Három nap a hegesztésről

Kezdődik Magyarország legnagyobb hegesztéstechnikai rendezvénye

2012. május 10., csütörtök, 06:06

Címkék: GTE hegesztéstechnika Hegtech óbudai egyetem

Ma kezdi meg munkáját a hegesztési szakterület legnagyobb szabású hazai rendezvénye, a 26. Hegesztési Konferencia és Hegesztéstechnikai Kiállítás a Gépipari Tudományos Egyesület Hegesztési Szakosztálya, a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, valamint a házigazda, Óbudai Egyetem szervezésében.

E rangos konferenciasorozatnak – 2002., 2004., 2006., 2008. és 2010. után – immár hatodik alkalommal ad helyszínt az Óbudai Egyetem. A több mint 130 éves történelmi múltra visszatekintő intézmény számára rangos megbecsülést jelent az elmúlt 10 évben e konferenciák színvonalas megrendezése. A szervezők a 2012. évi Hegesztési Konferenciát Zorkóczy Béla professzor emlékének ajánlják.


Automatizált megoldások


Az elmúlt években kirajzolódó fejlesztési tendenciák azt mutatják, hogy a hazai, szakmába vágó fejlesztések révén egyre nagyobb figyelem fordul a hegesztés gépesítésével, automatizálásával és – ezzel összefüggésben – a minőségirányítással kapcsolatos kérdésekre. Elegendő talán csak a gépkocsi- és vasúti járműgyártás területén zajló jelentős beruházásokra vagy éppen a cső távvezeték építés terén várható fejlesztésekre utalni. Ugyanakkor a hazai kutatás-fejlesztés számára otthont adó, felsőoktatási intézményekben történt beruházások révén javultak a kutatás tárgyi feltételei is. E gondolatok jegyében az idei konferencia hangsúlyosan a hegesztés gépesítésével és automatizálásával kapcsolatos témákat helyezi a középpontba.

 


Tudás és kapcsolat


A szakmai találkozó hagyományos céljai közt szerepel továbbá az újdonságok megismertetése, a fiatal nemzetközi hegesztőmérnöki és technológusi címet, szakmérnöki oklevelet szerzett hegesztő szakemberek és doktoranduszok szakmai eredményeinek megismerése, hozzájárulás a szakmai-baráti kapcsolatok ápolásához, illetve új kapcsolatok létrejöttéhez. Az idei rendezvényen 34 tudományos, valamint az alkalmazott hegesztési technológiát, a szerkezetek gyártását és vizsgálatát bemutató előadásra kerül sor.

 


A szakma fóruma


A konferencia rendezői immár második alkalommal a hegesztés és rokon eljárásai, a hegesztett kötések vizsgálata tárgykörhöz kapcsolódva „FÓRUMOT” és „HEGTECH 2012” címmel kiállítási lehetőséget biztosítanak a szakterületen működő cégek, kereskedőházak részére. A FÓRUM célja a felhasználó és kereskedő cégek képviselői közötti aktív, szervezett párbeszéd létesítése. A fórumot a „Kalibrálás/validálás. Összetett szabályozású hegesztőgép kimeneti jellemzőinek ellenőrzése” téma köré csoportosítva, moderátor irányítja.

 


Kiállítás a konferencián


A konferencia teljes ideje alatt látogatható a „HEGTECH 2012” kiállítás, melynek keretében a Crown Intenational Kft., a MET Hungary Kft., az ESAB Kft., a Flexman Robotics Kft., a KOIKE Engineering Germany G.m.b.H, a KÖZGÉP Zrt., a LINDE Gáz Magyarország Zrt., a Nederman Magyarország Kft., a PLTS IPARI Kft., a REHM Hegesztési Kft., a Froweld Hegesztéstechnikai és Kereskedelmi Kft., a SOYER Magyarország Kft. újdonságai, illetve szakmai bemutatói követhetők nyomon.


Zorkóczy Béla Emlékérem


A megnyitón adják át – napjainkra már a szakterület legnagyobb elismerésévé vált – Zorkóczy Béla Emlékérmet. A szakosztály emlékéremmel tüntetik ki azokat a hegesztéssel foglalkozó szakembereket, akik e területen kellő elméleti, szakmai felkészültséggel rendelkeznek, eredményes munkát végeztek, újszerű vagy munkaterületükön a folyamatos fejlődést biztosító ipari megvalósulást értek el, ismereteiket oktató tevékenység keretei között vagy publikációkon keresztül továbbítják, és hozzájárulnak annak társadalmi hasznosításához.

A program és további információ a www.hegkonf.uni-obuda.hu felületen érhető el!
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek