Szolnoki szívügyek

Elektrofiziológiai laboratóriumot avattak a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumában

2013. február 02., szombat, 05:30

Címkék: Bene Ildikó elektrofiziológiai laboratórium Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Herczeg Béla Hetényi kórház kardiológiai centrum Ofner Péter Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Február 1-jén tudományos ülés keretében avatták fel pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház kardiológiai centrumának új elektrofiziológiai laboratóriumát.

Herczeg Béla, a kardiológiai centrum vezetője a Szolnoki Főiskolán tartott szimpózium sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásával és a Szívügyünk Szolnok Alapítvány közreműködésével a kórházban létrehozott laboratórium mérföldkőnek számít a régióban élő 440 ezer ember kardiológiai ellátásában.

Megszüntetni a gócot

A laboratórium jelentőségét és tevékenységét érzékeltetve elmondta: a szívritmuszavarok bizonyos formáiban lehetőség van arra, hogy a ritmuszavart katéteres úton megszüntessék. E beavatkozás során tizedmilliméteres pontossággal meghatározzák a ritmuszavar gócát, majd egy speciális, a vénán keresztül feljuttatott, kívülről rádiófrekvenciás úton melegíthető katéterrel elégetik a gócot. Az égetés mindössze néhány milliméteres szívizomrészt érint, ezért nincs hatással a szív teljesítőképességére, viszont a ritmuszavar kialakulását okozó szívrész véglegesen roncsolódik. A beavatkozáshoz speciális műszereket, például 120 csatornás EKG-készüléket, katétereket, valamint képerősítőt szereztek be.

Minden második halál oka

Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a felnőtt kardiológiai osztály éppen negyedszázada vált önállóvá. Azóta folyamatosan igyekeznek biztosítani az ott dolgozóknak mindazokat a modern eljárásokat, beavatkozási lehetőségeket, amelyek megteremti a mielőbbi, lehetőleg teljes felépülés esélyét. Mint megjegyezte, Magyarországon jelenleg minden második halál oka szív- és érrendszeri megbetegedés, ezért gyógyításuk súlyos feladatokat ró a szakemberekre. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója hangsúlyozta: a kórház és az intézet évek óta folyó közös munkájának eredményeképpen az intézmény ellátási területéhez tartozó betegek európai színvonalú intervenciós és szükség esetén szívsebészeti ellátásban részesülhetnek.


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek