A jó példa ragadós

A hibrid ragasztók ötvözik a gyorsaságot a szilárdsággal

2017. június 28., szerda, 13:22

Címkék: Henkel hibrid ragasztó ipari ragasztó Loctite ragasztás ragasztók rögzítéstechnika

Sajtókonferencia, esettanulmányok és élő demonstrációk keretein belül mutatta be a Henkel az ipari karbantartás és javítás területén korlátlan új lehetőségeket nyitó univerzális szerkezeti ragasztóit. A hibrid technológia nem számít újnak a rögzítéstechnikában sem, de a ragasztók alkalmazhatóságának növelése a gyártási műveleteket gyorsítja fel és/vagy a költségeket csökkenti. Általános megállapítások szerint pedig 2% gyártási-üzemeltetési költségcsökkentés 7,5% eladás növekedéssel egyenlő.

A 120 országban jelen lévő és közel 20 Mrd. euró forgalmat lebonyolító Henkel életében meghatározó szerepe van a tavaly 8,961 Mrd. euró árbevételt elérő ragasztástechnikai üzletágnak. Az üzletág 5 üzleti szegmensre – csomagolás, jármű- és fémipar, általános ipar, elektronika és fogyasztói piac, építési ragasztók – bontható.

„Tizenkét éve léptem be a Henkelhez – elevenítette fel emlékeit Valentinyi Viktor ipari értékesítési vezető – és akkoriban nagyon nagy kihívás volt elfogadtatni a mérnökökkel, hogy a ragasztástechnikának is van létjogosultsága. Abban az időben minden mérnök csak szegecselni, csavarozni és hegeszteni tudott, de mostanra eljutottunk odáig, hogy a technológia használhatósága többé nem kérdés, csak a részletekről, az egyes alkalmazási lehetőségekről kell a mérnöktársadalmat folyamatosan tájékoztatni. Nem elhanyagolható az a körülmény sem, hogy hegesztéstechnikai szakembereket egyre nehezebb találni az országban, míg a ragasztástechnikára alig egy óra alatt be lehet tanítani a munkatársakat és a képzésben természetesen mi is partnerek tudunk lenni.”

„A gyártás során alkalmazott ragasztástechnika szebbé, megbízhatóbbá, könnyebbé teheti a terméket, vagy magát a gyártási folyamatot gyorsíthatja fel a hagyományos rögzítési módszerekhez képest – jelentette ki Harmath Eszter marketing specialista. – Az ismeretek bővítése, a még mindig meglévő kétségek feloldása és a ragasztók alkalmazhatóságának javítása – akár a minőség, akár a gyorsaság terén – folyamatos munkát ad számukra. Mindhárom területen áttörést jelent azonban az új hibrid ragasztócsaládunk.”

A most bevezetett univerzális szerkezeti ragasztók innovatív, szabadalmaztatott hibrid technológiája a szerkezeti-, a pillanat-, és az epoxy ragasztók legfontosabb tulajdonságait ötvözi, ezáltal szilárd, gyors és tartós kötést biztosít. Az erőteljes kombináció még jobb teljesítményre képes különböző ragasztási felületeken és karbantartási problémák széles skáláján nyújt megbízható megoldást. A hibrid ragasztócsalád szerkezeti szilárdságát a Henkel élőben is demonstrálta, aminek során a LOCTITE HY 4070 ragasztóval egy acélrámpát rögzítettek össze, amin egy óra elteltével egy utasokat szállító mikrobusz gördült végig. A hibrid ragasztóval rögzített rámpa minden gond nélkül állt ellen az extrém terhelésnek.

„A hibrid ragasztóink esetében nagy általánosságban két csoportról – cián-akrilát és epoxi, illetve cián-akrilát és akril keverék – beszélhetünk – ismertette Kerekes Ferenc alkalmazástechnikai mérnök. – Ötvözik a cián-akriláttól kapott gyorsaságot az epoxitól nyert szívóssággal, vegy- és hőállósággal. Egy másik felosztás szerint megkülönböztethetünk a gyártás és a karbantartás számára ajánlott ragasztókat. Az első csoportba tartozik az első hibrid termékünknek számító LOCTITE HY 4090, valamint az ütésszerű igénybevételeknek kiválóan ellenálló LOCTITE HY 4070 szerkezeti ragasztó. Ez utóbbi acél felületen a ragasztástól számított egy órán belül eléri a szilárdságának 70%-át, így rendkívül gyors gyártási folyamatot tesz lehetővé.”

Karbantartási ragasztók

Az iparban és járműjavításban használt karbantartási ragasztók arra lettek kifejlesztve, hogy túlmutassanak a hagyományos megközelítéseken és megfeleljenek a karbantartásban jelentkező legnagyobb kihívásoknak. Az ipari karbantartás ugyanis folyamatos nyomás alatt van, hogy optimalizálja a hatékonyságot, csökkentse a költségeket és új megoldásokat találjon, amelyek biztosítják az üzem folyamatos és biztonságos működését. A pillanatragasztó és epoxy keverékű LOCTITE HY 4060 GY karbantartási ragasztó egy 5 perces általános felhasználású ragasztó, amely megmunkálható, és különböző felületek ragasztása alkalmazható. Hosszan tartó, nagy teljesítményű, tartós, gyors, nagy biztonságú rögzítést tesz lehetővé alacsony hőmérsékleten is. A termék 25 ml-es használatra kész kartusban érhető el.

A gyártási csoportban is szereplő cián-akrilát és akril keverék LOCTITE HY 4070 karbantartási ragasztó nagyon gyors rögzítési időt kínál a nagy szilárdsággal kiváló réskitöltéssel és jó hő-, nedvesség-, és vegyi ellenállósággal. Rövid időn belül eléri szilárdságának 70%-át. Különböző anyagokhoz fejlesztve, beleértve a fémet, a legtöbb műanyagot és gumit a LOCTITE HY 4070 elengedhetetlen kellék a karbantartási eszköztárban. Ez a ragasztó 10 ml-es használatra kész csomagolásban kapható.

Kiváló teljesítményükkel és sokoldalúságukkal a LOCTITE univerzális szerkezeti ragasztói nagymértékben bővítik a hagyományos ragasztók képességeit. Ezek az innovatív hibridek számos megoldást kínálnak olyan üzemvezető karbantartási vezetők és operátorok számára, akik gyors és tartós megoldást keresnek különböző felületek javítására eltérő üzemeltetési körülmények között.

www.loctite.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek