Print & Packaging Fest – PPDexpo

A nyomda- és csomagolóipar ünnepe, avagy most kibújik a szög a zsákból!

2013. szeptember 29., vasárnap, 19:11

Címkék: CSAOSZ csomagolóipar Hungaropack Nagy Miklós nyomdaipar PPDexpo

 
Idén november 19. és 21. között jelentkezik első alkalommal Budapesten, a SYMA csarnokban a PPDexpo, vagy más néven a Nyomda- és Csomagolóipari Napok eseménysorozat. A rendezvényt három szakmai szervezet, a Papír- és Nyomdaipar Műszaki Egyesület (PNYME), a Nyomda- és Papíripari Szövetség (NYPSZ), valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) hívta életre. Cikkünkben Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkárának a születő szakkiállítással kapcsolatos gondolatait adjuk közre.
 
Hogy ünnepelni fogunk-e, az nemsokára kiderül. Mi mindenesetre az ünnep minden feltételét megteremtettük. Magam, úgy körülbelül a 2000-es évek legelejétől, mint tagvállalati képviselő rendszeresen részt vettem a CSAOSZ kisvállalkozói munkabizottságának ülésein. A páratlan évek késő őszi ülései csak arról szóltak, hogy mi baj volt az aktuális csomagolós szakkiállítással. Gyakorlatilag minden.
 

Felmérés tanulságokkal

Amikor 2006. október 1-jén CSAOSZ alkalmazottként folytattam addigra már harmincadik éves csomagolós pályafutásomat – ez a 30 év kevésbé a szaktudásomra, mint inkább az életkoromra utalt –, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a szakkiállítások témakörével foglalkozni kell. A feladatot sikerült is megkapnom, a CSAOSZ elnöksége megbízta a titkárságot, hogy készítsen egy helyzetelemzést, tárjuk fel a kiállítások résztvevőinek problémáit, nehézségeit, tudjuk meg, mi az, amivel vonzóbbá lehet tenni mind a kiállítók, mind pedig a kiállítást látogatók számára. A felmérés elég pontos képet adott az elvárt fejlődési irányokról, a kiállítók, különösen a CSAOSZ tagvállalati köre alkotta törzskiállítók megfogalmazták igényiket, így kérték a
 
  • törzskiállítói kedvezmények bevezetését, amely magában foglalná
  • a helydíjkedvezményt és a levonulási díj fizetési határidő kiterjesztését,
  • CSAOSZ tagvállalatok kedvezményben részesítését,
  • az előjelentkezési kedvezményrendszer bevezetését,
  • az igénybe vett felület növekedésével lépcsőzetesen
  • csökkenő helydíjak alkalmazását,
  • az anyagmozgatási anomáliák megszüntetését,
  • beleértve a tehergépjárművek mozgását, ki- és behajtását is,
  • a parkolási díjak rendezését.
 

A PPFest születése

Letisztult tehát, mi a teendő. A korrektség igényli, hogy bemutassuk mit értünk el. 2009-re a fenti elvárások közül több meg is valósult. Így például a CSAOSZ tagok a kiállítási terület függvényében helydíjkedvezményt és több kiállítói parkolóbérletet kaptak. Az anyagmozgatás kérdésében azonban nem tudtunk áttörést elérni. 2012. év vége azonban fordulatot hozott. Három szakmai szervezet, a Papír- és Nyomdaipar Műszaki Egyesület (PNYME), a Nyomda- és Papíripari Szövetség (NYPSZ), valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) példás rendbe felsorakozott egymás mellé azzal a céllal, hogy a nyomda- és a csomagolóipar számára létrehozzon egy új, eddig nem volt szakmai eseménysorozatot. Sikerült a programunkhoz támogatóként megnyerni még a Magyar Hullámtermékgyártók Szövetségét (MAHUSZ), a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülését (MKKE) és a Magyar Szitanyomók Szövetségét (MSZSZ) is. Elsőre PPDexpo, utóbb pedig PPFest (a PPDexpo az  eseménysorozat kiállítás blokkját jelöli) névre keresztelt eseménysorozat létrehozásával az a legfontosabb célunk, hogy legyen pár nap, ahol újra együtt lehetnek az azonos érdeklődésű és érdekeltségű cégek, szakemberek, mert az internet korában sincs tartós üzleti siker a személyes találkozások, az egymás szemébe nézés és kézfogás nélkül. A PPFest egy olyan össz-szakmai esemény, amely nem csak kiállítás, nem csak konferencia, nem csak partnertalálkozó, nem csak díjátadó, nem csak verseny, nem csak kellemes és hasznos beszélgetésekre alkalmas lehetőség, hanem mindezek együtt. Abban is a szokásoktól eltérően gondolkodunk, hogy az eseménysorozat konferenciáit, workshopjait a délelőtti órákra időzítjük és a vendégek számára pedig a kiállítást kora délután nyitjuk meg. Így a kiállítók sem maradnak le az „elméletről” és a látogatók is kényelmesen tervezhetik programjukat.
 

Beárazva

Mindezek után jogosan vetődik fel a kérdés: mindez mibe kerül? A szakmai látogatóknak semmibe, hisz a belépés előzetes internetes szakmai regisztrációval ingyenes. A kiállítóknak pedig mondhatni „jelképes”. Gyors kalkuláció szerint a PPDexpo regisztrációs és helydíjai, valamint egységstand árai együtt körülbelül kétharmadát teszik ki más kiállítások helydíjának. Kaptunk is eleget mi szervezők, hogy ezekkel az árakkal tönkretesszük a kiállítási piacot, mert üzleti alapon ennyiért képtelenség kiállítást rendezni. Megértjük érveiket hisz a nyomda- és a csomagolóipar is ismeri az ár alatt vállalók piacromboló tevékenységét, bár azokat nem a jó szándék motiválja. A PPDexpo-nak azért olyan mesterségesen alacsonyak az árai, hogy ne legyenek pénzügyi akadályai a részvételnek. Sem a kicsiknek, sem a nagyoknak. A megrendezést vállaló szervezetek számára ez nem üzleti vállalkozás, hanem a szakma közös érdekében felvállalt szolgálat. És hatalmas kockázat.
 

Most vagy soha többé?

Ahogy a címben is utaltunk rá: a szakmák most válaszút elé kerültek. Akik most nem állnak ki a megvalósítás mellett, azok részben azt demonstrálják, hogy eddig sem a költségek miatt maradtak távol a szakmai kiállításoktól, rendezvényektől, részben pedig azt, hogy nincs is szükség színvonalas közös szakmai és üzleti fórumokra. Egyedül, vevőtalálkozókkal, céges partikkal minden megoldható. Persze ezzel a hazai kiállítások jövőjéről is ítéletet mondanak, mert a későbbiekben biztos nem akad olyan őrült, aki ilyenbe belevágjon. Anyagilag nem éri meg, nonprofit alapon pedig ki marad? És még valami: szakmáink érdekérvényesítő képessége nem is oly rég még kiemelkedőnek volt mondható. Jórészt azért, mert jól ismerte egymást – de legalábbis beszélő viszonyban volt egymással – a „szakma krémje”. Ez onnan eredt, hogy voltak alkalmak az oldottabb beszélgetésekre, együttgondolkodásra, amivel mindig éltek is. Az alkalmak még megvannak. Még! A szakmai szervezetek sokat tesznek ezért. Ez most például a PPDexpo és a Print&Packaging Fesztivál. Aki ebből (is) kivonja magát, az akarva-akaratlan, de egyben a két szakterület érdekérvényesítő képességét is rontja.
 

CSAOSZ programok a PPFest keretében

Csomagolószerek környezetvédelmi termékdíja (konzultáció)

A konzultáció célja az új termékdíj törvény és végrehajtási rendelete legfrissebb változatának áttekintése, az ellenőrzések tapasztalatainak megosztása és rövid betekintés nyújtása a várható változásokba. Szó lesz az ökodizájn témában elérhető HITA pályázatokról és a termékdíj-fizetési kötelezettséggel összefüggő „csomagolás-nem csomagolás” kérdésekről is.

Amit a csomagolástervezőknek időben tudni kell – workshop a biztonság jegyében 

A csomagolástervezőknek folyamatosan környezetben kell alkotniuk. Munkájukkal meg kell feleljenek a termék áruvédelmi igényeinek, a vásárlói szokások változásából eredő új követelményeknek, a gazdaságossági, környezetvédelmi elvárásoknak, a termék forgalmazói által támasztott feltételeknek és nem utolsó sorban a társadalmi változásokból következő kihívásoknak. A workshop keretében terítéken lesznek a hamisítás elleni védekezés csomagolószer- gyártói lehetőségei, a nyomon követést megalapozó szabványkörnyezet, továbbá biztonsági feladatok, mint például az aeroszol csomagolások biztonságát elősegítő vizsgálati lehetőségek, és nem utolsó sorban a csomagolástervezés felhasználói, kereskedelmi oldalon jelentkező hatékonyságnövelő lehetőségei.

HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny ünnepélyes díjátadója

1967-ben indult útjára a nemzeti csomagolási verseny, amely idén érkezett el sorrendben a 30. eseményéhez. 2013-ban 32 vállalat 58 nevezése mérette meg magát, és 6 nevezés kapott HUNGAROPACK díjas, 32 különdíjas és egy okleveles elismerést.
 
Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. szeptemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek