Több százan kíváncsiak az okosgyárakra

Hat helyszínen várják a termelő kkv-kat

2018. május 08., kedd, 17:10

Címkék: Continental Automotive Hungary Festo ipar 4.0 ipar 4.0 KKV okosgyár Roto Elzett Certa Kft

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektbe* egy hónap alatt több mint háromszázan regisztráltak, jelenleg közel 60 kkv felel meg a pályázói feltételeknek, ami igen nagy érdeklődést mutat. Június végéig, hat helyszínen és mintegy tizenkét eseményen várják azokat a konvergencia régióban tevékenykedő termelő kkv-kat, akik testközelből szeretnék megfigyelni a legmodernebb Ipar 4.0 megoldásokat.

Festo-AM Kft., Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft., Eltec Holding Kft., Continental Automotive Hungary Kft., Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian olyan Mintagyárak, amelyek Magyarországon élen járnak az Ipar 4.0 technológiák alkalmazásában. A kiválasztott öt gyár jövőbeni feladata, hogy a magyarországi, feldolgozóiparban tevékenykedő Ipar 4.0 kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokból milyen előnyökre számíthatnak.  Mindez az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt demonstrációs szolgáltatásának keretében történik: hat helyszínen, a fent említett öt Mintagyárban és a BME „I” épületében található Technológiai Központban, kis létszámú csoportokban három órás bemutatón tekinthetik meg az Ipar 4.0 megoldásokat a termelő kkv-k, kaphatnak információt az Ipar 4.0 rendszerek bevezetésével és üzemeltetésével kapcsolatban.

Azok a kkv-k, akik regisztrálnak a programba, majd a hat Mintagyárból legalább kettőbe ellátogatnak, delegált Ipar 4.0 tanácsadó segítségével készülhetnek fel cégük modernizálására, amely során elsajátíthatják a modern termelésmenedzsment és az Ipar 4.0 megoldások tervezésének alapjait, vállalati esettanulmányokon és részletes technológiai bemutatókon keresztül. A programot sikeresen teljesítő kkv-k Ipar 4.0 tervezésben tanácsadókkal készíthetik el részletes beruházási és projekttervét a bevezetni kívánt Ipar 4.0 megoldásokra.

A program indulása óta négy pilot demonstráció volt a Mintagyárakban, mindegyiken egy-két cég vett részt, cégenként két-három fővel. A bemutatókon jelen volt Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára is. Az eddigi eseményeken a résztvevők különös érdeklődést mutattak az IT infrastruktúra, hálózatok kiépítése, valamint az ERP rendszer kiépítésével kapcsolatban, több vállalkozót érdekelt az is, hogy az egyes Ipar 4.0 megoldásoknak kik a magyarországi beszállítójuk. Összességében elmondható, hogy az egyes bemutatókon, a termelőipar területén tevékenykedő kkv-k  új szemléletmódot tapasztalhattak meg, amelynek alapja a folyamatokban való gondolkodás, az állandó fejlesztés kultúrája, a horizontális és vertikális összekapcsoltság, valamint az erre épített digitalizáció.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt – Magyarország újraiparosítási programjába illeszkedve – a termelő kkv-k felzárkóztatásáról, versenyképességük javításáról szól, melynek keretében 2,35 milliárd forint forrás biztosított. A projekt célja a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások digitális átalakításának elősegítése, az Ipar 4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési stb. megoldások iránti nyitottságának fokozása, fejlettségi szintjük és abszorpciós képességük növelése. A GINOP-1.1.3-16 programot az IFKA és az IVSZ részvételével létrejött konzorcium koordinálja.

Május 15-18-ig a Hungexpon, az Ipar Napjai kiállításon külön standdal szerepel majd az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt, ahol az érdeklődők számára az írásos tájékoztatón túl, lehetőség nyílik a programba történő regisztrációra, valamint felmérhetik cégük Ipar 4.0 fejlettségi szintjét is. A programmal kapcsolatban egész nap prezentációkat hallgathatnak meg a látogatók, valamint szakmai konzultációkon vehetnek részt Ipar 4.0-ás szakértők bevonásával.

A kiállításra a TechMonitor olvasói előzetesen online regisztrálhatnak, mely regisztrációval ingyen tekinthetik meg a rendezvényt!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek