Nyomós ok a rugós nyomóelemre

Kifogástalan befogástechnika a Gimextől

2013. november 18., hétfő, 09:16

Címkék: befogástechnika EMO Hannover Gimex-Hidraulika Kft. Halder rugós nyomóelem

Az alkatrészek pontos és reprodukálható megmunkálása szempontjából döntő tényező a munkadarab megbízható pozicionálása, hogy megakadályozza a hibás befogást, amely végzetes hatású lehet a gyártásra.

 
A német Halder sikertörténete háromnegyed évszázaddal ezelőtt, a Simplex kalapáccsal kezdődött, majd egyre inkább előtérbe került a minőségi szabványelemek gyártása. Befogóelemei ma a gépek- és készülékek kezelőelemei, alapvető alkatrészei és a gépelemek mellett a gyártmánypaletta központi részét képezik.

Termékújdonságok a hannoveri EMO szakvásáron

A szeptemberben megrendezett EMO Hannover kiállítójaként, a mára jelentősen kibővült termékportfólióval rendelkező Halder legújabb termékfejlesztéseivel a nagyközönség a szakkiállításon találkozhatott először.
 
Az EMO újdonságai

Rugós nyomóelemek kerámia és műanyag golyókkal is

A rugós nyomóelem program egyes változatai mostantól kerámia golyókkal is elérhetővé válnak. Ez korrózióállóságot és nagyobb kopásállóságot eredményez, általa szabadtéri alkalmazása is lehetségessé válik. A korábbi változatokhoz hasonlóan most is széles méretválaszték áll a felhasználók rendelkezésére, normál és erősített rugóerő mellett 250°C hőmérsékletig. A rugós nyomóelemek további új fejlesztése hasított műanyag házzal rendelkező acél, vagy műanyag golyóval szerelt, amely képes kiegyenlíteni furatának 0,2 mm-es tűrését is. Ez jelentős megmunkálási költségmegtakarítást eredményez, továbbá a hüvely rugalmas kivitele egyszerű kézi szerelést és cserét tesz lehetővé. 

Rugós oldalnyomók új változatai

A rugós oldalnyomó elemek a lemezrugós kivitel, egy másik változata az egyedi nyomócsap rögzítéséhez belső menetes rögzítéssel egészült ki. A lemezrugós változat előnye a könnyű munkadarab-behelyezés és -kivétel, illetve a stabil pozicionálás. Továbbá a rozsdamentes lemezrugó, nagyobb munkadarab tűrések áthidalása mellett, a lefelé ható rögzítőerőt is biztosítja. Kétoldalas változata többdarabos rögzítésre is alkalmas. A klasszikus joystick-változat legújabb típusa a nyomótag nélküli, belső menettel ellátott, tömítéssel szerelt, vagy tömítés nélküli kivitel, amelynél a felhasználó az alkatrészhez illeszkedő nyomótagot tud alkalmazni. A szabványos nyomótaggal rendelkező típusokhoz képest itt már nincsenek rögzítési korlátok.
 
A nyomó- és leszorító elem biztonságos helyzetben tartja a munkadarabot

Újdonságok a „klasszikus szorításban”

A „klasszikus szorítás” terén továbbfejlesztett, intelligens megoldás a fogazott befogó, mely állítható ellendarabjával egyénileg igazodik valamennyi szorítási  szituációhoz. Emellett nagy szorítóerő, egyszerűség és rugalmasság jellemzi. Az új kettős-ékes befogó megmunkálható alumínium pofáit optimálisan hozzá lehet igazítani a munkadarab kontúrjához. Ideális a megmunkálóközpontok marási és fúrási műveleteihez, egyszerű és költséghatékony megoldás, amellyel akár egyszerre több munkadarab is megfogható.
 
A különböző nyomócsap-változatok – kúpos csúcsos, prizmás (120°), félgömb vagy
belsőmenetes – széles alkalmazási spektrumot kínálnak

Szorító- és alátámasztó elemek

A rugós nyomóelemek gyorsan és biztonságosan pozicionálják a munkadarabot az ütköző- és alátámasztási pontokon. A nyomócsapok betétedzettek és elcsavarodás ellen biztosítottak. A nyomóelemek öntött horganyból készült tartóját két darab DIN 912-M4/M5-ös hengeres csavarral lehet a készülékekhez rögzíteni. A menetes nyomócsapok helyzetét a felhasználó tetszőlegesen állíthatja be és biztosíthatja a hozzá szállított ellenanyával. A négy különböző nyomócsap-változat széles alkalmazási  spektrumot biztosít. Már a kúpos csúcsos, prizmás (120°) vagy a félgömb kivitel is számos területet fed le. A belsőmenettel ellátott rúdvéges kialakítás pedig lehetőséget teremt a munkadarabhoz illeszkedő nyomótag alkalmazásának. Mindegyik kivitel három szabványos méretben (M12x1,5; M16x1,5; M20x1,5) kapható. A szorítók kisebb változatai is már excenteres gyors rögzítéssel vagy állítható csapágyazott rögzítőkarral vannak ellátva. Az összes változat kézzel, külön szerszám nélkül  működtethető. Ez gyors és egyszerű munkadarabcserét tesz lehetővé. Kompakt kivitele nem igényel nagy helyet. A szorítók a T-hornyokhoz egy anyával vagy a befogókészülékekhez egy menetes csappal rögzíthetők, 5000 N szorítóerő mellett. A fenti két elem kombinálásával számos szorítási és rögzítési szituáció valósítható meg.
 
www.gimex.hu
info@gimex.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek