Rekordok földjén 3.rész

Személyes beszámoló az újabb csúcsokat meghódító német precíziós szerszámipar egyik fellegvárából

2018. január 10., szerda, 06:00

Címkék: forgácsolás HORN lapka precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámtechnika

2014 rekordévét már régóta csak egy folyamat lépcsőjeként tartja számon a szakma: a németországi precíziós szerszámgyártás a 2014-es 5 százalékos növekedést a következő években évi 3-4%-os bővüléssel fejelte meg, így 2017-ben kézzelfogható közelségbe került a 10 milliárd eurós álomhatár áttörése. De milyen technológia és tudás áll a világszerte keresett német szerszámok mögött? Személyes beszámoló a Horn tübingeni gyárlátogatásáról.

Előző cikkünkben a precíziós forgácsoló szerszámok gyártási folyamatát vettük górcső alá, amit jelen cikkünkben a szerszámtechnológiai újdonságokkal folytatunk.

Forgószerszám-újdonságok

A technológia bemutatását a szerszámújdonságok ismertetése színesítette. Farkas Gábor, a Horn Magyarország Kft. alkalmazástechnikai mérnöke a forgószerszámokról tartott előadásában először a DR small rendszerről ejtett szót, amely az eddig 13,1 mm-től volt elérhető, de a választékot a 7–13 mm átmérőtartományra is kiterjesztették. A rendszer négy, különböző intervallumokat lefedő alaplapkát tartalmaz. A lapkák – a mini rendszerhez hasonlóan – prizmás felfekvésűek, a lapkákon és a szárakon is két-két pozitív, illetve negatív prizma található. Ezáltal mind a négy irányba rendkívül stabil rögzítés hozható létre, de a lapkák sérülésének elkerülése érdekében az ajánlott meghúzási értékeket külön nyomatéktáblázat tartalmazza. A csereszabatosság 5 mikronig biztosított, így nem szükséges a szerszámok újbóli kiórázása. Mindegyik lapka 4,5 mm élhosszal rendelkezik – a korábbi vizsgálatok ugyanis fényt derítettek arra, hogy jellemzően csak az első 1-2 mm végzi a megmunkálást, a vágóél többi része csak megtámaszt. A DR small rendszer stabil szára azonban szükségtelenné teszi hosszabb vágóél kialakítást. A fokszámok az átmérő függvényében változnak. A kiórázás önbeálló fejjel is megspórolható, de ilyenkor úgy kell kialakítani a megmunkálást, hogy az első milliméteren a lapka valószínűleg néhány századdal nagyobb felületen vág majd, és csak ezután forgácsolja a pontos méretet.

A szárak – attól függően, hogy átmenő vagy zsákfuratokhoz használatosak – eltérő hűtéstechnikával rendelkeznek. Átmenő furat esetében a hűtőfolyadékot a közvetlen oldalvágó élekhez irányítják. Zsákfuratok készítésénél viszont nagyon fontos az öblítés. A DR 08 és 10 szárak kis átmérője csak oldalt kivezetett hűtést tesz lehetővé, a 011-es és 013-as átmérő esetében már a szár közepén fut végig a hűtőcsatorna, lehetővé téve a forgács kiöblítését.

A már megszokott DR rendszer már új, raktárról elérhető, standard típusokat is tartalmaz H7-es tűrésű furatokhoz 24–50 mm átmérőben, milliméterenként növekvő méretekben. Átmenő vagy zsákfurathoz történő alkalmazástól függően a szerszámok A, illetve B geometriával érhetők el, öntvényekhez, acélokhoz és saválló anyagokhoz ajánlott HL3H bevonattal.

A DA32-es rendszer továbbfejlesztésének számító DA62 hatélű lapka 0,04-es, illetve 0,8-as sarokrádiuszokkal érhető el. A pozitív geometria az öntvényekhez, acélokhoz és saválló anyagokhoz történő felhasználás mellett alumínium forgácsolását is lehetővé teszi. Sarok- és síkmaráson kívül süllyesztésre is alkalmazható. A lapkákhoz tartozó szerszámtesteket belső hűtéssel látták el, ami a hűtőközeget közvetlenül a vágóélekre vezeti. Az eredeti DA32-es rendszer sem maradt ki a fejlesztésekből: a lapkák egyik élét PCD (polikristályos gyémánt) vagy CVD-D bevonatolással látták el, ami kizárólag nem vas fémek (réz, alumínium stb.) megmunkálására ajánlott, ahol hosszú élettartam, kiváló minőség, gyors vágósebesség és akár sorjamentes felület érhető el.

A tömör keményfém DC marócsaládot a gyártó elsősorban olyan megmunkálásokhoz ajánlja, ahol már a mini cirkulármarók átmérője alatti beszúrásokat vagy meneteket kell vágni. A marók már M3 átmérő alatti tartományban is elérhetővé váltak. A szerszámokkal Ø M1–M2,5 között kilenc metrikus menet marható.

Az örvénylő menetmaráshoz a Horn új lapkát és saját rendszert fejlesztett ki. A turbó örvénylő menetmaróban a lapkák már csak kétélűek, nagyon kis méretűek, de viszonylag szélesek. Ø10 mm átmérő számít a lapkák által megmunkálható legkisebb méretnek. A turbó lapkák esetében a három nagyoló- és a hat simítólapka között 0,1 mm-es lépcső van, az átmérőt tehát nem kell teljesen készre esztergálni, néhány tizedes ráhagyást a nagyolólapkák eltüntetnek, míg a simítólapkák magát a profilt marják ki. Így megnövelhető a vágósebesség, és ezzel párhuzamosan csökkenthetők a mellékidők. Részprofilos menet esetén mind a kilenc lapka lehet simító típusú.

Fejlesztések az állószerszámok terén

Szabó Tamás, a Horn Magyarország Kft. alkalmazástechnikai mérnöke az állószerszámok újdonságairól tartott előadást. Homlokbeszúrásnál a már eddig is létező 15-ös és 25-ös rendszert a gyártó már nagyobb átmérőtartományokra is kiterjesztette. Maguk a rendszerek azért jöttek létre, mert bizonyos átmérők esetében a mini és szupermini rendszerek már kicsinek, a kazettás megoldások viszont túl nagynak bizonyultak. Az egy-, illetve kétélű lapkákkal felszerelt rendszerek eddig Ø 60 külső átmérőig voltak elérhetők. A termékcsoport-bővítéssel a Horn a rendszert 15–80 mm átmérőtartományra elérhetővé tette, és a cél ennek további kiterjesztése.

A hosszesztergákhoz a gyártó a 274-es kétélű rendszernél kisebb szárat vezetett be a piacra. A 262-es rendszer 2,5 mm beszúrási átmérőig használható. A lapkákba szinterezett forma negatívját a késszárba marják, így rendkívül stabil megtámasztás hozható létre.

 

Az idei év újdonságának számít a hatélű váltólapkákkal felszerelt 64T/S64T beszúrórendszer, aminek kifejlesztésekor az élekre számított szerszámköltség csökkentését tűzték ki célul. A rendszerrel – az átmérő függvényében – 5,5 mm beszúrási mélység érhető el. A váltólapkát úgy alakították ki, hogy jobbos és balos készárban egyaránt használható. A lapkák teljes rádiuszos változatban is elérhetők.

A 315-ös rendszer CBN- (köbös bór-nitrid) lapkákkal bővült. Ebben a rendszerben a lapkák eddig csak köszörült változatban léteztek, de mostantól jelentősen olcsóbb, szinterezett termékek is rendelkezésre állnak beszúráshoz, leszúráshoz és akár hosszesztergáláshoz is. A lapka geometriája az éles vágóél mellett egy viszonylag erős forgácstörő részt is tartalmaz, így jelentősen javult a forgácstörési és -elvezetési képesség. A szinterezett 315-ös lapkák befogására a Horn egy belső hűtéses új késszárat is kifejlesztett, bár a lapkák a korábbi késszárakba is befoghatók – azzal a megjegyzéssel, hogy 0,3 milliméterrel a központ alá kerülnek majd. A mini és szupermini szerszámok már CVD-D- és PCD-bevonattal is elérhetők, ahol a betétre már forgácstörőt is köszörültek.

A 209-es és 206-os rendszer a mini és a 223-as, illetve 224-es késszárrendszerek közötti átmenetet valósítja meg. A 16-os átmérőtől akár 7,5 mm beszúrási mélységig elérhető új késszárak acél, rozsdamentes acél, öntvény vagy szuperötvözetek megmunkálásához használhatók.

Vége

Molnár László


Látogatói vélemények

Pusztai Tamás technológus, részlegvezető-helyettes, ELSO ELBE HUNGÁRIA Bt.

Jártam már több hasonló rendezvényen is, de a tübingeni gyárba egészen idáig még nem sikerült eljutnom. Látványos bemutatónak lehettem részese, mert a lapkagyártás teljes folyamatát sikerült végigkísérnünk. Elmondásból eddig is ismertem a lapkagyártás folyamatát, de egészen más mindezt élőben is látni. Az automatizálási megoldások különösen elnyerték a tetszésemet, nem is mondhatok mást, mint hogy engem meggyőztek.

Németh Árpád gyártásvezető, Németh Kft.

Családi vállalkozásunk teljes egészében CNC-forgácsolással, szerelvénygyártással foglalkozik. Nagy szükség van az ehhez hasonló utakra, mert annyira gyorsan fejlődik az általunk is alkalmazott technológia, hogy nagyon nehézzé vált számunkra lépést tartani az új megmunkálási lehetőségekkel. Így egy időre ismét képbe kerülhettünk. A szerszámgyártás folyamata eddig se volt ismeretlen számomra, de a gyártás magas színvonala és az alkalmazott automatizálási megoldások minden dicséretet megérdemelnek. Csak tanulni lehet a munkához való hozzáállásból, a szakmai felkészültségből, de még a következő generáció képzési folyamatából is. Remélem, ezekből otthon is meg tudunk valósítani egy-két mozzanatot.

Kapcsolódó cikkek:

Rekordok földjén 2.rész

Rekordok földjén 1.rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek