A mobiltelefonok történetét bemutató kiállítás nyílik

2012. augusztus 22., szerda, 18:30

Címkék: ipar Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum mobiltelefon

"Mobilmementók" címmel a mobiltelefonok fejlődéstörténetét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeumában.

Képes Gábor főmuzeológus, a múzeum megbízott igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat anyagában lévő 250 telefon három huszonéves magángyűjtő tulajdona. A telefonok mellett személyi hívókat (csipogók), ritka prototípusokat, maketteket és fejlesztői példányokat tekinthetnek meg csütörtöktől a látogatók.
A kiállítási darabokat négy nagyméretű tabló teszi teljessé, amelyeken kronológiai sorrendben dolgozták fel a 90-es évek "ősi" darabjaitól a mai nap okos telefonjaihoz vezető utat.
"Kiállításunk azért is került ide, a „magyar ipar bölcsőjébe”, mert itt tekinthető meg az a Petőfi Sándor idejéből származó harang, amely az akkori üzenettovábbítás eszköze is volt. Ettől a korból elindulva mindenki láthatja azt a nagy ívű fejlődést, amely a napjainkban használt eszközökig elvezetett" - hangoztatta a megbízott igazgató.
Hozzátette: "nem titkolt célunk a főleg egyetemi korú látogatók becsábítása, hiszen ez a generáció a mobileszközök megjelenésével közel egyidős, és így mindegyikük személyes emlékeket idézhet fel magában. Ezen túlmenően jobban észreveszik a formákban, a funkciókban, és a kezelőszervekben végrehajtott változtatásokat is."
A látható tárgyak zöme - amelyek részben egy 2008-ban megrendezett kiállítás darabjaiból kerültek ki - javarészt a legismertebb, finn, német, valamint svéd gyártóktól származnak, de helyet kapnak, az évezred elejéről származó "egzotikus előállítók" telefonjai is - mondta Képes Gábor.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek