A jövő megtervezése

A TNC 640 nem segít a jövő előrejelzésében, de a Batch Process Manager opció lehetővé teszi a soron következő feladatokhoz szükséges megmunkálási sorrend pontos megtervezését

2018. december 11., kedd, 06:00

Címkék: folyamatirányítás folyamatvezérlés forgácsolás Heidenhain heidenhain tnc 640 NC vezérlő vezérlés vezérlő

A TNC 640 számos hatékony funkciót tartalmaz a palettáról történő megmunkáláshoz és a munkadarabok sorozatgyártásához. Az egyik ilyen hasznos funkció a Batch Process Manager (154. opció), amivel a műveleti sorrendet közvetlenül a vezérlőn is megtervezhetjük.

Az általunk megadott feladatlistát a Batch Process Manager előzetesen teszteli, ami fontos információkat nyújt a várható feladatokról, például a manuális beavatkozások szükségességéről és arról, hogy mennyi ideig lesz lekötve a gép. A Batch Process Manager így lehetővé teszi a gyártási folyamat részletes megtervezését. Ez különösen a gépkezelői beavatkozások nélküli váltások és a függőben lévő gyártási megbízások zavartalan végrehajtása szempontjából fontos.

A feladatok műveleti sorrendjének meghatározása rendkívül egyszerű a Batch Process Manager opcióval. Felvihetjük például a tervezett feladatokat az éjszakai műszak számára, az egész napra vagy akár a következő hétvégére. A vezérlő automatikusan ellenőrzi, hogy teljesülnek-e a beírt feladatok zökkenőmentes végrehajtására vonatkozó követelmények:

  • Van-e előbeállítás a palettán, a programban és a befogó szerszámokon?
  • A szerszámtárban rendelkezésre állnak-e a szükséges szerszámok, és elegendő-e azok várható hátralévő élettartama?
  • Hibaüzenet nélkül fut-e az NC program szimulációs üzemmódban?

A felhasználó azonnal látja, amennyiben manuális beavatkozásra lesz szükség a gyártási folyamatban

Mennyi ideig tart majd a megmunkálási folyamat?

A Batch Process Manager az elemzés eredményeit világos és intuitív grafikus áttekinthetőséggel és – amennyiben minden rendben van – zöld pipákkal jeleníti meg. A gépkezelő ezáltal azonnal átlátja, hogy az összes program hibamentes-e, és hogy az összes szükséges szerszám rendelkezésre áll-e. Egy pillantással az is felmérhető, hogy a feladatlista elvégzése mennyi időbe telik majd. A Batch Process Manager ciklikusan ismétli a teszteket, így a megjelenített adatok folyamatosan frissülnek.

Ha a vezérlő problémát észlel (például olyan szerszámot, amely nem rendelkezik elegendő üzemidővel a tervezett megmunkálási művelethez), a Batch Process Manager megjeleníti a kívánt manuális beavatkozás várható idejét – ami jelen esetben egy szerszámcserét jelent majd. A Batch Process Manager előre informálja a gépkezelőt az alábbiakról:

  • Megmunkálási sorrend
  • A következő manuális beavatkozás várható ideje
  • A program időtartama és a futási idő
  • A beállításokra, a szerszámra és az NC programra vonatkozó állapotinformációk

A szerszámokra vonatkozó összes szigorú teszt elvégzéséhez engedélyezni kell a „bővített szerszámkezelésről” szóló 93. opciót. Az NC programok végrehajtása vagy a palettakezelő funkción keresztül, vagy – a már megszokott módon – az egyedi NC programon keresztül történhet a Program Run, Full Sequence üzemmódban.

Egyszerű használat

Az új Batch Process Manager a TNC 640 palettamenedzsment funkcióján alapul – vagy még pontosabban a háttérben értelmezi a palettafájlt. A Batch Process Managerbe történő minden bejegyzést a TNC vezérlője tárolja ebben a palettafájlban. A következő folyamatelemek írhatók be:

  • Paletta
  • Rögzítés
  • Program

Ezen folyamatelemek alapján a Batch Process Manager modellezi egy palettával rendelkező gép státuszparamétereit. Minden paletta saját bejegyzést kap, vagy alternatívaként meghatározhatjuk a munkadarabok felfogatási információit és a megfelelő NC programot.

A Batch Process Manager mindig biztosítja, hogy a megfelelő munkadarab és szerszám legyen a munkatérben

Ennek érdekében a Batch Process Manager kényelmes szerkesztési lehetőségeket kínál fel. Másolhatjuk, áthelyezhetjük és beilleszthetjük az egyes bejegyzéseket vagy akár a teljes folyamatelemeket. Még a paletta feldolgozása közben is létrehozhatunk új bejegyzéseket. Ezáltal akár palettalistát is készíthetünk, amit a gép a megadott sorrendben munkál meg. Az egyedi programok lezárhatók, de a teljes paletták akár át is ugorhatók a feladatsorrend végrehajtása során.

Sokoldalú, izgalmas lehetőségek

Bár a Batch Process Manager elsősorban az automatizálási rendszerekkel felszerelt megmunkálóközpontokat érinti, az opció a klasszikusnak nevezhető egyedi gyártásban is alkalmazható. A fent említett folyamatelemek ugyanis paletta nélküli szerszámgépekben is használhatók. Ilyenkor a rendszerbeállítások segítségével konfigurálható, hogy a gép miként működjön egy NC program végén. Automatizált gyártási környezetben ezek a paraméterek magukban foglalják, hogy a következő paletta betöltődik-e, és a megmunkálási művelet automatikusan folytatódik-e, vagy a gépkezelőnek kell behelyeznie a soron következő munkadarabot, és elindítania annak megmunkálását.

A HEIDENHAIN jelenleg a Batch Process Manager funkcionalitásának bővítésén dolgozik. Többek között olyan módosítások várhatók, mint a Batch Process Manager opció Program Run, Full Sequence üzemmódban történő elérése.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek