Vérre menő fejlesztések Magyarországon

Háromilliárd forintos uniós beruházás az Országos Vérellátó Szolgálat két Regionális Vérellátó központjában

2013. január 20., vasárnap, 11:22

Címkék: GMP gyemszi Országos Vérellátó Szolgálat OVSZ Pécs szeged vérellátás

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése keretében, és az Új Széchenyi Terv finanszírozásával valósítja meg TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001 számú "Regionális vérellátó központok fejlesztése" című projektet, amelynek során korszerű, a GMP követelményeknek megfelelő vér-, vérkészítménygyártás megvalósítására alkalmas regionális vérellátó központok épülnek Pécsen és Szegeden. Az épületek átadására várhatóan 2014 tavaszán kerül sor.

A projekt szükségessége először 1996-ban merült fel, melynek halaszthatatlanságát a 2004. évi európai uniós csatlakozás is indokolta, hiszen az elmúlt 40 évben a magyar vérellátás területén hasonló jellegű fejlesztések nem történtek. A vérellátás azonos, szigorú alapelvek és szakmai eljárásrendek szerint működik egész Európában, így hazánkban is, ezzel biztosítva a betegek egyenlő és azonos biztonsági szintű hozzáférését a vérkészítményekhez, vérhez.

Kit szolgálnak a központok?

A központok feladatai a magas szintű centralizált és automatizált vérkészítmények előállítása, a régiót alkotó három megye (amely funkcionális elvek szerint lett kialakítva) egészségügyi szolgáltatóinak ezzel való, igény szerinti kielégítése, valamint a vérkészletek és az igények közötti egyensúly szabályozása. A vérkészítmény-előállítás folyamatát a vérvételtől a transzfúzióig jogszabály, az előállítás során alkalmazott technológiát pedig a GMP követelmények szabályozzák. A regionális vérellátó központok az egészségügy struktúra-átalakítása során deklarált célnak is eleget tesznek, így a progresszív ellátás legmagasabb szintjén lévő egyetemi klinikák közvetlen ellátásának is. A projekt megvalósításának alapelve, hogy az ellátás ne sérüljön, így az új vérellátó központok létrejöttéig a jelenleg is működő ellátási forma marad fent.

Mikorra zárul a projekt?

A projekt teljes megvalósítása 21 hónapot vesz igénybe. A 2012. július 1-jei projektkezdés 2014. február 28-i befejezést feltételez. Az épületek kivitelezése 12 hónapot vesz igénybe. Az építőipari munkákkal párhuzamosan lefolytatott közbeszerzések lehetővé teszik a műszerek beszerzését. A párhuzamosan folytatható közbeszerzések lebonyolítása és szoros kontroll mellett az új épületekben a vérkészítmény gyártás 2014-ben elindulhat. A Támogatói Szerződést 2012. szeptember 12-én írták alá. A projektet Európai Unió és a Magyar Állam által összesen mintegy hárommilliárd forinttal támogatja.


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek