Orbitális csőmegmunkálás

Könnyen kezelhető, magas minőségű, professzionális eszközök csővezeték-építőknek

2013. október 11., péntek, 11:39

Címkék: automatizálás AXXAIR csőhegesztés hegesztéstechnika vágás Weldmatic

A csővezetékek gyártási technológiájának sarokköve a megfelelően pontos vágás, a csővégmegmunkálás és a hegesztés. A francia AXXAIR hordozható berendezései professzionális megoldást kínálnak azoknak a felhasználóknak, akiknek műhelyben való előgyártásnál és a helyszíni munkavégzésnél is kiváló minőségű vágást, élletörést és hegesztést kell produkálniuk.

Ha a felhasznált csövek mérete átmérőben az 5 – 1060 mm, falvastagságban pedig 0,7 – 15 mm-ig terjedő tartományban van, akkor az AXXAIR berendezések használatával jelentősen növelhető a termelékenység, minőségjavulás mellett.
 
A technológia csőszerelés minden területén alkalmazható
 

A jó hegesztés feltétele a pontos vágás

A csővágó berendezések pontossága, merőleges vágás esetén 0,25 mm. Ilyen pontosság mellett az összeillesztett csövek akár hozaganyag nélkül is hegeszthetők. A viszonylag vékony falú csövek szimmetrikus megfogásának köszönhetően a járulékos deformáció nagyon kicsi, vagy egyáltalán nem is jelentkezik. A szorítópofák kiképzése olyan, hogy pofánként két vonal mentén fekszik fel a csőtest. Ez egy négypofás megfogónál 8 vonalat jelent, amin megoszlik a szorítóerő. A befogás és a vágás helyének távolsága néhány milliméter, emiatt nagyon kicsik a kialakuló rezgések. A kompakt felépítésnek és a viszonylag kis tömegnek köszönhetően könnyen szállíthatók, könnyen kezelhetők a berendezések. A vágógépek méretsora illeszkedik a legtipikusabb felhasználási igényekhez. Egy-egy méreten belül az átfedési tartomány olyan széles, hogy az előforduló méretek megmunkálásához legtöbbször egy gép használata is elegendő. Például a CC171 típusú berendezéssel Ø16 mm – Ø170 mm mérettartományon belül minden méret vágható, leélezhető és hegeszthető, mivel a gépek moduláris felépítése lehetővé teszi igény szerinti bővítésüket, fejlesztésüket. Egy csővágó berendezés, bővítő egységekkel átszerelhető leélező vagy hegesztőgépnek is. Az átállási idő minimális. A vágó, az élmaró vagy a hegesztőfej átcserélése csak néhány percet vesz igénybe.
 

Precíz élletörés

A vágógépeket a vágómotor cseréjével gyökölő gépként használhatjuk. A keményfém lapkákat használó marófejjel lehetőség van 30°-os, 37,5°-os, és 45°-os V-alakú, és 10°-os J-alakú letörés elkészítésére. A csövek ovalitásának lekövetését előfeszített görgős mechanizmus kompenzálja, ezzel érhetjük el, hogy a leélezés mindenütt egyenletes magasságú legyen.
 

Automatizált hegesztés

A pontos vágás és élelőkészítés után dől el, hogy az adott hegesztési feladatot a vágógépben rögzítve vagy már a végleges pozíciójában, a csőrendszerben hegesztjük. Az előgyártási stádiumban a vágófej helyébe illeszkedő hegesztőfejjel, csövet csőhöz, idomhoz, karimához tudunk hegeszteni. Amennyiben már a csőhálózatban a végleges helyére kell behegeszteni a munkadarabot, akkor a hordozható orbitális hegesztőfejeket használhatjuk. A helyszíni szereléseknél alkalmazott zárt és nyitott fejű hegesztőfejek kis méretük és súlyuk miatt könnyen kezelhetők. Egyszerűen és stabilan rögzíthetők a csövekhez.
 
SATP 80 hegesztőfej az AXXAIR-től
 

Áramforrások

Az AXXAIR hegesztő áramforrásai 160, 200 és 300 amperes DC, vagy AC/DC berendezések, és típustól függően több hegesztőfej típushoz is használhatók. A hegesztő áramforrásba integrált vezérlőegység menü rendszerű programozásának elsajátításához pár óra elegendő.

Nyitott fejű orbitális csőhegesztő berendezés

Progamozás, kezelés, dokumentáció

Programból vezérelhető a beállított szektorokhoz tartozó forgatási sebesség, a lengetési adatok, a huzal előtolás és természetesen a hegesztési paraméterek. A gépben lévő memóriakártyán 200 hegesztőprogram tárolható, és a mellékelt szoftverrel nagyon könnyen dokumentálható. A kezelés, paraméterek módosítását, tárolását csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező személyzet végezheti. A paraméterekhez való hozzáférési szinteket jelszóval lehet levédeni. Ennek alapján kioszthatunk különféle jogosultságokat is. Az operátor jogosultság a gép használatát lehetővé teszi, de nem engedi például a hegesztési paraméterek módosítását. A hegesztést felügyelő technológus jogosultságával hozzáfér és módosíthatja a hegesztési paramétereket és új programokat is készíthet. A hegesztő programon belül maximálisan húsz szektort határozhatunk meg. A menürendszerben megadhatjuk az aktuális anyagminőséget, az átmérőt és a falvastagságot. Ezeknek az ismeretében a vezérlőegység
automatikusan felajánl egy paramétercsomagot, amelyből kiindulva, a próbahegesztés eredményétől függően módosítással vagy módosítás nélkül tudjuk beállítani és eltárolni az adott feladathoz optimalizált programunkat. A hegesztőgépbe továbbá beépítettek egy egyszerű nyomtató egységet is, amivel az elkészített hegesztés mért jellemzői kinyomtathatók, ezzel megkönnyítve a dokumentációt.
 
www.weldmatic.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. július-augusztusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek