Célegyenesben a fémfeldolgozás vezető világvására

Az EMO fémipari innovációs platform a világ minden pontjáról vonzza az iparági nagyágyúkat és a befektetőket

2019. május 23., csütörtök, 06:00

Címkék: EMO Hannover fémmegmunkálás Hannover ipar 4.0 szerszámgépipar VDW

A 22. EMO szakkiállítás 2019. szeptember 16-21. között tárja ki kapuit Hannoverben az érdeklő-dők előtt. A fémfeldolgozás legnagyobb világvására újra látogatható Németországban, a világ harmadik legnagyobb szerszámgép-piacán. „A gyártástechnológia minden jeles képviselője bemu-tatja termékeit és szolgáltatásait Hannoverben, a legnagyobb és legátfogóbb iparági kiállításon. Senki sem engedheti meg magának, hogy ezt kihagyja,” mondta Cristoph Miller, a VDW vásár-igazgatója.

Május elejéig már 2 030 kiállító jelentkezett 47 országból. A cégek között szerepelnek a különböző technológiák piacvezetői, mint például a DMG MORI, az FFG, a Mazak, a Siemens, a Grob, a Doosan, a Fanuc, az Okuma, a Makino, az Index, a GF a Machining Solutions, a Chiron, a Trumpf, az SLM, a Stratasys, a Paul Horn, az Iscar, a Sandvik, a Kuka és még sokan mások. Egyre több cég csatlakozik hozzájuk minden nap. Magyarországról eddig két cég jelentkezett, az NCT Ipari Elektronikai Kft. és a Strigon Machine Tools Ltd.

Az EMO Hannover világvásár az egyetlen igazán nemzetközi platform, amely öszehozza a fémipari szereplőket. Az összes többi vásárral ellentétben, amelyek a kiállítóik alapján nemzetközinek hirdetik magukat, az EMO Hannover a világ minden pontjáról vonzza a szaklátogatókat. 2017-ben a nagyjából 130 000 látogató majdnem fele Németországon kívülről érkezett Hannoverbe, mintegy 160 ország képviseltette magát. A kiállítókat tekintve ez az arány 64%-ra emelkedett.

„Az EMO Hannover világvásár vitathatatlanul innovatív platform a fémfeldolgozásban használt gépek, megoldások és szolgáltatások tekintetében,” hangsúlyozta Miller. 2017-ben a kiállítók 72%-a nyilatkozta azt, hogy a hannoveri vásárra hozott innovációkat kifejezetten az EMO-ra fejlesztették ki. Miller szerint ez nem történne meg bármelyik másik vásáron.

Intelligens technológiák az intelligens gyárak számára

Az EMO Hannover kiállítás központi témája, Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését! az iparág egyik legnagyobb kihívásával foglalkozik. „Az intelligens gyárak esetében a teljes értéklánc mentén az emberek, üzemek és üzletek hálózatba kapcsolása döntő fontosságú,” magyarázta Miller a VDW képviseletében. Az ipari hálózatba kapcsolás lendületet ad, mivel manapság már jóval nagyobb az elérhető feldolgozási sebesség, ami egyáltalán lehetővé teszi az óriási mennyiségű adat feldolgozását. Az International Data Corporation nemzetközi piackutató intézet becslései szerint 2020-ig 30 milliárd privát és ipari végpontot lehet majd bekapcsolni a hálózatba.

Az intelligens technológiák jelentik a produktivitás legfontosabb kulcsát, és ugyanígy a jobb minőségét és a nagyobb rugalmasságét is. Ezek a gyártástechnológia újabb és további fejlesztéseinek klasszikus célkitűzései. A digitalizálás és az intelligens gyárak hálózatba kapcsolása szintén megkönnyíti az új funkciók beágyazását, mint például a monitoring vagy prediktív karbantartási folyamatok, amelyek az okos adatokon és adatelemzésen alapuló öntanuló rendszerek segítségével még egy lépést tehetnek előre. Ezek fektetik le az alapot az olyan újabb üzleti modelleknek, mint a platformgazdaság, lehetővé téve az ügyfelek és szolgáltatók számára, hogy elérjék a hatékonyság következő szintjét.

Majdnem minden EMO kiállító legfontosabb prioritása, hogy kreatív és új megoldásokat kínálhasson az érdeklődők számára. Az új ipar 4.0 koncepció minden területen felbukkan: berendezések, alkatrészek, vezérlők, mérőrendszerek és anyagáramlás. „Meggyőződésünk, hogy az EMO Hannover 2019 az intelligens gyárnak kialakított új ajánlatok és megoldások csomópontjaként funkcionál majd,” mondta Miller.

IoT a gyártásban

Az IoT a gyártásban a vezérléstechnológia, szoftverek és automatizálási technológia területéről érkező egyéni kiállítók számára fenntartott szekció. Neves vezérléstechnológiai szereplők, mint a Beckhoff, a Bosch, a Fanuc, a Heidenhain és a Siemens, valamint mérnöki konzorciumok, mint az Adamos és az Axoon ismertették meg IT platformjaikat az EMO Hannover vásáron az érdeklődőkkel 2017-ben. „Tudjuk, hogy a kiállítói terület kiemelkedően vonzó környezetet kínál az IT szolgáltatóknak is, mint például az IBM, a HP, a GE, az SAP, a Microsoft, az Oracle, a Telekom és a többiek, hiszen így van lehetőségük gyártástechnológiai szereplőkkel bővíteni üzletüket,” mondta Miller. Az EMO Hannover szakkiállítás megfelelő platformot biztosít erre, mivel a gyártástechnológiai értéklánc minden döntéshozója jelen van – és érdeklődnek a termékfejlesztéstől a gyártáson és minőségirányításon keresztül a logisztikáig minden lehetőség iránt. „A gyártástervezők manapság nem csak a gépekbe fektetnek, integrált megoldásokat keresnek, ezt pedig egyetlen más vásár sem biztosítja számukra ilyen koncentrált formában, csak az EMO Hannover szakkiállítás és világvásár,” összegezte Miller.

umati – az ipar 4.0 közös nyelve

A szerszámgépek felhasználói felületéhez kapcsolódó, az OPC egységes struktúráján alapuló szabvány valamennyi funkciójával együtt végre bemutatásra kerül az EMO Hannover 2019 kiállításon. Ez neutrális és nyitott kapcsolatot biztosít a gépeknek a magasabb szintű IT rendszerekhez, ami az ipar 4.0 sikerének előfeltétele is egyben. Csak ezután lehet a különböző vezérlőrendszereket használó gépgyártók adatait az ERP és MES rendszerekbe vagy a felhőbe továbbítani. A következő lépésben az adatok feldolgozása vagy kiértékelése történik, ezáltal képezik új szolgáltatások és funkciók alapját.

Ez a kapcsolat a hozzáadott értékek és üzleti modellek kulcsa, amelyet - a gazdaság reményei szerint - az ipar 4.0 fog elérni. Különösen a kis- és középvállalkozásoknak fontos, hogy képesek legyenek hatékonyan csatlakoztatni a gépeket, mivel így tudnak majd részt venni az új IoT fejlesztésekben. Ez segíteni fog nekik abban, hogy a napi üzletvitelben a kulcskompetenciájukra tudjanak összpontosítani.

Ezért is indította el a VDW nyolc ismert német szerszámgépgyártóval és minden jelentős vezérlőbeszállítóval összefogva az umati interfész projektet több mint egy évvel ezelőtt. umati = univerzális szerszámgép interfész. Mostanáig több mint 20 felhasználási esetet határoztak meg: többek között a gyártás gyors áttekintése, program előrehaladása és gépstátusz, gyártási utasítások kezelése, hibastatisztika készítése és működési státusz idővonal mentén. Ezeket több mint 100 releváns paraméter írja le, pl. „gép dolgozik igen/nem”. 2018 végén közös munkacsoportot hoztak létre az OPC UA számára. A szabvány felülvizsgálatában és terjesztésében a nemzetközi szerszámgép-közösség is részt vesz.

A célkitűzés a specifikáció teljes megvalósításának bemutatása az EMO Hannover 2019 kiállításon – olyan mértékben, amennyire az rendelkezésre áll majd abban az időben – a megnövekedett számú partnerrel együtt. „A VDW feltételezi, hogy az első termékek is jelen lesznek, amelyekben a specifikáció alapján az előre konfigurált OPC UA szerverek közvetlenül a megfelelő vezérlőegységbe vannak integrálva.” mondta el Miller.


Cristoph Miller, a VDW vásárigazgatója

"Minden összevetve több mind 40 sajtókonferenciát szervezünk szerte a világon, mielőtt megnyitja kapuit a 2019-es EMO szakvásár. Kiemelt figyelmet fordítunk a szerszámgépipari szempontjából egyre maghatározóbb ázsiai kulcsországokra, ennek megfelelően 5 kínai és 3-4 indiai nagyvárosban találkozunk a sajtó és a nagyobb kiállítók képviselőivel. nem hanyagoljuk el azonban Vietnámot, Japánt, Malajziát, Dél-Koreát Thaiföldet és egy természetesen az afrikai kontinenst sem. Tisztában vagyunk azzal, hogy a fémmegmunkálás világában az EMO számít a zsinórmértéknek és ennek megfelelően ez a világ legnemzetközibb fémmegmunkálási szakkiállítása is. A nemzetközi jelenlétünket is ehhez métóan kell megszerveznünk.

A feldolgozóipar világméretű szárnyalása természetesen nagyban hozzájárult ahhoz, hogy rendezvényről rendezvényre rekordokat dönthettünk mind a kiállítói, mind a látogatói számok tekintetében. A világgazdaság jelenleg a szerkezeti átalakulás éveit éli, aminek kimenetele mindig bizonytalansággal tölti el az érintetteket, de az idei számok egyáltalán nem azt tükrözik vissza, hogy a gyártó cégek optimizmusa lejjebb hagyott volna. A nettó négyzetméterek számában nagyon jó esélyünk van a 2017-es rekord túlszárnyalására, amiben az idén debütáló új betétprogramok is segítenek. A globális gazdaság kulcsjátékosai között kibontakozó kereskedelmi háború persze nem könnyíti meg a munkánkat, de a konfliktusok mindig megoldódnak és szerszámgépekre minden körülmények között szükség lesz.

A német autógyártók is jelenleg gondolják át fejlesztési és gyártási tevékenységüket, de mindeddig ez sem érintette negatívan sem a szerszámgépipart, sem az EMO kiállítást. A hibrid és elektromos meghajtású járművek jövőképe természetesen hosszú távon az egész autóipari beszállítói láncra kihatással lesz, de erre még számtalan forgatókönyv létezik és én személy szerint szkeptikus vagyok azt illetően, hogy a tisztán elektromos meghajítású gépkocsik jelentik majd a megoldást a klímavédelemre. A kiállítónk zöme szemmel láthatóan készen áll arra, hogy új technológiák felé is elmozduljon, így nem féltem sem az autóipar, sem a szakkiállítás jövőjét.

Évről évre kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal tehetségeknek szóló programok kidolgozására, mert a Z-generáció számára fontos kiemelnünk, hogy a fémmegmunkálás és a gépipar már régóta kilépett a zajos és piszkos üzemekből és napjaink egyik meghatározó high-tech iparágává volt. Sok energiát szentelünk tehát a diákok edukálására és egy kiállításnál talán nincs is jobb lehetőség arra, hogy megismerjék a feldolgozóiparban található munkakörülményeket és vonzó lehetőségeket."

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek