3D platform az egészségügyi Képzés szolgálatában

2015. június 12., péntek, 19:01

Címkék: 3d szimuláció Innofor-Invest Kft. képzés robotika szimulációs szoftver

A magyar, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Innofor-Invest Kft. egy olyan háromdimenziós szimulációs rendszert fejlesztett, amely segítségével jelentősen javítható az egészségügyi szolgáltatások minősége. A rendszer használatával lehetőség nyílik az orvostanhallgatók számára az egyes műtétekhez szükséges mozdulatok begyakorlására, valamint a gyakorlott orvosok számára pedig új műtéti módszerek kidolgozására.

Az orvosképzést elősegítő eszköz segítségével 3 dimenziós szimulációs környezetben, robotikával kiegészítve egészségügyi beavatkozásokat (például sebészeti eljárások) lehet modellezni. Az eszköz két darab haptikus robotkarból, valamint egy 3D szemüvegből áll, ahol a robotkarok az eszköz irányítását, a szemüveg pedig a valósághű környezet megteremtését szolgálja.

Az eszköz megvalósítását egy hosszantartó, a rugalmas és puha testek fizikáját vizsgáló kutatás, valamint egy képi adatokra kiterjedő egészségügyi adatgyűjtés előzte meg. A valós műtétek során rögzített videó anyagok a szimuláció alapjául szolgálnak, így a szimulált műtétet végző orvostanhallgató egyrészről begyakorolhatja a szükséges mozdulatokat, másrészről egy gyakorlott orvos eltérhet azoktól és új megoldásokat is feltárhat.

„Az 3D szimulációs eszközünk azért jelentős segítség az egészségügy számára, mert a használatával nő az orvosok gyakorlati lehetősége, amivel egyrészről csökkenthető a műhibák és a sikertelen eljárások száma, másrészről rövidül a műtéti eljárások ideje is” – mondta el Gyimesi Áron, a fejlesztési projekt vezetője.

www.innofor-invest.com/inno3d

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek