A gépadatok gyors rögzítése StateMonitorral

Új HEIDENHAIN szoftver segít a géppotenciál megtalálásában és kiaknázásában

2018. május 15., kedd, 11:52

Címkék: adat forgácsolás Heidenhain vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Az MBFZ Toolcraft GmbH projektmenedzsere, Jonas Billmeyer a Toolcraft gyártási folyamatának digitalizálásáért felelős. A projektmenedzser adatgyűjtésre keresett megoldást, és ennek során a HEIDENHAIN StateMonitor szoftvermegoldása is részt vett egy teszten. A StateMonitor a szerszámgépek működési állapotát rögzíti és jelzi ki.

A Toolcraft erőssége a precíziós alkatrészeket, szerelvényeket, szerszámokat és fröccsöntött alkatrészeket tartalmazó átfogó gyártási szolgáltatásokban rejlik. Ügyfelei a félvezetőipar, a repülőgépipar, az orvosi technológia, az optikai ipar, a gépgyártás, a motorsport, valamint az autógyártás területéről érkeznek. A nagymértékben specializálódott alkatrészgyártó olyan úttörő technológiákba fektet be, mint a 3D nyomtatás és az egyedi robotrendszerek építése. A gyártási folyamatok digitalizálásával a vállalat célja a szolgáltatási kör bővítése.

Egyszerű használat

A gépadatok tényeket szolgáltatnak a gyártási helyzetekről és folyamatokról. Azáltal, hogy könnyen hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, Jonas Billmeyer azt remélte, hogy megtalálhatja a megoldást a belső folyamatok optimalizálására. A terv egy olyan ERP-rendszer létrehozása, amely közvetlenül hozzáférhet a jelenlegi és a múltbeli gépállapotokhoz, és lehetővé teszi a gyártási folyamat egységes digitális átállását.

Ehhez kezdésként a gépadatok rögzítését kellett megoldani, amihez Jonas Billmeyer sokáig nem találta meg a megfelelő megoldást. Ez részben annak tudható be, hogy a szerszámgépgyártók hajlamosak a saját márkáikra megoldást kifejleszteni, részben pedig annak, hogy a szoftvermegoldásokra szakosodott cégek megoldásai először túl nagy komplexitást eredményeznek. A HEIDENHAIN StateMonitor szoftverének univerzális megközelítése ezzel szemben nagyon vonzó volt. Az üzemi teszt számára a HEIDENHAIN két tesztlicencet adott. A licenceket könnyen telepítették a vállalat szerverére, majd a DNC ​​interfészen keresztül öt szerszámgéphez kapcsolták. Mindehhez nem volt szükség a HEIDENHAIN segítségére, és az adminisztratív munka is rendkívül kevés volt.

A StateMonitor egyetlen internetes böngésző alatt jeleníti meg a hálózatba kötött gépeket, valamint az aktuális állapotokról szóló információkat, a munkaterhelési diagramokat és az értesítéseket. A szoftver interfésze intuitív: minden egyértelműen strukturált, informatív és könnyen használható.

Minden gépadat egy pillantásra: az állapotfigyelő megjeleníti a géppark rendelkezésre állását és kihasználtsági szintjét

Azonnali előnyök

A Toolcraft gyártási folyamataiban általában egyetlen alkalmazottat bíznak meg a teljes gyártási feladat felügyeletével, a gyártástervezéssel, a CAD/CAM programozással és a gép kezelésével. A feladat sokszínűsége és felelősségi szintje különösen vonzóvá teszi a pozíciót, de a munka hosszú távú koncentrációt igényel. Pontosan ezt könnyíti meg a StateMonitor: a munkatársaknak nem kell megszakítaniuk az aktuális feladataikat azért, hogy – Billmeyer szavaival élve – „a gépek között futkározzanak”, mindössze annyit kell tenniük, hogy ránézzenek a számítógépükre. Ez független attól, hogy az alkalmazottak éppen az asztaluknál tartózkodnak-e, vagy a gép mellett álnak, mert egy kompakt számítógéppel állandóan figyelhetik a gyártórendszereket.

Ez leegyszerűsíti azon alkalmazottak dolgát, akik a gépkezelő nélküli működés alatt az időigényes munkadarabok megmunkálásáért felelősek. A hétvégi műszak helyett elég egyetlen pillantást vetni a StateMonitorra ahhoz, hogy folyamatosan képben legyenek a megmunkálási folyamatok aktuális állapotáról. De mi történik, ha a gép hibát jelez? Ilyenkor a StateMonitor értesítéseket küld e-mailek vagy szöveges üzenetek formájában, lehetővé téve az alkalmazottak azonnali reagálását.

A StateMonitor elemzései lehetővé teszik a munkafolyamat, a kihasználtsági szint, a kapacitások és az erőforrások optimalizálását

Hatékonyabb elemzés és tervezés

A StateMonitor rögzíti a megmunkálóközpontok működési állapotát és értesítéseit a kívánt időtartam alatt. A részletes adatok és értesítések megkönnyítik a megmunkálási folyamatok elemzését. A kijelölt adatok Excelbe történő exportálásával további értékelések és vizualizációk készíthetők. „Szeretnénk megtudni, hogy miként optimalizálhatjuk a folyamatainkat, hol tudunk nagyobb támogatást nyújtani a munkatársainknak, és hol van szükség további erőforrásokra” – mondta Billmeyer.

Jonas Billmeyer, az MBFZ Toolcraft ipar 4.0 projektmenedzsere szerint a StateMonitorral egyszerű a gyártási folyamatok nyomon követése és elemzése

Erős jövőkép

Az üzemi teszt során a StateMonitor hasznos információkat szolgáltatott, amelyekből komoly előnye származott a cég munkatársainak. Ennek eredményeként képesek voltak csökkenteni az ellenőrzésekre fordított időt, és többet foglalkozhattak az értékteremtő tevékenységekkel. A könnyen kezelhető szoftver minden fontos információt rendelkezésre bocsát, amire szükség lehet a megmunkálási folyamatok megtervezéséhez és megvalósításához, valamint az erőforrások megfelelő elosztásához. Ez szolgál alapul a rugalmasság, a hatékonyság és a teljesítmény javításához és a vállalati folyamatok zökkenőmentes összekapcsolásához.

www.heidenhain.hu


„Az információ segít nekünk eldönteni, hogy szükség van-e egy újabb szerszámgép megvásárlására, vagy van-e más lehetőség a szűk keresztmetszetek megszüntetésére.” Jonas Billmeyer, ipar 4.0 projektmenedzser


StateMonitor

A vállalati hálózat egyik szerverére telepített StateMonitor a HEIDENHAIN DNC interfészen keresztül gyűjti össze a gépadatokat. A webalapú felhasználói felület webböngészővel rendelkező eszközökön is működtethető, beleértve a mobil eszközöket is.

A StateMonitor a következő információkat jeleníti meg:

  • Üzemmódok
  • A tengelyek beállításainak felülbírálása, gyorsjárat, előtolás
  • Programállapot, programnév és alprogram neve
  • Program futási ideje
  • SIK kártya sorszáma és szoftverszám
  • Gépi értesítések

A HEIDENHAIN szoftver egy konfigurálható üzenetküldő szolgáltatást tartalmaz, és automatikusan képes e-mail-értesítések küldésére. A felhasználók megadhatják, hogy miről szeretnének értesítéseket kapni.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek