Rekordok földjén 1.rész

Személyes beszámoló az újabb csúcsokat meghódító német precíziós szerszámipar egyik fellegvárából

2017. december 26., kedd, 06:00

Címkék: HORN precíziós szerszámok szerszám szerszámgyártás szerszámtechnika

2014 rekordévét már régóta csak egy folyamat lépcsőjeként tartja számon a szakma: a németországi precíziós szerszámgyártás a 2014-es 5 százalékos növekedést a következő években évi 3-4%-os bővüléssel fejelte meg, így idén kézzelfogható közelségbe került a 10 milliárd eurós álomhatár áttörése. De milyen technológia és tudás áll a világszerte keresett német szerszámok mögött? Személyes beszámoló a Horn tübingeni gyárlátogatásáról.

Csúcson a német forgácsolószerszám-gyártás

A szerszámgyártás válság utáni erőteljes fellendülése 2014-re kifulladni látszott, és számos gyártó cég fogalmazott meg pesszimista jövőképeket. A félelmek szerencsére nem igazolódtak, bár továbbra sincs pontos forgatókönyv arra nézve, hogy az elektromobilitás előretörése milyen hatással lesz a forgácsolószerszámok gyártóira. Lothar Horn, a VDMA Precíziós Szerszámok Egyesületének elnöke 2017 elején úgy vélekedett, hogy az elektromobilitás térhódítása lassabb lesz a vártnál, a hibridtechnológiák ellenben számos kérdést vetnek majd fel az iparágon belül a következő években.

2017-ben komolyan növekedett a kereslet a német precíziós szerszámok iránt az EU-országokból, az Egyesült Államokból és Kínából. A piac azonban némileg hektikussá vált: míg 2016 elején a forgalom jelentős elmaradást mutatott a 2015-ös év hasonló időszakához képest, addig az év folyamán az egyenleg a pozitív tartományba billent át. A VDMA 2017-re eredetileg 3 százalékos növekedést prognosztizált, de a szeptemberi EMO kiállítás során az előrejelzést felfelé korrigálták és a forgalmat már jóval 10 milliárd euró fölé várják. Július elejéig az iparág megrendelésállománya mintegy 8%-kal növekedett, és ezzel együtt a szerszámgyártás által foglalkoztatottak száma is erőteljesen növekedett.

Technológiai Napok – ezúttal csak magyaroknak

„Idén a hagyományos tübingeni Technológiai Napok pontosan a Mach-Tech kiállítás idejére estek, így arra a döntésre jutottunk, hogy – függetlenül attól, hogy a kiállításon találkoztunk-e az ügyfeleinkkel – szeretnénk magyar partnereinket külön meginvitálni a gyárba – mondta el Lajtmann Zsolt, a Horn Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Elsősorban a legnagyobb felhasználóinkat kerestük meg, illetve azokat a cégeket, akik előremutató termékekkel és gyártástechnológiával rendelkeznek. Leginkább a műszaki vonal vezetői számára küldtünk ki meghívókat. Elégedettek lehetünk a szép számban megjelenő vendégekkel, akik minden bizonnyal hasznos ismeretanyag birtokába kerültek. A látogatás fő célja a gyártási kompetencia bemutatása volt, amit az újdonságokról szóló előadások színesítettek. Bízom abban, hogy sikerült bemutatnunk azt, hogy nemcsak a termék világszínvonalú, hanem annak gyártási folyamata is.”

Lapka születik

A gyárlátogatás során feltűnő volt, hogy német precíziós szerszámgyártó rendkívül kényes a gyártástechnológiai know-how megvédésére – az iparágon belül nyilván akad jó pár feltörekvő versenyző, amelyik szívesen megspórolna magának néhány éves, esetleg évtizedes fejlesztőmunkát. A gyárkapun belül így sem a fényképezés, sem a telefonálás nem volt megengedett.

A Horn 1991-en költözött Tübingenbe a stuttgarti turistaövezetből. Az eredeti gyárépület jelenleg már csak irodai és adminisztrációs tevékenységeknek ad otthont, a gyártás már régen új dimenziókban működik. A precíziós szerszámok előállításának minden mozzanata az összesen 35 000 m2 gyártóterületen történik. A keményfém karbidrudak születése a kínai bányákból származó alapanyag összekeverésével veszi kezdetét, amivel egy gyurmaszerű anyag jön létre. Már az első gépen megkezdődik az anyag felhevítése. Adalékok hozzáadásával elérik, hogy a keményfém rugalmas anyag maradjon, ami lehetővé teszi annak a présgépeken történő felhasználását. Az egyenetlen szemcseméretű mix (granulátum) a megrendelés beérkezése után kerül továbbfeldolgozásra négy lépésben.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Rekordok földjén 3.rész

Rekordok földjén 2.rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek