Robotember és „karakteres” női akt a kibernetika hőskorából

Kiállítás a robotok és a számítógépek szerelmeseinek a túrkevei Finta Múzeumban

2013. november 02., szombat, 20:55

Címkék: Finta Múzeum kibernetika Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum PC robotika számítógép Túrkeve

Milyen volt az élet PC, tablet, okostelefon nélkül? El tudjuk képzelni? „Hihetetlen”, de volt élet a PC előtt! Mindezt nem csak állítja, hanem „bizonyítja” is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása a túrkevei Finta Múzeumban.

A tárlat az informatika és a robotika forrásvidékére, a számítógépmamutok, az elektroncsövek és a jelfogók világába kalauzol a Finta Múzeum túrkevei Vadász Pál Kiállítótermében. A kiállítás október 25-től várhatóan 2014. március 20-ig látogatható, és több olyan tárgyat is bemutat, amely eddig nem volt látható egyetlen hasonló kiállításon sem.

 

A kiállítás megnyitója

 

A kiállítás számos meglepetést tartogat a robotok és a számítógépek szerelmeseinek.  Az áram nélkül is jól működő, „kurblis” számológéptől az első magyar számítóközpontok egyikéből származó, karakterekből álló „aktképig” terjed a különlegességek sora. Ezen aktképet Kovács Győző, az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője ajándékozta a múzeumnak. A kép egyik oldalán számítógéppel nyomtatott, karakterekből kirakott női akt, másik oldalán pedig egy szemérmesebb Madonna (anya gyermekével) kép látható: ha prűdebb vendég érkezett a számítóközpontba, a képet egyszerűen megfordították. A tárlat másik különlegessége az Ezermester című lapban 1962-ben bemutatott „szegedi robotember” mai másolata. A tárlat külön tiszteleg azon magyar géniuszok előtt, akik a világformáló informatikát megalapozták, akik az első hazai számítógépek felélesztésénél jeleskedtek. Személyes tárgyaik és dokumentumaik is részei a kiállításnak. A tablókon olyan úttörő tudósokról olvashatunk, mint Kalmár László, Kovács Mihály, Kozma László és a 2012 decemberében elhunyt Kovács Győző.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek