Latin-Amerikával élénkítenék a gazdasági kapcsolatot

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal az óceánon túl is üzleti lehetőségeket lát

2012. március 21., szerda, 15:10

Címkék: fórum hita Latin-Amerika Nemzeti Külgazdasági Hivatal

A Magyarország és Latin-Amerika közötti üzleti lehetőségek kiaknázására hívta fel a figyelmet március 21-én a budapesti Latin-Amerika fórum üzleti találkozóján a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke. A Külügyminisztérium szerint utazó nagykövetek vinnék hazánk jó hírét, és újranyitnának néhány nagykövetséget.

A kétnapos rendezvény illeszkedik a Martonyi János külügyminiszter által decemberben meghirdetett új külügyi stratégiához, amelynek központi eleme a globális nyitás szándéka – emelte ki Dobos Erzsébet, a HITA elnöke. Hangsúlyozta: sok a kiaknázatlan gazdasági és üzleti lehetőség Magyarország és Latin-Amerika között. Jelezte, hogy az üzleti együttműködési fórum célja bemutatni Latin-Amerikát és ráirányítani a figyelmet arra, hogy egy dinamikusan fejlődő gazdasági egységről van szó, amelyre érdemes odafigyelni.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a fórum politikai konzultációs részének megnyitóján arról beszélt: újra kell építeni a latin-amerikai magyar külképviseleti hálózatot, hiszen a Közép-Európa és Latin-Amerika közötti együttműködés szorosabbá tétele mindkét félnek előnyös. Az államtitkár kijelentette: utazó nagykövetet neveznek ki több olyan országba, amelyben nem működik nagykövetség. Később fontolóra veszik néhány nagykövetség újranyitását, és a gazdasági szakdiplomáciát is újjá akarják szervezni a térségben. Hozzátette: ennek első lépéseként a napokban külgazdasági diplomata kezdi meg működését a brazíliai Sao Paulóban.

MTI/HITA

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek