A lézeres technológia jövőjét mutatja be a TRUMPF Münchenben

A nagyenergiájú lézererősítők mikroszkopikus szinten láthatóvá teszik az elektronmozgást

2017. június 26., hétfő, 06:00

Címkék: ipar 4.0 LASER World of PHOTONICS lézer lézertechnológia München Trumpf

Az innovatív sugárvezetési koncepciók forradalmasítják az ultrarövid lézerimpulzusokkal végzett mikromegmunkálást, az új dióda lézertechnika pedig drasztikusan csökkenti az energiafogyasztást. A LASER – World of Photonics szakkiállításon mindez a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá válik.

A jövő lézeres technológiájából tart bemutatót a TRUMPF a június 26–29. között Münchenben megrendezett LASER – World of Photonics szakkiállításon. Klaus Löffler, a TRUMPF Laser- und Systemtechnik GmbH ügyvezető igazgatója és értékesítési vezetője örömmel jelentette be, hogy: „Számunkra ez a szuperlatívuszok kiállítása lesz, és már nagyon várjuk, hogy megnyissa kapuit. Meg szeretnénk mutatni a szakkiállítás látogatóinak a lézeres technológia jövőjével kapcsolatos saját elképzeléseinket, beleértve az egyre fontosabbá váló technológiákat, valamint az ipari és tudományos alkalmazások előnyeit.”

A TRUMPF a jelen lézeres anyagmegmunkálásának innovatív technológiáit mutatja be Münchenben

Forradalom az ultrarövid lézerimpulzusoknál

A fejlesztések középpontjában az ultrarövid lézerimpulzusok innovatív sugárvezetési koncepciói állnak. Münchenben a TRUMPF olyan technológiai tanulmányt mutat majd be, amely képes forradalmasítani az anyag megmunkálását ultrarövid lézerimpulzusokkal. Jelenleg technikailag lehetetlen, hogy az ultrarövid lézerimpulzusokat rugalmas üvegszálon keresztül továbbítsuk a munkadarabra – a lézerimpulzus ugyanis annyi energiát hordoz, hogy magát az üvegszálat is roncsolná. A TRUMPF azonban egy új koncepciót dolgozott ki, amely megkerüli ezt a problémát, és új lehetőségeket kínál a lézeres gépekbe és berendezésekbe történő rugalmas integrálására. A müncheni kiállítás kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a gyártó részletesen elmagyarázza és bemutassa a koncepció lényegét. „Ez a módszer megváltoztatja a játékszabályokat – vélekedett Löffler úr. – Mintegy 30 évvel ezelőtt az ipari használatra alkalmas első lézerfénykábel bizonyult valódi áttörésnek a szilárdtest-lézerek hasznosításában. Az új sugárvezetési koncepció ma ugyanezt jelentheti az ultrarövid lézerimpulzusok számára.” Az ipari használatra is alkalmas első lézerfénykábelt a schrambergi HAAS-LASER (jelenleg TRUMPF Laser) fejlesztette ki.

A Dira 200-1 egy alapkutatáshoz használatos lézererősítő, amely optikailag pumpált lézerként alkalmazható, és attoszekundumos impulzusokat képes generálni

Az ipar és a tudomány számára

A stand másik fénypontja az új diódalézeres technológia bemutatása lesz, amivel a TRUMPF a környezetbarát „zöld gyártás” alapjait is lefekteti majd. A lézerspecialista Münchenben olyan diódalézert mutat be, amely nemcsak a hagyományos alkalmazásokhoz – forrasztáshoz, edzéshez, lézersugaras hegesztéshez stb. – használható fel, hanem olyan ipari alkalmazásokhoz is, amelyek jelentősebb fényerőt igényelnek. A diódás lézertechnológia egyértelmű előnye a nagy hatásfok, aminek következtében a diódalézer rendkívül energiahatékonynak mondható.

Münchenben kerül bemutatásra a kifejezetten a kutatási szektor számára kifejlesztett TRUMPF Dira termékcsalád is. A lézererősítők nagy energiájú pikoszekundumos impulzusokat képes generálni magas ismétlési frekvenciával, így kiválóan alkalmas optikai paraméteres erősítők pumpálására. Az ilyen erősítők lehetővé teszik a femtoszekundumos impulzusok generálását az elektromos mező néhány oszcillációjával, amelyet általánosságban „kevés ciklusú impulzusokként” ír le az iparág. Ezeket a tudósok arra használhatják, hogy attoszekundumos impulzusokat hozzanak létre a dinamikus elektronmozgások molekuláris szinten történő vizsgálatához. Ez lehetővé teszi az alapkutatásban dolgozó tudósok számára, hogy új ismeretekre tegyenek szert az orvostudomány, a biológia és a kémia területén.

A kiállításra időzítettél a csak néhány héttel ezelőtt bemutatott új diszklézer-generációba tartozó második TruDisk modell világpremierjét is

A jövőtől a jelenig

Ezen úttörő technológiák mellett a ditzingeni gyártó számos olyan világpremiert és innovációt mutat be a saját 600 négyzetméteres standján, amelyek már vagy a gyártócsarnokok szerves részeit képezik, vagy a közelmúltban váltak elérhetővé az ügyfelek számára. A kiállításra időzítették a csak néhány héttel ezelőtt bemutatott új diszklézer-generációba tartozó második TruDisk modell, valamint egy teljesen új lézertermék-sorozat világpremierjét is. Várhatóan komoly figyelmet kap a hálózatos gyártást és ipar 4.0 koncepciót felölelő TruConnect is, amelynek középpontjában most az összekapcsolt lézerhálózatokban végzett állapotfüggő (prediktív) szolgáltatások állnak majd, amelyek a jövőbeni állapot előrejelzésére és trendelemzésére használhatók.

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek