Repülőt a nyomtatóból?

Az Arconic 3D-nyomtatott nikkel és titán alkatrészeket szállít az Airbus repülőgépekhez két új szerződés keretében

2016. december 14., szerda, 11:34

Címkék: 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás Airbus Arconic fémnyomtatás repülőgép repülőgépipar

Két szerződést között az Arconic az Airbus-szal a cég hagyományos repülőgépeihez 3D nyomtatott fém alkatrészek szállítására. Az Arconic magas hőmérsékletű nikkel szuperötvözetekből készült 3D nyomtatott elemeket és titán törzs alkatrészeket szállít két különböző szerződés keretében.

"Büszkék vagyunk rá, hogy ezekkel a szerződésekkel elmélyítettük partnerségünket az Airbus-szal", mondta Klaus Kleinfeld, az Arconic elnök-vezérigazgatója. „Az Airbus az Arconic erősségeinek széles körére alapozva, melyek az űrrepülési know-how-tól a fémporok gyártásáig és a termék minősítési szakértelméig terjednek, bizalommal van additív gyártási képességeink iránt. Örömünkre szolgál ügyfeleink támogatása és a repülőgép gyártás jövőjéhez vezető út megnyitása."

Az Arconic magas hőmérsékletű nikkel szuperötvözetekből készült 3D nyomtatott légcsatorna elemeket fog szállítani az A320 típusú repülőgépcsaládhoz. A fejlett technológiát képviselő nikkel szuperötvözetek biztosítják az alkatrészek kiváló hőállósági jellemzőit, amelyeken keresztül áramlik a forró levegő a repülőgép-hajtóműből a repülőgéptörzs más részeihez.

Egy második megállapodás keretében az Arconic 3D nyomtatott titán törzs konzolokat fog szállítani, szintén az A320 termékcsaládhoz.  Az Arconic mindkét szerződés alapján várhatóan 2017 második negyedévében szállítja le az első alkatrészeket.

Ezek a szerződések az Arconic és az Airbus által 2016 áprilisában megkötött, 3D nyomtatott titán törzs-, és motor pilon alkatrészek szállítására vonatkozó szerződésére épülnek. E szerződés alapján vált az Arconic az Airbus innovációs partnerévé a gyorsan növekvő fém 3D nyomtatási piacon.

Az Arconic széleskörű tudásbázisa - az anyagtudománytól és additív gyártási szakértelemtől kezdve az űrhajózási alkatrészek minősítési tapasztalatáig és az ellátási lánc menedzsmentig - elősegítik partnerségünk bővülését az Airbus-szal. A legújabb szerződéseink az Arconic teljes körű 3D-s nyomtatási technológia képességeire támaszkodnak, beleértve a lézeres porágy és elektronsugaras technológiákat.

Az Arconic a repülés hajnala óta vezető szerepet tölt be a repülőgépiparban. Mára az Arconic megkülönböztetett beszállítóvá vált a repülőgépiparban, minden nagyobb nyugati repülőgép és sugárhajtómű piacon vezető helyen áll, amit alátámaszt a repülőgép szerkezetek, sugárhajtómű és ipari gázturbina lapátok, és repülőgépipar kötőelemek terén játszott piacvezető szerepe.

Repülőgép ipari kötőelemek gyártása Magyarországon is folyik, az Arconic-Köfém Kft. nemesvámosi (Veszprém megye) telephelyén, ahol jelenleg 210 fő dolgozik. Termékeiket - titán szegecsek, valamint kívül-belül menetes meneterősítő betétek több fajtája - különleges alapanyagokból (szénacél, rozsdamentes acél, titán, illetve speciális ötvözetek) különleges technológiával gyártják, magas minőségi elvárásoknak megfelelve. Az általuk készített termékek 85%-a kerül felhasználásra repülőgép ipari célra; az Airbus A320 típusú repülőgépéhez például több millió darab kötőelemet a nemesvámosi üzemben gyártanak le.

www.arconic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek