Szárnyal a precíziós szerszámok piaca

Az optimista hangulatot csak a nyersanyagárak emelkedése és a képzett munkaerő hiánya árnyékolja be

2018. február 06., kedd, 06:00

Címkék: AMB 2016 befogástechnika metav 2016 precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámtechnika VDMA

A németországi precíziósszerszám-gyártók a vártnál is nagyobb, 7 százalékos piacbővülést regisztrálhattak 2017-ben. Az ágazat összforgalma így jelentősen meghaladta az álomhatárnak tekintett 10 milliárd eurót. A VDMA 2018-ra 5 százalékos növekedéssel számol.

A befogástechnikai megoldások 2017-ben kilenc-, a forgácsolószerszámok pedig hétszázalékos forgalomnövekedéssel a tavalyi szárnyalás motorjainak számítottak. A szerszámgyártásnak ugyanakkor a még mindig kedvezőnek mondható 5 százalékos növekedési rátával kellett megelégednie. A befogástechnika és a forgácsolószerszámok tekintetében új erőre kapott a németországi kereslet, ami 2018-ra is növekedési potenciált tartogat magában.

Az iparág többek között a folyamatban lévő bértárgyalásokat, a világpolitikai helyzetet és a nyersanyagárak alakulását figyeli árgus szemmel. Az elektromos gépjárművekben használt akkumulátorok gyártása erős konkurenciát teremt a szerszámgyártó cégeknek több fontos nyersanyag – például a volfrám vagy a tantál – esetében. Ez komoly áremelkedést generál, és egyre nagyobb mértékben érinti a gyártó cégeket. A precíziós szerszámok gyártói számára a fiatal, szakképzett munkaerő toborzása is kulcsfontosságú kérdésnek számít. Több vállalat már a képzés irányába is elkötelezte magát.

Németországban idén a METAV és az AMB számít a két legfontosabb fémmegmunkálási szakkiállításnak. Mind a február 20–24. között Düsseldorfban megrendezett METAV, mind a szeptember 18–22. között Stuttgartban látogatható AMB ideális kiállítási platform a szerszámgyártó cégek számára. A METAV-on a VDMA szervezésében számos ismert befogástechnikai és forgácsolószerszám-gyártó jelenik majd meg közös standon, míg az AMB-n információs standot üzemeltet majd a VDMA.

www.vdma.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek