Az SSAB lesz az első, fosszilis energiahordozók felhasználásától mentes acélgyártó vállalat

2020. január 13., hétfő, 06:00

Címkék: acél acélgyártás acélipar fosszilis energia környezet környezetbarát környezetvédelem megújuló energia megújuló energiaforrás SSAB

Az SSAB acélipari vállalat azzal a tervvel állt elő, hogy a világon elsőként kíván a fosszilis energiahordozóktól mentes acélt piacra dobni. A vasérc-alapú, fosszilis energiahordozóktól mentes acél gyártására való áttérés tervét az iparágban működő több mint 400 ügyfélnek és szereplőnek mutatták be a Stockholmban tartott SSAB Svéd Acél Díj átadási rendezvényén.

„Az SSAB az első fosszilis energiahordozóktól mentes acéltermékeket már 2026-tól kínálni fogja a piacon. Arra törekszünk, hogy közös céljaink érdekében ügyfeleinkkel partnerséget kezdeményezzünk, hogy a világon az elsők lehessenek, akik fosszilis energiahordozóktól mentes acélból készítik termékeiket,” vallja Martin Lindqvist, az SSAB elnök-vezérigazgatója.

Nemrégiben jelentették be, hogy a HYBRIT kezdeményezés, amelyben az SSAB az egyik tulajdonos, fokozni fogja a munkát, és hogy az SSAB már 2026-ra képes lesz a fosszilis energiahordozóktól mentes acél gyártására.

Az SSAB, globális törekvéseivel összhangban, úgy számítja, hogy a hulladék alapú elektromos ívkemence (EAF) technológiát használó amerikai üzemek közül 2022-re az Iowában lévő már teljes egészében megújuló energiával fog működni. A vállalat kínálatában emellett 2026-tól kezdve pedig már vasérc alapú, fosszilis energiahordozóktól mentes acéltermékek is szerepelni fognak, amelyekben a svédországi HYBRIT kezdeményezésen keresztül kifejlesztett vasszivacs található.

Az, hogy az SSAB már ebben a szakaszban arra törekszik, hogy bevonja ügyfeleit terveibe, melyek szerint teljesen új acélgyártási technológiára tér át, természetes lépés a vállalat azon törekvéseinek sorában, hogy felgyorsítsa a fosszilis energiahordozóktól való mentességre történő áttérés ütemét.
„Jó ideig eltart majd, hogy a fosszilis energiahordozóktól mentes termékek piaca kialakuljon, ezért már most el kell kezdenünk. Ügyfeleinkkel együtt fogunk dolgozni azon, hogy sikeres üzleti modelleket találjunk arra, hogy már 2026-tól fogva forgalomba tudjunk hozni fosszilis energiahordozóktól mentes termékeket.“

„A fosszilis energiahordozóktól mentes acél emellett az olyan szektoroknak is segíteni fog, mint például az autógyártás, a teher-szállítás vagy építőipar, hogy fosszilis energiahordozóktól mentessé váljon. Együtt képesek leszünk a végfelhasználók számára teljesen fosszilis energiahordozóktól mentes értékláncot kínálni, a bányáktól a késztermékekig,“ állítja Martin Lindquist.

2016-ban az SSAB az LKAB-bal és a Vattenfall-lal együttesen HYBRIT néven kezdeményezést indított azzal a céllal, hogy az acélgyártás során redukálószerként használt szenet és kokszot fosszilis energiahordozóktól mentes hidrogéngázzal helyettesítse. A fosszilis energiahordozóktól mentes acél iránti érdeklődés azóta gyorsan növekedett.

Szeptemberben Martin Lindqvist, aki az egyetlen acélipari vállalatot képviselte a csúcstalálkozón, meghívást kapott a New York-i ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozójára, hogy valami olyasmiről beszéljen, amit mind ez ideig lehetetlennek tartottak, vagyis a nettó nulla kibocsátás lehetőségéről az acéliparban.
„Meg szeretnénk mutatni, hogy az acélipar átállása nemcsak, hogy lehetséges, hanem egy valóban szükséges lépés. Ha megmutatjuk az utat, úgy gondolom, a többiek követni fognak bennünket,“ véli Martin Lindquist.

Az acélipar felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7%-áért. Svédországban az acélgyártás 10%-ért, Finnországban 7%-ért felelős. A vasérc csökkentésére használt kokszszén hidrogéngázzal történő helyettesítésének technológiája ismert, ám eddig nem történt még meg az ipari szintű sikeres tesztelése. A HYBRIT jelenleg kísérleti üzemet épít a vasszivacs (DRI) alkalmazására az SSAB luleå-i telephelyén, amely 2020 nyarára készül el és áll üzembe.
„A technológiai fejlesztés már teljes lendülettel zajlik. Azáltal, hogy szembeszállunk a technológiával, amely majd ezer éve lényegében változatlan, elvileg kiküszöböljük az összes fosszilis szén-dioxid-kibocsátást. A mai napig a CO2 elkerülhetetlen mellékterméke volt a vasércből történő acélgyártásnak. A HYBRIT technológiájával az egyetlen kibocsátott elem a víz lesz,” állítja Martin Pei, az SSAB műszaki igazgatója és a HYBRIT Development igazgatótanácsának elnöke.

Az SSAB, az LKAB és a Vattenfall, a HYBRIT kezdeményezés mögött álló tulajdonosok körülbelül egy összesen 1,7 milliárdnyi SEK összegű befektetésről döntöttek, és a Svéd Energiaügynökség 599 millió SEK összegű kormányzati támogatást utalt ki.

Ezen túlmenően az SSAB úgy döntött, hogy az oxelösundi üzemében működő két nagyolvasztóját már 2025-ben elektromos ívkemencére cseréli. Ezzel az SSAB Oxelösundban a szén-dioxid-kibocsátásának nagy részét kiküszöböli. Az elektromos ívkemencére való áttérés szükséges lépés ahhoz, hogy használni tudják az ugyanebben az időben üzembe álló HYBRIT demonstrációs acélműből érkező vasszivacsot.

„Az a szándékunk, hogy a Svédországban, Finnországban és az Egyesült Államokban működő SSAB gyártási láncot, a  teljes gyártási rendszert egészen a kész acéltermékig fokozatosan átalakítsuk. Az a célunk, hogy legkésőbb 2045-re a teljes vállalat fosszilis energiahordozóktól mentessé váljon.“ fejezi be mondandóját Martin Pei.

www.ssab.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek