A kormány is beszállna az oltóanyag-gyártásba

2013. február 18., hétfő, 20:01

Címkék: egészségipar egészségügy időskor egészség időskor egészség influenza járvány kormány kormányzat oltóanyag ominvest

Új oltóanyagbázis nem épül. Viszont a kormány nem tagadja, hogy fontolgatja helyette a Nemzeti Vagyonkezelő és az Omnimvest közös cégének megalapítását.

Az MTI annak kapcsán kereste az államtitkárságot, hogy a Népszabadság hétfőn azt írta, közös céget alapít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a jelenleg influenzavakcinát gyártó Omninvest. A lap szerint vizsgálták egy új oltóanyagbázis létrehozását is, de az legalább 3-4 milliárd forintba került volna. A közös cégben a tervek szerint az állam többségi tulajdonrészét az MNV képviseli. A társaság működését négytagú bizottság felügyelné, amelybe a vagyonkezelő mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Omninvest delegálna egy-egy tagot - olvasható a lapban.
Az államtitkárság ennek kapcsán közölte: „a néhány évvel ezelőtti súlyos viták után” a minisztérium és az influenza elleni oldóanyag beszállítója is komoly lépéseket tett a transzparencia biztosítása érdekében. „Az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek” - olvasható az MTI érdeklődésére küldött közleményben.

MTI
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek