A modern technológiák és az energiahatékonyság

2013. február 12., kedd, 20:16

Címkék: egyxüttműködés energiagazdálkodás energiamegtakarítás intelligens intelligens épület intelligens épületek intelligens városok intelligens-hálózat Magyarország svédország

Miként járulnak hozzá az intelligens megoldások az energia megtakarításhoz, a költségcsökkentéshez, vagy egy város fenntartható fejlődéséhez - ebben jelölte meg Ewa Björling svéd kereskedelmi miniszter a svéd nagykövetség, a svéd kereskedelmi kirendeltség, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett konferencia célját a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A 2014-2020 közötti uniós forrásokból − egyebek mellett − okos, energiahatékony, intelligens rendszereket épít ki Magyarország a városokban, és ebben szerepet szán a hazai innovációnak is - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a tájékoztatón.
A  Nemzetgazdasági Minisztérium részvételét azért hangsúlyozta Takács János, az Electrolux kelet-közép-európai holding vezetője, valamint az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, mivel a minisztérium közvetíti a zöld értékeket a társadalom felé.
A vezérigazgató elmondta, hogy magyarországi gyárukban 4 év alatt 25 százalékkal csökkentették az energiafogyasztást. A mai hűtőgépeik 70 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a 15 évvel ezelőttiek, a porszívóik burkolatainak 55-70 százaléka pedig újrahasznosított műanyagból készül.
Az Ericsson okos hálózatokat fejleszt, ehhez Magyarországon kutatóintézetet működtet - mondta el Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese a tájékoztatón. A szélessávú technológia lehetővé teszi, hogy az emberek kényelmét szolgáló eszközöket hálózatba lehessen kapcsolni, és ezzel jelentősen csökkenjen az energia-felhasználás - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
Ewa Björling felhívta a figyelmet arra az esettanulmányra, amelyben a Stockholm Royal Seaport projektet ismerhetik meg a kedd délutáni konferencia részvevői. A 236 hektáros volt ipari területen környezetbarát lakónegyedet alakítanak ki.

MTI

Svéd-magyar: Együtt gyárt a Rába és a Volvo

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek