Átadták a Belsőégésű Motorok Tanszék új épületét Győrben

Előremutató beruházás az Audi Hungária Motor Kft., Győr városa és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében

2012. május 02., szerda, 18:00

Címkék: Audi Belsőégésű Motorok Tanszék győr Széchenyi István Egyetem

Tovább fejlődik a győri Széchenyi István Egyetemen a Belsőégésű Motorok Tanszék, miután május 2-án felavatták az intézmény új épületét, mely az Audi Hungaria Motor Kft., Győr városa és az egyetem együttműködésében valósult meg.

– Az ipar és az oktatás közötti intenzív tudástranszfer biztos alapot teremt a jövő számára. Hallgatóinknak jövőbemutató, a munkaerőpiac igényeihez igazodó képzést nyújtunk, és magasan képzett mérnököket bocsátunk az autóipar rendelkezésére – hangsúlyozta az avatáson Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora.
             
– A tudományos elmélet és a vállalati gyakorlat összekapcsolásával olyan szinergiák jönnek létre, amelyeket hasznosíthat mind az oktatás mind a járműipar – emelete ki Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke a megnyitón. Hozzáfűzte: nagyon fontos számunkra, hogy magasan képzett mérnökhallgatókat nyerjünk meg a győri motor-és járműgyár számára, és ezzel egyidejűleg növeljük a képzés színvonalát, különösen a műszaki területeken.

– Ez a projekt is igazolja, hogy milyen sikeres az együttműködés az egyetem, az Audi Hungaria és Győr között, amit a közösen használt „A jövő Győrben épül“ szlogenünk is igazol – emelte ki beszédében Dr. Somogyi Tivadar, a város alpolgármestere. – Csak így érhetjük el célunkat, hogy Győr nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik jelentős járműipari, gazdasági és kulturális központja legyen.

2011-ben elkészült a tanszéképület első üteme, amelyben egy, a legújabb technológiát képviselő fékpad kapott helyet, így a tanszéken Magyarországon egyedülálló vizsgálati folyamatokkal dolgozhatnak. A második, most elkészült építési ütemben további laborokat és oktatóhelyiségeket alakítottak ki az új épületben, többek között európai uniós alapok támogatásával.
                                       
A 2008-ban alapított tanszék fő tevékenységi köre a motormechanika és a belsőégésű motorok tribológiája. A hallgatók tanulmányaik alatt rendszeresen részt vesznek az Audi Hungaria kutatási-és fejlesztési projektjeiben, amelyek például a szén-dioxid és üzemanyag-csökkentésre, valamint a súrlódás-és kopásvizsgálatra irányulnak.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Tanszékcsoporthoz tartozik a Belsőégésű Motorok Tanszék mellett még két további tanszék is - az Anyagtudományi és-technológiai Tanszék, valamint a Járműgyártási Tanszék. Az Audi Hungaria Tanszékcsoport erősíti az Audi konszern és az Audi Hungaria jelenlétét a Széchenyi Egyetem. A tanszékcsoport többek között segíti a tudományos kutatómunkát, a németnyelvű mérnökképzés fejlesztését és a munkaerő-utánpótlás biztosítását az Audi Hungaria számára.

Forrás: AUDI/MTI-fotó: Krizsán Csaba 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek