Plazmaállapotban

Bővítette lemezmegmunkáló-kapacitásait az egri GYEGÉP Kft.

2016. december 22., csütörtök, 06:00

Címkék: Dener Makina eger fémlemez-megmunkálás GYEGÉP Kft. lemezmegmunkálás lemezvágás plazma plazmavágás plazmavágó SMTech

Az ipari termelés kulcskérdése a minőség és a gazdaságosság tekintetében a gyártás során alkalmazandó eljárástechnológia megválasztása és annak kivitelezése. A gépek tervezői a nagyobb fajlagos teljesítmény biztosítása, valamint a súlycsökkenés céljából nagy szilárdságú anyagokat írnak elő, de ezek az anyagok a hagyományos módszerekkel csak rendkívül körülményesen munkálhatók meg. Az új technológia bevezetésének áldásos hatásairól Gyetvai Zsolt, az egyedi gépgyártással foglalkozó GYEGÉP Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Mióta működik a vállalkozás?

Gyetvai Zsolt: A családi vállalkozást 1930-ban alapította a dédapám. Az 50-es évek államosítása után több mint 10 éves szünet következett, majd 1972-ben indulhattunk újra. Persze nem a korábbi vállalat élén. Új alapokról kellett kezdenünk mindent, csak a felhalmozott mérnöki tudás és kapcsolatrendszer maradhatott érintetlen. Egyedi gépek és berendezések – szinte minden esetben gyártóeszközök – tervezésével és építésével foglalkozunk. Egyik szakterületünk a szénszálgyártó gépek építése, a másik fontos szegmens a lemezalakító berendezések gyártása, de szinte minden iparág számára szállítunk, ahol speciális rendeltetésű egyedi gépekre van szükség. Mintegy 85%-ban exportra dolgozunk, Ausztrália kivételével minden kontinensen vannak működő gépeink, de régóta dolgozunk azon, hogy eltüntessük a fehér foltot.

Mi indokolta a gépbeszerzést?

A vállalkozás eredményessége erősen lecsökkent a 2008-as válság óta, így a műszaki fejlesztés lehetőségei is korlátozottak. A pályázatok nélkül jó esetben a szinten tartást tudnánk célul kitűzni. A plazmavágót is egy EU-pályázat keretein belül vásároltuk meg. Korábban egy 20 éves lángvágóval végeztük a lemezdarabolást, ami már elavulttá vált: hiányzott a modern szerszámgépekkel elérhető gyorsaság, pontosság és üzembiztonság. A lángvágó mellett egy lemezolló és néhány élhajlító teljesített szolgálatot, de mindenképpen időszerű volt a géppark korszerűsítése. A plazmatechnológia egy észszerű kompromisszumot jelentett a különböző anyagvastagságok vágásához, hiszen nálunk széles tartományban, 1-től a 120 mm vastagságig történik a lemezdarabolás. Túlnyomórészt szerkezeti acéllemezeket, időnként rozsdamentes és nagy kopásállóságú acélminőségeket, elvétve pedig alumíniumtáblákat munkálunk meg.

A gépet lángvágó fejjel kiegészítve rendeltük, tehát ahol már korlátozott a plazma vágási teljesítménye, ott visszatérünk a lángvágásra. A plazma mellett szólt, hogy a beruházási igénye is kisebb, mint a lézervágó berendezéseké. Egy-egy megbízás elnyerésében nagy szerepet játszhat, hogy a beszállító milyen gépparkkal rendelkezik: ebből következtetni lehet a várható minőségre és szállítási határidőkre.

Milyen szempontok alapján választották ki az önöknek megfelelő gépet?

Öt gyártótól, jobban mondva azok képviselőitől kértünk ajánlatot, a listán szerepeltek a nagy nyugat-európai szerszámgépgyártók is – ez utóbbiak végül az árfekvés miatt estek ki. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az áramforrás magas műszaki szintet képviselő gyártótól származzon: konkrétan Hypertherm plazmagenerátort kellett tartalmaznia a gépnek a hozzátartozó szofver- és szolgáltatási háttérrel, például Hypertherm EDG-Pro Pro Windows-alapú CNC-vezérlő egységgel.

A mechanikus alkatrészek tekintetében nagy volt a kínálati szórás, és egy-egy nem átgondolt felszereltségből komoly minőség- és árkülönbségek jöhetnek létre. Az egyedi gyártásból adódóan kevésbé volt fontos az automatizálhatóság, inkább a visszaállási pontosság és a gyors programozhatóság számított, hiszen rengeteg kisebb-nagyobb elemből áll össze a teríték. A versenyben két török gyártó és azok kereskedői maradtak bent, szinte azonos árral és műszaki tartalommal. Talán az SM-Tech Kft. üzleti filozófiája döntött a Dener márka mellett. A pályázati gépbeszerzéssel rengeteg dokumentáció és adminisztráció jár, és a cég példaértékűen támogatott minket a zökkenőmentes lebonyolításban. Rugalmasan, együttműködően és készségesen reagáltak a kéréseinkre, és látszott, hogy a gyártóval is megfelelő a kommunikációjuk.

Alig egy hete zárul le a gép üzembe helyezése, nagyon sok tapasztalatot tehát még nem gyűjtöttünk annak működéséről. Néhány műszakon vagyunk túl, de az idős lángvágóhoz képest lenyűgöző a gyorsaság, a pontosság és a felületminőség. A mechanikus pontosságot a gép átadás/átvétele közben ellenőriztük. Körbevágtunk egy 6 000 × 2 000 mm-es táblalemezt, majd a két átlót tolómérővel megmértük. A 6 000 × 2 000-es táblán az átlókban mért eltérés kevesebb mint 1 mm volt.

Szokatlan volt számunkra a munkatempó is: hiába alakítottuk ki előre a munkadarabok ki- és berakodásának folyamatát, szinte alig győztük betölteni a lemezeket. Két nap alatt feldolgoztunk annyi acéllemezt, mint amennyit korábban egy hét alatt. A gépet öttengelyes rotációs fejjel, Tru Hole csomaggal (az ötvözetlen acél vágására alkalmazható True Hole technológiával látványosan jobb minőségű furat készíthető, mint más plazmatechnológiával) rendeltük. Nem kértük, de ingyen kaptuk a BEVEL vágórendszert, ami az oldalsó felületek dőlésmentes vágását biztosítja.

Molnár László

Magyarországi forgalmazó:

Sheet Metal Technológia Kft.

H-8300 Tapolca, Nagyköz u. 7. II. 7.

Tel.: +36/30/325-3428

Fax: +36/87/687-290

www.smtech.hu

E-mail: salesdirector@smtech.hu


A DENER Mitsubishi DNR-I 2060 CNC plazmavágó berendezés általános jellemzői

A hegesztett géptest egy felfogással, CNC-megmunkálóközpontban van kialakítva, ami garantálja a maximálisan precíz vágást és pontosságot. A vágóasztal pneumatikus szekcionált elszívó rendszerrel, cserélhető lamellaráccsal, pneumatikus szelepekkel rendelkezik. Az elszívás mindig a fej alatti cellában történik, így növelve az elszívás hatékonyságát, lehetővé téve a kevesebb villamosenergia-felhasználást és a nagyobb energiahatékonyságot. A Hypertherm vágórendszerek családjába tartozó Pronest 3D vágószoftver a legoptimálisabban vezérli az X-Y-Z + A-C tengely koordinátákat. A szoftvert kifejezetten az X-Y vágás piacára fejlesztették a könnyű használat, a termelékenység és nyereségesség növelése érdekében.

A gép paraméterei

 • Vágási felület 2 000 × 6 000 mm
 • Szilárd, robusztus szerkezeti acélból készült gépváz
 • Az egész hegesztett géptest egy felfogással, CNC-megmunkálóközpontban van
 • kialakítva, ami garantálja a maximálisan precíz vágást és pontosságot
 • Statikusan és dinamikusan analizált, feszültségmentesített
 • hegesztett szerkezeti konstrukció
 • Vágóasztal pneumatikus szekcionált elszívó rendszerrel, cserélhető lamellaráccsal
 • Magas pontosságú lineáris hajtórendszer az összes tengelyen
 • Japán Mitsubishi szervomotor-vezérelt tengely
 • A világ első számú piacvezető plazma áramforrása: Hypertherm
 • Magas mechanikus pontosság: ±0,02 mm
 • Fogaskerék, fogasléckapcsolat szervohajtással a gyors és pontos megmunkáláshoz
 • ARC THC Hypertherm fúvókarendszer
 • Ütközés elleni védelemmel ellátott plazmafejbe szerelt magasságkövető rendszer
 • Hypertherm EDG-Pro Windows-alapú CNC-vezérlő egység
 • CAD/CAM szoftver lemez-készletgazdálkodási adatbázissal (opcionális automatikus
 • terítékképző szoftver a gazdaságos idő- és táblalemez-felhasználásért)
 • Automata gázkonzol
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek