90 tonna forgatása álló helyzetből

A KUKA omniMove nehéz elemeket mozgat szűk helyeken

2017. március 06., hétfő, 14:31

Címkék: Airbus anyagmozgatás automatizálás ipari robot kuka KUKA Robotics robot robotika

Az Airbus zászlóshajója, az A380 láthatólag könnyedén mozog a levegőben. Ahhoz, hogy ezt az óriási repülőgépet a földi tervezés során ilyen könnyen elvigyük az égbolthoz, rugalmas és hatékony, nagyteljesítményű mobil platformokat használtunk. A Mecanum kerekeknek köszönhetően a KUKA omniMove képes akár 90 tonnás komponenseket is milliméteres pontossággal mozgatni szűk helyen a hamburgi gyártócsarnokban.

A látvány lélegzetelállító: az Airbus hamburgi gyártóüzemében a dolgozók hatalmas, az A380 90 tonnás és 15 méteres törzsének darabjait egy futballstadion méretű épületben mozgatják. Úgy manővereznek az egyes alkatrészekkel, mintha azok Lego darabok lennének egy asztalon. Ezt a KUKA omniMove mobil szállítási platformja tette lehetővé, ami egy súlyos terhek szállításához készített, sok irányba állítható Mecanum kerekekkel felszerelt szerkezet. A kerék konstrukciója korlátlan manőverezést tesz lehetővé. Az A380 építését szolgáló épületben az Airbus már egy éve két ilyen mobil szállító platformot üzemeltet, hogy megvalósítsa a repülőgéptörzs kívánt gyártási ciklusát, ahogy az végighalad a gyártósoron. A platformokat nagy alkatrészekhez össze is lehet kötni.

A Mecanum kerekek maximális manőverezhetőséget tesznek lehetővé szűk helyeken

Tekintettel a különböző munkahelyekre és a hatalmas géptörzs darabokra, az Airbus hangárban rendelkezésre álló hely korlátozott. A KUKA omniMove legnagyobb előnye az álló helyzetből történő indulás és elfordulás képessége. Korlátlan mozgási szabadsága a minden irányban mozgó Mecanum kerekekből ered. Ezek minden irányban mozognak, és a legnagyobb pontossággal működnek még a legnagyobb, akár 90 tonnás teherrel is. Sokoldalúságuk rendkívül különleges konstrukciójuknak az eredménye: a Mecanum kerekek több külön görgőből állnak, melyek mindegyike a tengelyhez képest 45 fokban van beállítva. Az eredmény: a KUKA omniMove lenyűgöző mozgékonysága, ami lehetővé teszi az Airbus számára, hogy optimálisan, hatékonyan használja ki a gyártócsarnokban rendelkezésre álló területet.   

Egyszerű kezelés, gyorsaság, biztonság és hosszú akkumulátor üzemidő

Az Airbus szállítási platformjai iránt támasztott egyéb követelmények mindig is szigorúak voltak. A KUKA omniMove kiváló módon eleget tesz ezeknek a követelményeknek. Könnyű az üzemeltetése, gyorsan meg lehet tanulni, és kimondottan könnyű az irányítása. Továbbá igen nagyteljesítményűek az akkumulátorai: a KUKA omniMove újratöltés nélkül fáradhatatlanul működik 48 órán át. A KUKA omniMove könnyű kezelése, rugalmassága és pontossága mély benyomást keltett az Airbusnak a platformot működtető csapatára. 

További automatizálási lehetőség a repülőgépgyártásban

 „Jelenleg tizenegy gyártóüzemünk van Európában, szállítói láncunk pedig kiterjed az egész világra” – mondja Dr. Kai Brüggemann, az Airbus hamburgi gyárigazgatója. Sok különböző repülőgép típus változatos szerelési szakaszban és tesztelési fázisban halad át a városnyi méretű hamburgi gyártóüzemen, ami az Elba mellett Finkenwerderben terül el. Éjjel-nappal szállítanak alkotóelemeket a gyártórendszerekhez és onnan el. Így a logisztika és az alkotóelemek szállítása a szerelés különböző fázisaiban a gyártási folyamat fontos részévé vált. A KUKA omniMove platformjára úgy tekintenek az Airbusnál, mint ami a gyártás automatizálásának csupán a kezdete. „Remélem, további KUKA termékeket is be tudunk vezetni hangárjainkba – így a KUKA szabványos termékeit, vagyis nem azokat, melyeket kifejezetten a repülőgépipar számára terveztek” – magyarázza Dr. Brüggemann.   

A legkorszerűbb technológiák bevezetése a termelésbe

Az Airbus sikere az innováción és a legkorszerűbb technológiáknak a termelésbe történő bevezetésén alapul. „Emellett más iparágakban, különösen a jármű ágazatban is keresünk megfelelő megoldásokat.” Dr. Brüggemann meg van győződve arról, hogy vállalata sok megoldást tud átvenni a járműiparból az Airbus gyártóüzemeibe: „Itt Hamburgban egy állandóan mozgásban lévő gyártósorunk van, ami egyedülálló a repülőgépiparban használt technológiák között.” Az Airbus már a jövő év elején üzembe helyez egy további teljesen automatizált gyártósort egy új repülőgép típus gyártásához. A KUKA tagja annak a konzorciumnak, amelyik ezt az új megoldást a jövőben szállítani fogja. „Itt az ideje, hogy az automatizált robottechnika eljusson a repülőgépiparba. A közöttünk és a járműipar között meglévő szakadékot viszonylag gyorsan át fogjuk hidalni” – jósolja Dr. Brüggemann.

www.kuka-robotics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek