Folyamatos innovációval lehetünk piacvezetők

2019. október 28., hétfő, 06:00

Címkék: autóipar autóipari beszállító elektromobilitás elektromos autó elektromos jármű kábel kábelcsupaszítás kábelkonfekcionálás kábelkorbács kábeltechnológia Komax megnyitó Thonauer vezetékek vezetékezés

A svájci Komax csoport budakeszi leányvállalata, a Komax Thonauer KFt. Budakeszin létrehozott gyártócsarnokának ünnepélyes átadásával új időszámítás kezdődik a hazai kábeltechnológiai piacon.

A 4.300 négyzetméteres szerelde és irodaépület munkatársainknak színvonalas, korszerű munkakörülményeket, vevőink számára kínálatunk átfogó bemutatását teszi lehetővé - mondta Alföldy-Boruss Áron ügyvezető, aki a jelképes szalagátvágás előtt köszöntőjében felidézte a cég történetét, kiemelve azokat a hazai és külföldi szakembereket, akiknek hozzáértő és elkötelezett munkájának köszönhetően megoldásaikkal a kábelfeldolgozó piacon vezető szerepet töltenek be. A Komax vállalat alapítója, Max Koch nevéhez fűződik az első, 1980-ban megalkotott automata kábelfeldolgozó gép, valamint számos korszakalkotó műszaki fejlesztés, melyek révén a svájci cég rövidesen piacvezető szerepet vívott ki magának. A Komax ma már gyártóüzemmel rendelkezik Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. Helyi értékesítési és szolgáltatási támogatást nyújt több mint 60 országban leányvállalatok és képviseletek útján. Közép-Kelet-Európában a Komax összefonódik Friedrich Thonauer és az általa alapított Thonauer Csoport nevével. A térséget jól ismerő szakember 1993-ban alapította meg magyarországi cégét, vezetését a korábbi üzleti kapcsolatai révén jól ismert Zelené Pálfi Gabriellára bízta. Ő honosította meg azt a vállalati kultúrát, melynek legfontosabb elemei – az innováció, az ügyfélközpontúság, a siker, a minőség és felelősség - a Komax Thonauer Csoport hivatalos értékeit ma is tükrözik. Zelené Pálfi Gabriella elköteleződött az egyedi megoldások és a célgépek iránt. Tudta, hogy a testreszabott megoldásokkal képesek leszünk megfelelni a piaci igényeknek.

Miután 2016-ban a Komax megvásárolta a Thonauer Csoportot, Günther Silberbauer vezérigazgató-helyettes is felismerte a magyar leányvállalat egyik erősségét, az egyedi gépek fejlesztésében és gyártásában szerzett tapasztalatunkat. Ennek köszönhetően az elektromobilitáshoz kapcsolódó kábeltechnológiai gépek, a Komax Lambda gépcsalád fejlesztése és gyártását is sikerült Magyarországra hozni. Ez olyan stratégiai döntés volt, mely kijelölte számunkra az utat: az elektromobilitáshoz kapcsolódó kábelmegoldások nemzetközi piacának meghódítását. Egyedi gépeket már 15 éve tervezünk és gyártunk, emellett standard termékeink értékesítése is folyamatosan növekszik. Legfontosabb tevékenységünk a műszaki konzultáció, tanácsadás. De csak akkor lehetünk sikeresek, ha teljeskörűen feltérképezzük ügyfeleink igényeit, még azokat is, amelyekre ők nem is gondoltak. Kiállításaink és rendezvényeink a kábelszakma magas színvonalú eseményei. Célunk, hogy a hazai és nemzetközi piacon továbbra is a legjobbak legyünk. Azok, akiktől érdemes standard gépet vásárolni, és azok, akik az elektromobilitás számára meghatározó termékeket fejlesztenek és gyártanak. Ezen keresztül szeretnénk kiérdemelni vevőink bizalmát és megerősíteni piacvezető státuszunkat, fejleszteni szervezetünket és eszközeinket - vázolta az elkövetkező évek feladatait Alföldy-Boruss Áron.

Günther Silberbauer vezérigazgató-helyettes az elektromobilitás kapcsán részletesen szólt azokról az autóipari kihívásokról és technológiai igényekről, melyek meghatározzák az iparág jövőbeni fejlesztési irányait és az ezekhez kapcsolódó elvárásokat. Mint hangsúlyozta, amikor 2016-ban meglátogatta a budakeszi leányvállalatot, olyan képességeket, szaktudást és elkötelezettséget talált itt, amely meggyőzte arról, hogy jelentős fejlesztési feladatokat bízzanak a helyi csapatra. Köszöntőjében kiemelte, folyamatosan kell növekedni, mindehhez jó alapot biztosít a Komax sztenderdek szerint kialakított gyártókörnyezet. A Komax vezetősége nevében elismerően szólt a magyar szakemberek teljesítményéről.

Matijas Meyer, a Komax vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy egy akvizíció milyen jól működhet, ha kompetens partnerek találnak egymásra, mint ahogy a Komax és a Thonauer esetében történt. Röviden ismertette a Komax legfontosabb jellemzőit, kiemelve, hogy milyen jelentős összeget fordítanak kutatás-fejlesztésre. Mint mondta, nagyon jó példa erre Budakeszi. A Komax nyereségének 10 százalékát folyamatosan új termékek fejlesztésére fordítja, ezt komolyan veszik Magyarországon is. A helyi leányvállalat munkatársai kiváló minőségben dolgoznak, és a felelősségvállalást is komolyan veszik. Ezek fontos Komax-értékek. Az itteni csapat komoly lehetőséget kapott azzal, hogy az elektromobilitás területére léptünk, és arra törekszünk, hogy ezen a területen is piacvezetők legyünk. Persze folyamatosan kockázatot is vállalunk, ez az innováció. Voltak olyan fejlesztéseink melyekben nem voltunk sikeresek, de minden innovációs lépésünkkel úttörők akarunk lenni. A célunk, hogy a legjobb minőségű termékeket tudjuk fejleszteni.

Ebbe beletartozik az is, hogy olykor saját magunkat is meg kell győzni arról, hogy érdemes hallgatni ügyfeleink véleményére. Folyamatosan egyeztetnünk kell egymással, hogy értsük, mik a megrendelők igényei. Akkor lehetünk sikeresek vállalatként, ha a vevők bíznak a Komax berendezéseiben, és termékeink által ők is elérik céljaikat saját piacukon. Ennek érdekében kezdtünk hozzá Smart Factory koncepciónk kidolgozásához is, melynek legfontosabb elemei az intelligens gépek, a hálózatba kötött eszközök, a magasszintű automatizáció, a felhőalapú adattárolás és egyéb korzserű digitális elemek. Ez egy hosszútávú jövőkép, mindenesetre az intelligens megoldások irányába fejlesztjük tovább a Komax gépeket és a szolgáltatásainkat is - említett néhányat a Komax tervei közül Matijas Meyer. A felszólalásokat Friedrich Thonauer személyes hangvételű üzenete zárta, melyet lánya Angelika Thonauer ismertetett.

A résztvevőknek lehetőségük volt az elektromos autózással komolyabban is megismerkedni. Ezt nem csak gépbemutatók, hanem tesztvezetések is megkönnyítették a Nissan Gablini jóvoltából. Ezt követte az épület bejárása és egy közös ebédre is sor került. Az egész napos megnyitó ünnepség a szakma rangos találkozója is volt egyben, hiszen a hazai kábelfeldolgozó iparág jelentős vállalatainak vezetői is eljöttek. A rendezvényt egy lézershow zárta, ahol az elektromos autók belső felépítését és kábelezését is meg lehetett tekinteni.

Dalnoki László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek