Logimat 2015

Az egyre összetettebb folyamatok hatékony kezelése

2015. február 14., szombat, 15:47

Címkék: e-kereskedelem ipar 4.0 LogiMAT 2015 messe stuttgart

A Logimat Nemzetközi Disztribúciós, Anyag- és Információáramlási Szakvásár kiállítói összetétele és informatív keretprogramja az ipar 4.0, az erőforrás-hatékonyság, az integráció és a rugalmasság témaköreire koncentrál. Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő és az e-kereskedelemmel kiemelten foglalkozó World Trade a kereskedelem és a logisztika közös fórumaként szolgál.

85 000 négyzetméter kiállítási területen (+13%) több mint 1 100 nemzetközi kiállító (+10%): a Logimat 2015 az intralogisztika történetének legátfogóbb kínálatával várja látogatóit.  – A kiállítók tömeges jelentkezése és a megnövelt kiállítói tér globális piacvezetővé tették a Logimat szakvásárt – jelentette ki Peter Kazander kiállításigazgató. – A kiállítás egyedülálló összképet ad az intralogisztikai folyamatláncok hatékonyságát célzó aktuális trendekből és megoldásokból, a World Trade pedig a modern kereskedelmi folyamatokba nyújt betekintést.

A jövő intelligens megtervezése

Az „Uralni a komplexitást – intelligensen megtervezni a jövőt” mottóval megrendezendő Logimat az iparági hangulat és innovációk valódi barométereként szolgál. Melyek az intralogisztika aktuális kérdései? Milyen termékinnovációk és megoldások jelentek meg az egyes ipari szegmensekben? Hogyan függ a kereskedelem a beszerzés, az e-kereskedelem és a vásárlás helyének logisztikai kihívásaitól? – A felhasználók átláthatóan és hatékonyan szeretnék kezelni az egyre összetettebbé váló folyamatokat – magyarázta el Kazander a mottó lényegét.

Dinamizmus és innováció

Az üzleti vállalkozások fenntartható működéséhez elengedhetetlen az e-kereskedelem, az ipar 4.0 és a „tárgyak internetének” növekvő kihívásaihoz történő alkalmazkodás. A Logimat szakmai fórumai műszaki és tudományos szempontból világítják meg ezeket a kérdéseket, és bemutatják a jövőbeli fejlesztésekre irányuló igényeket, célkitűzéseket és tendenciákat. Az intralogisztikai iparág jelenlegi megközelítéseit a Logimat kiállítóinak az erőforrás-hatékonyságot, az átláthatóságot, a rugalmasságot és az integrációt támogató hardver- és szoftverrendszerein lehet lemérni. – Az ötletek sokszínűsége az intralogisztika magas dinamikájáról és innovációs képességéről tanúskodik – jelentette ki Kazander. – Számos újítást a Logimaton mutatnak be először nemzetközi szinten. Különösen nagy hangsúly kap az optimalizált hálózatosodás, vagy az érzékelés, a képalkotás, az új kompozit technológiák és a digitalizálás legújabb fejlesztéseinek kapcsolódása. – A Datasensor GmbH által bemutatott kompakt, mindössze 20 x 32 x 12 mm méretű kis-S100 szériájához hasonló modern optoelektronikai érzékelők számos intralogisztikai automatizálási rendszer alapjául szolgálhatnak.

A kiállítási spektrum a vontatóújdonságoktól a műanyag raklapok gyorsan fejlődő területén át a munkaterületek új azonosítási és darurendszerekkel történő kiszolgálásáig terjed, de felöleli a kiterjesztett valóság témakörét is, amelynek során a felhasználó közvetlenül az adatszemüvegre kapja meg a munkafolyamatot támogató információkat. Az Itworks s.r.l. vo-CE v.5 szoftverének legújabb verziója minden, Android operációs rendszerrel és a Google Glass-szal működő mobileszköz számára ideális megoldás.

Az északi szárny pavilonjait az intralogisztikai gépek és berendezések, valamint a hatékony raktár- és szállítmányozási szoftvermegoldások uralják majd. Ide tartozik az 5. pavilon közepén elhelyezett TradeWorld is. A déli szárnyakban pedig a címkéző-, azonosítás- és csomagolástechnika, valamint a targoncagyártók kapnak majd helyet. Érdemes alaposan szemügyre venni a Gaerner GmbH rendkívül könnyű, mobil liftjét, tisztaterekhez kifejlesztett antibakteriális csavarmentes polcrendszerét, vagy nagyrészt nemfémes anyagokból épített raklapmérlegét.

A raktár- és polcrendszerek, a tárolási és raktártechnika gyártói és üzemeltetői dinamikus, félautomata és teljesen automatizált anyagmozgatási megoldásokkal igyekeznek növelni a tárolókapacitást. Jó példa erre a Swisslog AG innovatív és kompakt AutoStore tárolási rendszere. A moduláris AutoStore egy alumíniumvázú áruszállítóból áll, amely egy 90 fokban elforgatott dokkolóállomásra hasonlít. Felül kisméretű operációs eszközök, úgynevezett robotok gondoskodnak a dinamikus ki- és betárolásról.

Rugalmasság, átláthatóság és integráció

A WorldTrade kínálata a kereskedelem és az intralogisztikai folyamatok összekapcsolódását világítja meg. A Dachser olyan értéknövelt szolgáltatásokkal jelentkezik, mint a kijelző-telepítés, vagy a visszáru-menedzsment. Európa egyik vezető nyomtatógyártója, a Drescher-Gruppe a logisztikai címkéző megoldások köré koncentrálja kiállítási kínálatát. Az Acteos GmbH & Co. KG által kifejlesztett, közvetlenül az értékesítés helyén, a központi raktárban vagy az e-kereskedelemben használható Acteos FPS többszintű előrejelző szoftver kiváló eszköz a készletoptimalizáláshoz és visszáru-menedzsmenthez. A Flexi Robots GmbH először mutatja majd be teljesen automatizált, tálca alapú tárolórendszerét, amely nem a hagyományos szállítószalag-megközelítésből indul ki.

„A rugalmasság, átláthatóság és a vízszintes, vagy függőleges integráció következetes támogatása” – foglalta össze Kazander. Ez az iránymutatás az informatikai beszállítókra is vonatkozik. Az active logistics AG active mobile alkalmazása a mobil adatgyűjtő egységek alternatívájaként használható. Bejelentkezés, vagy vonalkód-szkennelés után a felhasználó androidos okostelefonjára töltheti az adatokat, és közvetlenül a rendeltetési címre navigálhat. A szállítmány státuszát a telefon azonnal a szállítmányozási osztályhoz továbbítja. A megoldás különösen az olyan speditőrök számára hasznos, akik több alvállalkozóval, nagy távolságokra szerződnek, és ügyfeleiknek folyamatos nyomon követést akarnak biztosítani.

A CÍM GmbH ProlagWorld raktári rendszere kötegeli a raktár legfontosabb arányszámait és grafikus formában jeleníti meg. A felhasználók így definiálhatják a mozgás során szűk keresztmetszetnek számító küszöbértékeket. A PSI Logistics GmbH standján az úgynevezett adaptív menedzsment-szcenáriót adó PSIwms raktármenedzsment rendszerrel a berendezések automatikusan az optimális üzemeltetéséhez (nagy, vagy kis terhelés, éjszakai műszak, vagy vészüzem) szükséges mutatókhoz igazíthatók. Ezzel párhuzamosan az integrált, a raktárirányítási rendszer alá tartozó Warehouse Service Broker más helyszíneket is javasol az átlátható és átfogó raktármenedzsment és optimális raktárkészlet érdekében. A Logivations GmbH standján a Google Maps továbbfejlesztésén alapuló W2MO logisztikai szoftverrel ismerkedhetünk meg, amely a világon elsőként helyezi felhőalapra a logisztikai hálózatok interaktív optimalizálását.

Az intelligens megoldásokra a déli szárny pavilonjaiban is találunk példát. Az Easypack GmbH papírcsomagoló géppel integrált futószalagja több munka- és csomagolóállomás 100 százalékban újrahasznosított papírral történő párhuzamos ellátására képes. A moduláris szállítószalag a helyviszonyoktól függően rugalmasan adaptálható. Az SWF Krantechnik GmbH CHAINsterGT elektromos láncos emelőjének integrált löketállítója akár kétszeres emelési sebességet eredményez. Az MLR által bemutatott Phoenix R-1.5 LR vezető nélküli targonca vezérlése a kisebb állásidők alatt is gondoskodik a gyors töltésű lítium-ion akkumulátorok legközelebbi töltőállomásra csatlakoztatásáról. A szigorú GMP követelményeknek megfelelő fedett emelőrésznek, a zárt hidraulikus egységnek és a felhasznált anyagoknak köszönhetően az egység tisztatérben is használható.

Koncentrált targoncaparádé

Az Oceaneering International Inc.-hez tartozó Frog AGV Systems GmbH Frog UniMover kocsijának háromkerekű, 1500 kg hasznos teherbírású karosszériája különböző alkalmazásokkal, pl. szerelőtálcákkal, emelőasztallal, vagy automata vonóhoroggal rugalmasan a felhasználók igényekre szabható. A nagy teherbírású elektromos targoncákat gyártó Carer GmbH a Carer széria prémiumtermékének számító Carer F80HD targoncát is bemutatja. A dízel- és gázüzemű targoncák alternatívájának számító, 96 V-os akkumulátorral felszerelt Carer F80HD maximális teherbírása 8 tonna.

A 6-os és 8-as pavilont a targoncák iránt érdeklődők Mekkájaként alakítják ki. A szektor több mint 50 technológiai éllovasa, beleértve a vezető német (Jungheinrich, Linde és Still) és az elismert külföldi targoncagyártók (az ír Combilift, a holland Doosan Industrial Vehicle, a török Kama AS, vagy a kínai Ningbo Ltd.) állítják ki legújabb termékskálájukat. – A targoncák és egyéb anyagmozgató berendezések ilyen koncentrált kínálatát egyetlen más intralogisztikai kiállítás sem tudja összegyűjteni – állapította meg Kazander.

www.logimat-messe.de

 www.tradeworld.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek