Csak szépen sorjában

150 kiállító várja a látogatókat a 2. DeburringEXPO sorjázás- és felülettechnológiai kiállításon 2017. október 10–12. között

2017. október 13., péntek, 06:00

Címkék: Deburring DeburringEXPO Karlsruhe kiállítás sorjátlanítás sorjázógép

A dél-németországi Karlsruhe kiállítási központjában mintegy 150 kiállító készül a precíziós felületek megmunkálásához szükséges sorjázási és éllekerekítési technológiák széles körének bemutatására. A 16 különböző országból érkező kiállítók által felvonultatott termékek mellett egy háromnapos szakértői fórum is megrendezésre kerül. A szakmai látogatók a szinkrontolmácsolt (német-angol) előadások alatt innovatív fejlesztéseket, gyakorlati példákat és referenciamegoldásokat ismerhetnek meg.

Az idén második alkalommal megrendezett DeburringEXPO több mint 40 százalékkal több kiállítót sorakoztat majd fel, mint 2015-ben. A 150 kiállító mintegy 22 százaléka származik Németországon kívülről, ami jól mutatja a sorjázás- és felülettechnológiai kiállítás növekvő nemzetköziségét. „Természetesen nagy örömmel tölt el minket a külföldi cégek körében keltett nagy érdeklődés – jelentette ki Hartmut Herdin, a szervező fairXperts GmbH & Co. KG vezérigazgatója. – Ezáltal még szélesebb körű megoldást tudunk nyújtani az autóipari, hajtástechnológiai, légiipari, orvosi technológiai, szerszámipari és mikrotechnológiai szakmai látogatók számára – hogy csak néhány releváns területet említsek. Egyetlen nap alatt minden, számukra szükséges információt meg tudnak szerezni.”

Interdiszciplináris megoldások számos innovációval

A kiállítás számos területén tapasztalható fejlődés is visszatükrözi, hogy a DeburringEXPO az iparág lényeges platformjává vált. Az újítások közé sorolhatók például az öntvény alkatrészeket megmunkáló sorjázórobot-rendszerek. A speciálisan kifejlesztett vágószerszámok egységes és keskeny éleket alakítanak ki az alumíniumöntvényeken. A kisebb alkatrészek megmunkálására egy energiatakarékos és automatizált homokfúvó rendszer is bemutatásra kerül. A kiállítás fő látnivalói közé tartozik majd egy kifejezetten a 3D nyomtatott fém alkatrészek felületének befejezésére és a mikrosorják eltávolítására tervezett innovatív ECM- (elektrokémiai maratással működő) berendezés is. Bemutatásra kerül egy szabadon szabályozható hajtással felszerelt bolygóműves felületmegmunkáló gép, valamint egy automatizált, a gyártósorokba könnyen integrálható és betanítható plug-and-play csiszolórendszer az egyes alkatrészek meghatározott területeinek finiselésére. Újdonságokra számíthatunk a sorjázószerszám-ágazatban működő kiállítóktól is, például egy olyan szerszámra, amely automatikusan egy meghatározott élre sorjázza le a keresztező furatokat. Az új szerszámok kifejlesztésének célja az egyre összetettebb geometriák, valamint az új anyagok és anyagkombinációk megfelelő megmunkálása. Újabb innovációk kerülnek bemutatásra a kefés, illetve a termokémiai sorjázás, a gázsugaras abrazív sorjázás, a plazmatisztítás, a kriogén és az ultrahangos sorjázás, valamint a folyamatfelügyelet és a minőség-ellenőrzés területein is. A kiállítás által felsorakoztatott megoldások körét a „Felülettisztítás sorjázás után” témapark is gazdagítja, ami a sorjázás után maradó anyagok optimális eltávolításának jelenlegi technológiáiról ad áttekintést.

Kétnyelvű szakértői fórum

A már tavaly is nagyon népszerűnek bizonyult háromnapos szakértői fórum a tudás átadására és a tapasztalatok cseréjére ad lehetőséget. „Észleltük, hogy nagy igény mutatkozik a precíziós felületek előállításával kapcsolatos információk és know-how iránt – mondta Hartmut Herdin. – Ezért idén 29 fórumbeszélgetés német-angol szinkrontolmácsolását oldottuk meg, amiken a látogatók természetesen ingyenesen vehetnek részt.” A program szakmai részét a Fraunhofer Gyártástechnológiai és Tervtechnikai Intézet koordinálja. Az átfogó áttekintést adó fórum a kiállítás első napján kezdődik egy általános sorjázástechnikai előadással. A nap további előadásai a mechanikai sorjázásról szólnak majd. Ezek közé tartozik majd a nagymértékben automatizált folyamatokban mechanikus eszközökkel végzett nagy sebességű sorjázásról (HSD), a sorjázóelemekről és szalagokról, a sorjázórobotok alkalmazásának lehetőségeiről és korlátairól, valamint az innovatív orsótechnológiával elérhető sorjamentes furatokról szóló előadás. A vásár második napján a beszélgetések először a szemcseszórásról szólnak majd, és többek között a gumi, színesfém és műanyag fröccsöntött alkatrészek kriogén sorjázását és tisztítását, a plazmatisztítás, valamint a legnehezebb feladatokra is megnyugtató választ adó PECM (precíz elektrokémiai megmunkálás) területeit veszik górcső alá. A nap második része a méréstechnikáról szól majd. Az idetartozó előadások a precíziós felületek mérésére szolgáló digitális, többhullámú holográfiáról, a sorjamaradékok mikrométeres pontosságú gyártásközi detektálásáról, a precíziós megmunkálású felületek vizsgálatához és az élek előkészítésének ellenőrzéséhez használt nagy pontosságú optikai mérésekről, valamint a szórtfény-mérés lehetőségeiről szólnak majd. A vásár harmadik napján az előadások kezdetben a felületkezeléssel foglalkoznak majd. A beszélgetések a fémek sorjázása során alkalmazott plazma elektrolitikus polírozásától (PeP) a precíziósan megmunkált felületekhez kapcsolódó fejlesztéseken és folyamatokon át egészen a precíziós síkfelületek előállításának kérdésköréig terjednek majd. Az utolsó ülés a sorjázást követő alkatrésztisztítással foglalkozik majd. A beszélgetések alatt olyan tisztítóközegeket ismerhetünk meg, amelyek nagy mennyiségű részecskét képesek szállítani anyagok széles skálájából, de szigorú tisztasági követelményeket figyelembe vevő, a belső kontúrok/geometriák tisztítását célzó eljárások, valamint orvosi és mikromechanikai precíz alkatrészek vizes tisztítási és sorjázási módszerei is szóba kerülnek majd.

www.deburring-expo.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek