Lézeres jelölés – egyszerű, olcsó és gyors

A modern lézeres jelölési rendszerek számára a minőségi jelölések és a gépi látás jelentik a fő kihívásokat

2016. február 23., kedd, 18:19

Címkék: ipari jelölés jelöléstechnika lasys 2016 lézer lézeres jelölés lézertechnológia Stuttgart

A lézeres jelölőrendszerek könnyen integrálhatók, kezelhetők, és tükröződő felületeken is a gépi látás számára felismerhető jelöléseket tesznek lehetővé.

Egyre inkább előretörnek a különböző anyagok és tárgyak minőségi azonosítás technikáját megvalósító lézeres jelölőrendszerek. „A lézeres jelöléstechnika iránti kereslet több mint duplájára emelkedett az elmúlt öt évben” – jelentette ki dr. Arnold Mayer, az Optech Consulting vezérigazgatója. Dr. Mayer szerint a rugalmas jelölőrendszerek iránti növekvő keresletet részben a termékek nyomon követhetőségére és a dizájn fontosságára vonatkozó emelkedő igény, részben az új generációs lézerrendszerek olcsóbb bekerülési költsége generálja. A trendet a 2016. május 31. és június 2. között Stuttgartban megrendezendő LASYS szakvásár is visszatükrözi majd. A lézeres anyagmegmunkálás nemzetközi szakkiállítása a lézerspecifikus termelő- és alrendszerek, például a lézeres vágás, hegesztés, fúrás, abláció, edzés, polírozás és jelölés legújabb fejlesztéseit mutatja majd be a szakmai közönségnek.

A jelöléstechnika egyike volt a lézer első gyakorlati felhasználási területeinek, és az eltelt évtizedek alatt a feldolgozóipar szerves részévé vált a tárgyak kódokkal, sorszámokkal, logókkal, grafikákkal történő azonosítása – mikro-, illetve makroméretekben, akár nagy sebességű megmunkálás során is.

A hagyományos jelöléstechnikához képest

A hagyományos jelölési technológiákkal történő összehasonlításban a lézeres jelölés számos előnnyel rendelkezik. „A lézer egyetlen munkafázis során képes olvasható kódok létrehozására különböző anyagokon” – hangsúlyozta Thilo von Grafenstein, az Acsys Lasertechnik marketingmenedzsere. A lézeres jelölés tartós és gyors, ezenkívül a felületet sem károsítja. „Ilyen technológia mellett fogyóeszközökre sincs szükség, mint például a tamponnyomás vagy a tintasugaras nyomtatás esetében” – érvelt Natalie Eichner, a Trotec marketingspecialistája, hozzátéve, hogy „a lézeres jelöléstechnikát a viszonylag kis beruházási költségek és az alacsony energia- és hűtési igény, valamint a kopó alkatrészek hiánya miatti sokkal alacsonyabb üzemeltetési költségek teszik gazdaságossá”. Mindezt egy példán kersztül Von Grafenstein is megerősítette: „Egy modern fiber lézerrendszer energiafogyasztása nem sokkal magasabb, mint egy komolyabb asztali számítógépé. A három vagy több mozgó tengelyt tartalmazó komplex lézerrendszerek is működtethetők 230 V-os csatlakozóról és 16 A biztosítékokkal. A lézerrendszereink másik előnye a kameraalapú előnézetrendszerrel (LAS – Live Adjust System) támogatott energiatakarékos, rengeteg időt megtakarító beállítási lehetőség. A kontúrmaráshoz képest a háromdimenziós lézergravírozás időigénye akár 80 százalékkal is kevesebb lehet.”

A termék nyomon követhetősége

A termékmennyiség növekedése, a személyre szabás és az ügyletek globalizációja is a lézeres jelöléstechnika elterjedése irányába mutat. A gyógyszeriparban és az orvosiműszer-gyártásban a termék nyomon követhetősége törvényi kötelezettség, míg más iparágakban a termékeket minőségbiztosítási okokból kell jelölni, ilyen szektornak számít például a fogyasztói elektronikai ipar vagy a járműgyártás. A személygépkocsik piacán tapasztalható visszahívási akciók során kiemelkedő fontosságú, hogy a gépkocsialkatrész jelöléséből egyértelműen azonosítható legyen a származási hely és a rá jellemző minden műszaki paraméter. Az ezzel elérhető pénz- és időmegtakarítás a lézeres jelöléstechnika fontos hajtóereje.

A kihívások kezelése

Von Grafenstein szerint a modern lézeres jelölési rendszerek számára a minőségi jelölések és a gépi látás jelentik a fő kihívásokat. Ehhez kapcsolódóan például meg kell oldani a QR-kódok tükröződő anyagokra, például fémekre történő, a gépi látás számára felismerhető felvitelét is. A nagy kontrasztigény miatt a jelölés megkezdése előtt a felület lemosható bevonatolása javasolt. A kód ezek után a matt felületre égethető be, ez a folyamat használatos például az orvosi ipar titán alkatrészei, az ipari fűrészlapok vagy az autóipari beszállítók által gyártott számtalan komponens esetében. Az úgynevezett „repülő jelöléstechnika”, vagyis az alkatrészek futószalagon történő jelölése is komoly kihívásokat jelentő alkalmazás a lézersugarak átlapolódása miatt. A torzítások elkerüléséhez precíz koordináció szükséges. Von Grafenstein szerint további kihívást jelent a vállalati belső adatbázisok összekötése. A szakértő szerint a szoftvereknek képesnek kell lenniük a rendelések automatizált fogadására és feldolgozására.

Léteznek azonban egyéb követelmények is a modern lézeres jelölési rendszerek felé. „A műanyagok megmunkálása is lehet kihívást jelentő folyamat, mivel a különböző anyagok eltérően reagálnak a lézersugárra, ezért minden munkafázis előtt érdemes próbát tenni – magyarázta Eichner. – Az egyenetlen felületre történő jelölés, vagy a komponensek precíz pozicionálása sem mindig egyszerű. Nagyon fontos azonban, hogy a rendszer könnyen programozható és működtethető legyen.” Ezen igények kielégítésére a modern lézerjelölők beépített kamerarendszert tartalmaznak, ami lehetővé teszi az azonosító gyors, precíz elhelyezését.

Teljes lefedettség

A LASYS 2016 látogatói az iparág tapasztalt szakértőivel vitathatják meg a jelöléstechnikával kapcsolatban felmerült problémákat. Az újonnan kifejlesztett nanométeres feldolgozási tartomány új alkalmazási területek felé nyitja meg az utat. A lézerrendszerek képessé váltak a fémfelületek olyan finom gravírozására, hogy a fény a gravírozott szerkezeten eltérően verődik vissza és törik meg. A beesési szögtől függően változik a visszavert fény színe (= hullámhossza). A jelenség különösen az óra- és ékszeripar tervezőmérnökei számára lehet gazdaságosan kiaknázható.

A feldolgozóipar által igényelt és a LASYS szakkiállításon bemutatandó innovatív lézerrendszerek közé tartoznak a teljesen automatizált jelölési folyamatok, a precíz pozicionálás, illetve a szabad formájú felületek jelöléstechnikája.

A rugalmasság előfeltétele a modularitás és a könnyű bővíthetőség. Von Grafenstein véleménye szerint „egy modern lézerrendszernek képesnek kell lennie arra, hogy a cég növekedésével párhuzamosan az új feladatokhoz is megfelelően tudjon alkalmazkodni”. A szakkiállítás a különböző gyártók és anyagok innovatív lézermegmunkáló technológiáinak emészthető bemutatására is nagy hangsúlyt fektet majd. A nagyszámú kísérőprogram, például a Stuttgart Lézertechnológia Fórum (SLT), az „Akcióban a lézerek” szakmai fórum vagy a „Lézerek és lézeres anyagmegmunkálás alapfokon” zsebtanfolyam a témakör naprakész ismeretanyagának továbbadását szolgálja majd.

www.lasys-messe.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek