Bővíti alumínium keréktárcsa gyárát Magyarországon az Arconic

A beruházás hozzávetőlegesen 200 új munkahelyet teremt

2018. március 06., kedd, 18:19

Címkék: Arconic autógyártás autóipar autóipari beszállító beruházás keréktárcsa

A közel 35 milliárd Ft értékű fejlesztés olyan termelési kapacitásnövekedést eredményez, amellyel a könnyű súlyú, tartós és könnyen tisztítható Alcoa® szállítmányozási célú keréktárcsák iránti megnövekedett keresletnek a vállalat eleget tud tenni.

A New York-i tőzsdén ARNC néven jegyzett Arconic a mai napon új keréktárcsa gyártóüzem alapkövét helyezte el az Arconic-Köfém Kft. magyarországi telephelyén. Az új létesítmény jelentős kapacitásbővítést eredményez az alumíniumból préselt Alcoa kerekek gyártása terén, amely a nehéz tehergépkocsiknál és buszoknál használatos legkisebb súlyú kerékként van számon tartva. A közel 35 milliárd Ft (130 millió USD) értékű beruházással az Arconic idővel akár meg is duplázhatja európai keréktárcsa gyártási kapacitását, hogy növelje piaci részesedését Európa, Dél-Amerika, Ausztrália és Ázsia fejlődő piacain.

„Keréktárcsáink alkalmazásával növelhető a hasznos teher, miközben csökken az üzemanyag-szükséglet és a karbantartási költség is” – nyilatkozta Tim Myers, az Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások Divíziójának elnöke. „A gépjárműflották egyre inkább előnyben részesítik a könnyű súlyú, tartós kerekeket és ezzel a fejlesztéssel eleget tudunk tenni a megnövekedett keresletnek” – tette hozzá.

A zöldmezős beruházás kapcsán a 2019. év végén induló gyártással tovább nő az Arconic jelenléte Székesfehérváron. Az Arconic Keréktermék üzletága 22 évvel ezelőtt mindössze 32 munkatárssal lépett be az európai árufuvarozási gépjárműpiacra, napjainkra azonban több, mint 500 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Az új létesítmény várhatóan 200 új munkahelyet teremt a régióban.

Az Alcoa keréktárcsák egy darabból préselt alumínium kerekek, amelyek 47%-kal könnyebbek és 5-ször olyan erősek, mint az azonos méretű acéltárcsák, ezáltal növelik a hasznos teher és az üzemanyag-felhasználás mértékét. Az Alcoa keréktárcsákra átállással egy hagyományos utánfutós kamion 250 kilogrammal válik könnyebbé és a kerekek élettartama alatt 13,3 metrikus tonna CO2-kibocsátást takarít meg. Az Arconic kerekeknek köszönhetően városi buszok esetében a súlycsökkenés csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, valamint megnöveli az elektromos buszok elérési hatótávolságát. A kerekek különböző felületi változatban is elérhetők, beleértve a könnyen kezelhető, korróziónak is ellenálló Dura-Bright® EVO változatot is.

www.arconic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek