Magyar előadót is meghívtak fenntarthatósági „Osztrák Világcsúcs” konferenciára

2018. május 12., szombat, 08:46

Címkék: fenntartható fenntartható fejlődés fenntarthatóság klíma környezet környezetvédelem

Dr. Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-európai Egyetem (CEU) Professzora, a Béke Nobeldíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke is felkért előadó a Bécsben 2018. május 15-én megrendezendő magas szintű csúcstalálkozón.

Az R20 Osztrák Világcsúcs konferencia (Austrian World Summit) egy hosszútávú kezdeményezés, amely platformot teremt államoknak, régióknak, városoknak, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait végrehajtsák, és a Párizsi Egyezmény éghajlatvédelmi céljait elérjék. Magas szintű partnerkapcsolatokat hoz létre erre a célra, valamint ötletek és tapasztalatok cseréjének biztosít fórumot a legmagasabb szinten.

Az „R20 Régiók és éghajlati cselekvés” programot Arnold Schwarzenegger, Kalifornia Állam volt kormányzója hozta létre, és szorosan együttműködik az ENSZ-szel, valamint olyan pénzügyi intézményekkel, mint a Világbank és az Európai Befektetési Bank. 

A nemzetközi konferencián előad többek között Sebastian Kurz osztrák kancellár, Arnold Schwarzenegger, António Guterres, az ENSZ főtitkára, Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök, Elisabeth Köstinger, Ausztria fenntartható fejlődés és turizmus minisztere, Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke, Lars Løkke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke és több más jeles, a környezetvédelem iránt elhivatott politikus és tudós. A városokat magas szinten képviseli többek között Bécs és Peking polgármester-helyettese.

Az eseményen Dr. Ürge-Vorsatz Diana a „Jövő városa” szekcióban meghívott előadó, Bécs alpolgármester asszonyával, Maria Vassilakouval együtt. Többek között a nemrég a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature-ben a városi kutatási irányzatokról megjelent publikációjának fő üzeneteivel ismerteti meg a döntéshozókat és a konferencia résztvevőit.

A professzor és kutató csapata kiszámolták, hogy a világ épületeinek korszerűsítése igen jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez is. A kutatások rámutatnak, hogy ezen beruházások nagy része nettó nyereséges, valamint igen jelentős egyéb társadalmi és gazdasági hasznokat is hoz, mint munkahelyteremtés, regionális fejlesztés, a lakosság jobb egészségi állapota, a háztartások szociális-gazdasági helyzetének javítása és az energiabiztonság fokozása. A cikk arra is rámutat, hogy az évszázad közepéig világszerte felépülő új városrészek megépítése egyedül felemésztheti a felmelegedést 2 oC-on történő megállításához megmaradt széndioxidkibocsátási világkvótát.  Ugyanakkor léteznek azok a megoldások, amikkel ez a hatalmas felelősség lehetőséggé változtatható és szerencsére nem kell Bécsig sem elmenni jó példákért: a héten Budapesten átadott Energy Globe Díj keretében sok kiemelkedő hazai példa is napvilágra került. A fődíjat egy átlagos, rossz adottságokkal rendelkező családi ház olyan felújítása kapta, amelyik több energiát termel, mint használ, és ezen kívül az átalakításhoz sok természetes anyagot (például több tonna vályogot) használtak fel.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek