlattal kapcsolatos veszélyek csökkentése. Az Eaton széles választékban kínál biztonsági technológiákat az emberi élet, a tulajdon és a hírnév védelmére, úgy, hogy közben nem akadályozzák tevékenységükben az épületben tartózkodókat.

www.eaton.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek