Rugalmasság, hatékonyság és precizitás a méréstechnikában

A TESA MICRO-HITE 3D Recorder mérőgépe egyesíti a manuális és CNC működés előnyeit

2013. február 28., csütörtök, 12:44

Címkék: HÓD Industrial Solutions méréstechnika mérőberendezés Tesa

HÓD Industrial Solutions Kft. a svájci TESA mérőeszközeinek és mérőgépeinek magyarországi képviselete. A TESA mintegy 20 évvel ezelőtt a Brown & Sharpe céggel közösen dobta piacra a világon egyedülálló manuális mozgatású ETALON DERBY 454 3D mérőgépét. Ezt továbbfejlesztve 10 évvel ezelőtt Svájcban már elkezdődött a magasabb precizitású TESA MICRO-HITE 3D manuális mérőgép gyártása is, amely során – az elmúlt években – új lehetőséget találtak a mérőgép piacán.

 
A mostanáig forgalomban lévő mérőgépek működésük szempontjából két csoportba sorolhatók:
  • A manuális működésű mérőgépeket a gyors programozhatóság miatt elsősorban az egyedi alkatrészgyártásnál és a kisszériás gyártásnál lehet gazdaságosan használni. Ezek a rendszerek olcsóbbak, de kis mértékben pontatlanabb megoldást jelentenek. 
  • A CNC működésű berendezések programozása azonban több időt és magasabb szakértelmet igényel, így ezeket nagyszériás gyártásnál érdemes alkalmazni. Ebben az esetben a mérőgép bonyolultsága és a magasabb szakértelem alkalmazása drágább, de pontosabb mérést eredményez.
A TESA fejlesztői ráébredtek, hogy – az említett módon – két részre szakadt mérőgép-rendszerek világában egy kiváló lehetőségeket jelentő piaci rés kínálkozik. Ennek eredménye a svájci gyártó új fejlesztésű „hibrid” berendezése, a TESA MICRO-HITE 3D Recorder mérőgép, amely az eddig használt, mindkét típusú mérőgép előnyeit magában foglalja.
 
Az új fejlesztésű, „hibrid” berendezés által betöltött piaci rés

Manuális és automata üzemmód – egyszerűen és pontosan

A TESA MICRO-HITE 3D mérőgép szerkezetét úgy alakították ki, hogy mindkét (manuális és automata) üzemmódban használható. A mozgatás történhet joystick segítségével, illetve a vezérlés függetleníthetősége következtében manuálisan, vagyis kézzel is. A manuális mozgathatóság következtében a mérés és a programozás a megszokottnál jóval gyorsabbá válik. A bázisok felvétele, azaz a munkadarab kiállítása, pillanatok alatt elvégezhető. A csak CNC vezérlésű gépekkel szemben nagy előnye, hogy a mérőprogramok kézi mozgatással is elkészíthetők, a mérőgép a kézi mozgatásnak megfelelő utat járja be, így a gép kezelése nagyon egyszerűvé válik, nem igényel különösebb, magas tudásszintű szakembert. A szerkezet portálrendszerű, könnyűfémből készült alaptest, amelyet mérőasztallal építettek egybe. A mérőasztal anyaga természetes gránit, amely menetes furatokkal van ellátva a munkadarab megfogása érdekében. Mindhárom tengely mentén légpárnákon történik a mozgás, így a kopási lehetőség nullára csökken. A tengelyek különkülön blokkolhatók. Mivel mérés közben adódhat olyan helyzet, hogy nagyon nehezen megközelíthető helyre kell bemérni, illetve méréskor „torzulhat” a munkadarab (például vékony lemezalkatrész esetében), a joystick segítségével a tengelyek század milliméteres elmozdulása érhető el, így a szűk helyekre is könnyen lehet bemérni, valamint a mérőerő minimálisra csökkenthető, ezáltal a darab torzulása kiküszöbölhető. A mérőgép helyének kialakítása nem különösen nehéz feladat. Nem igényel speciális alapozást, csak egy olyan, megfelelően betonozott területet, ahol a mérőgép tartószekrénye billegésmentesen helyezhető el.

Ideális felhasználási területek

  • Szerszámgyártás
  • Alakos munkadarabok ellenőrzése
  • Mintadarabok ellenőrzése
  • Térben hajló munkadarabok ellenőrzése
  • Kisszériás gyártás
  • Nagyszériás gyártás

„Számadás” a típusról

A méréshez alkalmazott szoftver a teljes tűréstáblázatot tartalmazza, ezáltal a mérési eredmények tűrésezése felgyorsul. A mérőgép optoelektromos mérőrendszer segítségével határozza meg az elmozdulások mértékét. Ennek megfelelően minden tengely mentén egy-egy üveg mérőléc van elhelyezve, amelyekről egy enkóder „olvassa le” a jeleket és továbbítja a gép szoftverének. A kezelőpulton lévő USB-csatlakozások lehetővé teszik az USB-eszközre történő adattovábbítást. 
 
Mérési tartomány: X: 440 mm                 
  Y: 490 mm
  Z: 390 mm
Legnagyobb munkadarab mérete: X: 600 mm
  Y: 750 mm
  Z: 430 mm
Mérendő munkadarab maximális tömege: 227 kg

Mérési bizonytalanság

  • Manuális módban: U3=3+4xL/1000 μm (L=mm)
  • Motorikus módban: U3=2,5+3,9xL/1000 μm (L=mm)

Okos opciók

A mérőgép számos opcionális lehetőséggel is bír, melyek jelentősen megnövelik a gép kihasználhatóságát. Az egyik ilyen opció a StatExpress szoftver, amely segítségével statisztikai kiértékelés végezhető, ezáltal az autóiparban oly sokszor elengedhetetlen SPC adatok elérhetővé válnak. A második fontos opció az úgynevezett ReflexScan szoftver, amelynek segítségével digitalizálásra nyílik lehetőség, így a mérési értékek CAD alkalmazásba is átküldhetők. A harmadik jelentős opció a MEDIA ZOOM optikai videorendszer. Ezt alkalmazva a tapintófej helyett egy optikai kamera (maximálisan 240x-es nagyítással) van csatlakoztatva a mérőrendszerhez, amely rendkívül kis méretek, akár néhány 0,01 mm-es rádiuszok mérésére is alkalmas. Ezt az opciót egy másik mérőgépnek is tekinthetjük, mert profilprojektort válthatunk ki alkalmazásával. A mérőgép ezen opciója csak manuális üzemmódban működik.
 
Motorikus mozgatás joystick segítségével

Beszéljünk az árról… és a haszonról is

A műszaki tartalom a méréstechnikában kiemelten fontos, ugyanakkor tény, hogy a berendezések ár/érték arányára is figyelemmel kell lenni. A TESA mérőgépe ebből a szempontból is jó választás lehet, mert szinte minden hazai vállalkozás által elérhető alacsony árszinttel rendelkezik, beszerzését követően rövid időn belül visszahozhatja az árát, alkalmazásával ugyanis olyan munkákat is megkaphatnak, illetve el tudnak vállalni a gyártóüzemek, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. Egyre inkább érezhető, hogy napjainkban a 3D mérés, általa a rugalmas lehetőségének megléte elengedhetetlen, és nagyban befolyásolja a vállalkozások jövőjét. 
 
www.hod-industrial.hu
info@hod-industrial.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek