Ők lettek az új kórházigazgatók - itt a lista!

"Legyenek jó arcok" - ezt kívánta a miniszter az intézményvezetőknek

2012. augusztus 04., szombat, 15:53

Címkék: Balog Zoltán gyemszi kinevezés kórházigazgatók pályázat szócska miklós

Huszonhárom új kórházigazgató vette át kinevezését 2012. augusztus 3-án Budapesten Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól.

Az eseményen Balog Zoltán elmondta, a most kinevezett kórházigazgatók az elsők, akik vezetői megbízást kapnak a nagy átalakulások idején. Hangsúlyozta, ilyen mértékű átalakításra az elmúlt húsz évben nem került sor. Kiemelte, nem csak a magyar egészségügy arcai lesznek a vezetők, hanem az átalakulás arcai is. Ezért azt kívánta, a főigazgatók legyenek jó arcok.

Jobb működést ígérnek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának egyik legjelentősebb intézkedése a betegellátás strukturális átalakítása, amit már a - 2010-ben még vitairatként megjelenő - Semmelweis Tervben megfogalmazott. Magyarországnak egy, a korábbinál jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, amelyben a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Ezt a célt tűzte ki a struktúraátalakítás. A gondos előkészítő munka, majd pedig – az államtitkárság, annak háttérintézményei és az érintett térségek, települések és kórházak vezetői között – több hónapon át tartó egyeztetési sorozatot követően – a struktúraváltás 2012. július 1-jén megkezdődött. Ennek eredményeként az ellátórendszer költséghatékonyabban és a betegek számára is érezhetően jobban fog működni a jövőben.

Új vezető 23 intézmény élén

Az átalakítások részeként az állam két ütemben átvette az önkormányzatoktól a fekvőbeteg-ellátást biztosító intézményeket – természetesen a fekvőbeteg-ellátásért, szakellátásért való felelősséggel együtt. A január elsején átvett intézmények vezetésére március végén pályázatot hirdetett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A 35 intézményből első körben 23 sikeres pályázat született. Az újonnan megválasztott főigazgatók kinevezésüket ünnepélyes keretek között vehették át Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárától. A főigazgatók az ünnepélyes kinevezésükkel együtt írták alá vezetői nyilatkozatukat, amelyben kinyilvánítják, hogy a betegek, a hozzátartozók és a dolgozók érdekében végzik munkájukat, a helyi közösség javára.

Az augusztus elsejétől kinevezett igazgatók névsora a csatolt dokumentumban olvasható.

(Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek