Új tulajdonosa van a kollaboratív robotoknak

A Teradyn felvásárolta az együttműködő robotok piacának vezetőjét, az Universal Robots-ot

2015. május 14., csütörtök, 20:59

Címkék: felvásárlás ipari robot Teradyne Inc Universal Robots

A Teradyne Inc. és az Universal Robots között 2015. május 13-án létrejött szerződés értelmében az amerikai technológiai vállalat 285 millió dollárért megvásárolja a dán robotikai céget. Az összeg további 65 millió dollárral emelkedhet a kitűzött célok 2018-ig bezárólag történő teljesítése esetén. Az akvizíciót – mely a szokásos záró feltételek teljesülését, valamint a hatósági jóváhagyást követően várhatóan 2015 második negyedévében zárul le – mindkét érintett fél vezetősége jóváhagyta.

Az Universal Robots az együttműködő (kollaboratív) robotok piacvezető gyártója; alacsony költségű, könnyen telepíthető és programozható robotjaik, melyek a dolgozók közvetlen közelében képesek működni, jelentősen növelik a gyártás minőségét és hatékonyságát. A lendületesen növekvő ipari robotok piacán az évente 50 százalékos növekedést produkáló együttműködő robotok ágazata a százmillió dolláros értéket is megüti.

„Az Universal Robots a gyorsan növekvő kollaboratív robotika piacának technológiai és üzleti vezetője. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk velük a Teradyne-nél.” – mondja Mark Jagiela, a Teradyne elnök-vezérigazgatója. „Ez az együttműködés kiegészíti a Rendszer- és Vezeték nélküli Teszt üzletágunkat, ezen kívül pedig egy újabb, erős növekedési felületet is biztosít a Teradyne számára.”

Az Universal Robots 2014-ben rekordmennyiségű árbevétel-növekedéssel zárt. A cég bevétele 2013-hoz képest 70%-al emelkedett, profitja pedig eléri a 38 millió dollárt; ez az előző időszaknak több mint a duplája.

„Az együttműködés hatására képesek leszünk újabb és újabb innovatív megoldásokat fejleszteni és bővülni, ez pedig továbbra is az együttműködő robotok piacának csúcsán tart minket, amivel végfelhasználóink és partnereink is jól fognak járni. Ugyanakkor büszkék vagyunk arra is, hogy egy teljesen új üzletágat adunk a Teradyne-nak.” – nyilatkozta Enrico Krog Iversen, az Universal Robots vezérigazgatója. „A tevékenységünk 2010 óta nyereséges. A Teradyne világszínvonalú mérnöki és támogatói adottságai, valamint stabil pénzügyi pozíciója segíteni fog együttműködő robotjaink piaci növekedésének felgyorsításában új és már meglévő piacokon, különös tekintettel Ázsiára, ahol a Teradyne rendkívül erős pozícióval bír.”

A Dán állami befektetési alap (Vækstfonden) 2008 óta a vállalat fő befektetője. „Az, hogy az Universal Robots a robotikai piac meghatározó szereplőjévé és piacvezetőjévé vált, hatalmas teljesítménynek számít. Ez az akvizíció a lehető legjobb lehetőséget adja az Universal Robots számára vezető pozíciójának továbbfejlesztésére, egyúttal megerősíti a vállalat dániai helyzetét, és jelentős előnyöket fog biztosítani a dán high-tech piac fejlődésére is.” – mondja Ulrik Jørring, az Universal Robots és a Dán Növekedési Alap alelnöke.

„Az Universal Robots titka a három alappillérre épülő, világos stratégiában rejlik: fókusz, egyszerűség és szigorú végrehajtás. Az alapítók és a vezetőség is nagyon keményen dolgoztak víziójuk valóra váltása érdekében, hogy az együttműködő robotok technológiáját minden vállalkozás számára elérhetővé tegyék” – nyilatkozta Clas Nylandsted, az Universal Robots elnöke. „Nagyon elégedett vagyok az Universal Robots új tulajdonosával, a Teradynnel” – tette hozzá Nylandsted. „A sok érdeklődő közül a közös jövőt is figyelembe véve a legmegfelelőbbet választottuk.”

  • A kollaboratív robotika 100 millió dollár értékű piac, melytől robbanásszerű növekedést várnak a szakértők.
  • Az Universal Robots az együttműködő robotok piacának vezetője több mint 4 ezer eladott egységgel.
  • A felvásárlás az ipari automatizálás területén gyorsan növekvő szegmensben korán alapozza meg a Teradyne pozícióját.
  • A Teradyne biztos bevételi együttműködést, pénzügyi erőt és globális elérését biztosít az Universal Robots növekedéséhez.

www.universal-robots.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek