A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

A beilleszkedés kultúrája nyerte el 2017-ben a Catalyst Award díjat

2018. január 27., szombat, 14:31

Címkék: Automation Fair automatizálás képzés kiállítás munkaerő munkaerőpiac munkahelyi képzés munkavállaló Rockwell Automation

A képzett munkaerőért és a tehetségekért vívott háború egyre nagyobb kihívást jelent világszerte. A Rockwell Automation szakértői szerint a vállalati tehetségkutatásnak együtt kell járni a befogadással és a sokszínűség elismerésével.

A Rockwell Automation a képzett munkaerő terén jelentkező növekvő hiányra reagálva már 10 évvel ezelőtt elkezdte építeni saját sokoldalú szervezetét. Bár sok még a tennivaló, az automatizálási óriás által 2017-ben elnyert Catalyst Award díj hatalmas elismerés a nők toborzását, fejlesztését és előmenetelét célzó innovatív szervezeti kezdeményezéseknek. A Susan Schmitt HR-vezető által a cég által Houstonban rendezett Automation Fair szakkiállításon „tehetséggondozó programnak” hívott kezdeményezés célja egy olyan vállalkozás megteremtése, amely vonzza és meg is tartja a tehetségeket.

Schmitt szerint az előttünk álló évtizedben egy milliárd ember lép be a középosztályba, ami 8 billió dollár fogyasztást generál majd a világgazdaságban. Mindeközben azonban egyre fokozódik a tehetségekért vívott háború: az Egyesült Államokban például az elkövetkező nyolc évben2,5 millió ipari dolgozó vonul majd nyugdíjba. A munkáltatók 75% -a gondolja úgy, hogy az elkövetkező két évben új képességeket kell majd szert tennie, de hogyan vonzhatók be és tarthatók meg a meglevő tehetségek?

A sokszínűség számokban

Az Egyesült Államokban a nők a népesség 47%-át teszik ki, az ipai gyártásban mégis csak 29%-os a részarányuk. Hogy még rosszabb legyen a kép: egy felmérés kimutatta, hogy a mérnökként diplomázott nők 33%-a hagyta el az ipart – nagyrészt annak „zártkörű” kultúrája miatt. A vezető pozíciók mindössze 23%-át birtokolják nők és hasonlóan alulreprezentált helyzetben vannak a kisebbségi csoportok is. Pénzügyi szempontból azonban 35%-kal jobban teljesítenek azok a vállalkozások, ahol több nő és kisebbségi található vezetői szerepekben.

Az USA-ban hagyományosan a fehér férfiak dominálják a tárgyalószobákat, de a Rockwell szerint több kényszerítő körülmény szól ennek megváltoztatása mellett:

 1. A képzett munkaerő bevonzása és megtartása
 2. Nagyobb innováció és jobb döntéshozatal
 3. Az ügyfélkör is mind változatosabbá válik
 4. Nagyobb termelékenység – ha a dolgozók nem érzik az egyenlő esélyeket, kevésbé produktívak
 5. A sokszínű vállalkozások pénzügyileg is jobban teljesítenek

Dolgozzunk, de hogyan?

Több technológiai cég indít programokat arra, hogy növelje a sokszínűséget, de némely megközelítés csak súlyosbítja a problémát. Sokszor a jó szándék nem elég, csak a konfliktusok kiéleződéséhez vezet.

Mi nem működik?

 • A fehér férfiak kihagyása
 • Az üzleti tulajdon hiánya
 • A sokféleség problémaként való azonosítása
 • Hagyományos HR-programok
 • Az asszimilációs kultúra – a dinamikával szembemenő asszimilációs törekvés tehetségromláshoz vezet

Mi működik?

 • Befogadás – egy tehetséggondozó program
 • A kulturális dinamika megértése
 • A munkát személyre szabó vezetők
 • Kritikus párbeszéd és cselekvés iránti elkötelezettség

A vállalkozásból kilépőkkel készült beszélgetések jó arányban tárják fel, hogy mit kellett volna másképp csinálni – a Rockwell esetében például a kilépők 60%-a mondta azt, hogy meg lehetett volna előzni a felmondást. Ez lehetőséget teremt, de a felismerést a legfelsőbb szinteken kel megtenni. Sokszínűségről csak úgy lehet beszélni, ha csoportokban gondolkozunk, amiben a fehér férfiak is egy csoportot – domináns csoportot – alkotnak. A felsővezetésnek meg kell értenie a domináns csoport és a többi csoport közötti dinamikát.

A program kibontása

A Rockwell négy év alatt 1 200 alkalmazottal beszélgetett el az akadályok felismerésének érdekében, majd külön csoport foglalkozott a befogadás korlátainak értelmezésével. Az értékesítési csapat rendezvényei például minden egy kaptafára mentek egy golfklubban, vagy sportbárokban. A vélemények birtokban a rendezvényeket olyan területekre is kiterjesztették, mint a jótékonysági, vagy művészeti események. Minél befogadóbbá vált a cég, annál szélesebbé vált a látóköre és annál jobb megoldásokat talált az ügyfelek problémáira.

A beilleszkedési integrációs csapatok elkezdték kezelni az akadályokat, de ez nem egyszeri cselekvésnek minősül. Folyamatosan kell kérdéseket feltenni, érdeklődni és a Rockwell idővel felismerte, hogy szélesebb bázison is cselekedhet. Napi szinten képzi a vezetőit vizsgálja, hogy az adott tréning vajon releváns-e a világ minden táján? A végső cél nem is lehet más, mint hogy a sokszínűség beépüljön az adott vállalkozás DNS-ébe.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

A projekttervezés növeli a várható nyereséget

Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

Gyorsaságra és intelligenciára építve

Kiberbiztonság az üzemben

Instant analitika

Az ipari automatizálás következő generációja

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek