A feszültségcsökkentő hőkezelés előnyei

Szabványosítással az élmezőnyben

2015. április 27., hétfő, 06:30

Címkék: feszültségcsökkentés hőkezelés Meusburger normáliák szabványosítás

A Meusburger szabványelemek optimalizálják a teljes gyártási folyamatot. A szabványelemek következetes használatával jelentős költségmegtakarítás érhető el a szerszámkészítésben és az azt követő termékgyártásban. Valamennyi Meusburger normália feszültségcsökkentett, megbízható alapot képezve a kiváló minőségű szerszámok készítéséhez.

Normáliák - a költséghatékony gyártás alapjai

A modern szerszámkészítésben és gépgyártásban egyre nagyobb szerepet nyernek a szabványelemek. Ennek számos oka van, mely a szerszámok és gépek fejlesztésében, tervezésében és gyártásában résztvevőknek jelentős előnyt biztosít. A termékek egyre összetettebbek. Ebből kifolyólag folyamatosan nőnek a fröccsöntő és kivágó szerszámokkal szembeni elvárások.

Meusburger Georg GmbH & Co KG Wolfurtban, Ausztriában (Forrás: Meusburger Georg GmbH & Co KG)

A fejlesztésekre fordítható idő folyamatos csökkenése is nélkülözhetetlenné teszi a szabványelemek alkalmazását. A rendelkezésre álló idő alatt egyedi alkatrészek legyártására nincs lehetőség, továbbá nem is lenne gazdaságos.

Feszültségcsökkentő hőkezelés a Meusburgernél

Az acél előállításánál a különböző megmunkálási folyamatoktól feszültségek lépnek fel az anyagban – pl. az egyenetlen hőmérsékleti behatásoktól. A Meusburgernél a bejövő áru ellenőrzése után minden acéllapon a három kemence egyikében kb. 580 °C-on 24 órán át feszültségcsökkentő hőkezelést végzünk. A Meusburger napi összkapacitása 240 tonna.

A feszültségcsökkentő hőkezelés által az anyagban fellépő feszültségek minimumra lesznek csökkentve, anélkül, hogy annak szerkezete vagy szilárdsága megváltozna. Ez a továbbfeldolgozásnál jelentős előnyöket biztosít. Amennyiben lennének még feszültségek az anyagban, akkor az pl. a fűrészelésnél vagy marásnál az anyag megvetemedésével mutatkozna meg. A feszültségcsökkentő hőkezelésnél fontos a lapok lassú és egyenletes felhevítése és a 6 órán át tartó hőtartás. Ez garantálja, hogy a vastag lapok is egészen a magig áthevüljenek. Még nagyobb jelentőséggel a 14 órás, lassú és egyenletes lehűtés bír, amely már a kemencében megkezdődik. A lapok óránként kb. 35 °C-al hűlnek le. Egy gyorsabb lehűtésnél ismét feszültségek léphetnének fel, vagy akár megrepedezhetne az anyag.

www.meusburger.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek