Nincs idő hibázni

Meusburger megoldás magyar gyártmányú megmunkálóközpontokban

2013. szeptember 29., vasárnap, 19:24

Címkék: Cad-Cam Solutions Kft. FiveAX Mach-Tech megmunkálás megmunkálóközpont méréstechnika Meusburger tervezés tervezői szoftver

„Bezzeg régen, amikor még volt magyar szerszámgépgyártás” – ugye ismerős az iparban gyakran elhangzó nosztalgikus panasz? A rossz hír az, hogy ezen még sokáig kesereghetünk, mert a világ nagyot változott azóta, a jó hír pedig az, hogy ez még sincs így egészen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a székesfehérvári Cad-Cam Solutions Kft. csapatának saját fejlesztésű megmunkálóközpontja, amelyre felfigyeltek az iparban.

Sok jó megoldás kis helyen is elfér – irodaépületének mérete és tevékenységének sokfélesége alapján akár ezt is írhatná cégérére a fehérvári kisvállalkozás, a Cad-Cam Solutions Kft., amely nevéből viszonylag egyszerű következtetni az általuk végzett tevékenységre. Vagy mégsem?

A FiveAX a Mach-Tech 2013 szakvásáron

A hazai pálya előnyei

A magyar ipar meglehetősen vegyes képet mutat: az üzemekben alkalmazott gépek és berendezések esetében éppúgy találkozhatunk „prehistorikus” darabokkal, ahogy magas fokon automatizált környezetben működő high-tech megmunkálóközpontokkal is. Mindennek okozataként a gyártócégeket kiszolgáló szoftver- vagy gépkereskedőknek rendkívüli rugalmasságot kell tanúsítaniuk, ráadásul az aktuális hazai finanszírozási helyzettel is együtt kell élni. – Ez egyáltalán nem könnyű, ugyanakkor a műszaki megoldásokra nem feltétlenül vannak rossz hatással a szűkös keretek. Magyarán: a kényszerhelyzet gondolkodásra ösztönöz minden szereplőt, és mint tudjuk, gondolkodni nem bűn, sőt... – mondta Takács Imre, a Cad-Cam Solutions Kft. ügyvezetője. A cég fejlett ipari megoldásokkal segíti partnereit a tervezés, gyártás, mérés-automatizálás és termelés-irányítási rendszerek integrációja területén – gyorsan hozzá is teszik: mindennapi munkájuk középpontjában az áll, hogy mindez ne maradjon mindössze a marketing része. Eddig elért eredményeik alapján pedig úgy fest, törekvésük sikeres. Világszerte vezetőnek számító ipari tervezőszoftverek, így például a TopSolid (CAD/ CAM), valamint a WorkNC (CAM) rendszerek forgalmazói Magyarországon, de több speciális – többek között öntészeti szimulációs – szoftveralkalmazás, valamint ipari szkenner is megtalálható kínálatukban. – Az általunk forgalmazott szoftverek a fejlett ipari országok piacain erős pozícióval rendelkeznek. Magyarországon azonban nem mindig magától értetődő a minőségi választás, de úgy tűnik, az 5-tengelyes megmunkálás, illetve az erre alkalmas berendezések térhódításával egyre több magyar vállalkozás ébred rá, hogy a gép ugyan fontos része a termelési rendszernek, de csupán egyik része. Nem egy üzemet ér csalódás, hogy a nagyon jelentős összegért beszerezett 5-tengelyes megmunkálásra alkalmas szerszámgép működésbe állása után nem hogy növekedett, hanem egyenesen csökkent a termelékenység, ugyanis a berendezések „mögé” fejlett CAM rendszer is szükséges, márpedig azt néha „lefelejtik” – összegezte tapasztalatait Takács Imre. 
 
A FiveAX-ba tervezett és beépített H 1000 felfogórendszer az egyik kulcselem
 

Szabványos utakon

A Cad-Cam Solutions Kft. másik meghatározó ágát a mérnöki szolgáltatások képezik. Ezek közé tartoznak a speciális mérések, szkennelések, valamint a tervezés. – Ügyfélkörünk meglehetősen széles, vagyis számos megrendelőnek tervezünk szerszámokat, szerszámalkatrészeket. A megbízások 70 százalékban présszerszámokra, 20 százalékban formakitöltő szerszámokra, 10 százalékban pedig a legkülönfélébb felhasználási területre szánt célszerszámokra, célgépekre, mérőgépekre érkeznek. A tervezés területén közel másfél évtized tapasztalata vezetett minket rá, hogy megrendelőinknek a szerszámgyártási, elsősorban fröccsöntőszerszám-gyártási feladatok esetében előre gyártott, szabványos elemeket ajánljunk megvásárlásra, illetve felhasználásra. A piaci választék viszonylag nagy, de a mindennapi gyakorlat gyorsan megmutatja a különböző szállítók erényeit és gyengeségeit. Mi a Meusburgernél találtuk meg a minőség és kedvező ár kombinációját, és két további fontos tényezőt. Az árképzés rugalmasságát, amely nagy segítségünkre van a versenytárgyalások során, valamint a szállítási gyorsaságot. A Meusburger rendkívül rövid határidőkkel és megbízható módon képes szállítani a megrendelt tételeket. Aki jártas a szerszámgyártás, formaöntés, műanyagfröccsöntés területén, pontosan tudja, mit jelent ez – a munkafeladatok, projektek manapság sokkal gyorsabbak annál, hogy lehetőség legyen heteket várni a szállításra – mondta Takács Imre. Az ügyvezető megjegyezte: a Meusburger mellett szólt az is, hogy az osztrák gyártó néhány évvel ezelőtt a présszerszámalkatrészek gyártását is megkezdte, márpedig ez a terület a Cad-Cam Solutions Kft.-nél dominánsnak számít.
 

H 1000 felfogórendszer – biztos pont a precíz megmunkáláshoz

A tervezési tapasztalatok, a piaci igények mind alaposabb ismerete egy új terület felé, a prototípusgyártás irányába vitte a fehérvári mérnökcsapatot. – Alapvetően tervezők vagyunk, illetve az általunk forgalmazott szoftverek és hardverek műszaki támogatását látjuk el, és bár rendelkezünk egy saját kisebb üzemmel, vagy szerényebb megnevezéssel: egy műhellyel, az inkább tesztcélokat szolgál, így nem a klasszikus értelemben vett gyártásra adtuk a fejünket. A prototípusgyártás nálunk azt jelenti, hogy a megbízók számára gyorsan és megbízható módon megtervezzük az alkatrészt, és tapasztalt partnereinkkel együttműködve irányítjuk a gyártási folyamatot, így az ügyfél rövid határidővel, egy kézből kapja meg a prototípust. A gyorsasággal pedig versenyt lehet nyerni. Ez vezetett el minket egy másik projekthez is, amely szinte nem várt sikert hozott – fejtette ki Takács Imre. A Cad-Cam Solutions Kft. mérnökei 2013 elején láttak hozzá egy szerszámgép-prototípus tervezéséhez és építéséhez. A berendezés egy olyan 5-tengelyes elektródamegmunkáló- központ, amelyet egyedinek vagy célgépnek, illetve sorozatgyártmánynak sem lehet igazán nevezni. – A FiveAX megmunkálóközpontunk olyan, akár a sorozatban is gyártható szerszámgép, amelynek alapjai döntően „állandóak”, ugyanakkor az ügyfelek egyediigényei, céljai szerint áttervezhetők, továbbfejleszthetők – jegyezte meg az ügyvezető. Takács Imre hozzátette: „két alapvető részhez azonban ragaszkodunk. Egyrészt ahhoz, hogy a gép fő részeit, beleértve a gépágy-öntvényt, vázat és még sok minden mást, a minőségi munkát piacképes áron végző magyar beszállítók adják, valamint a berendezés fontos részét képező felfogórendszert az osztrák Meusburgertől szerezzük be”. 
 
 

Takács Imre (jobbról) és Herhof Ede, valamint Joachim Zinnöcker a Meusburger munkatársai a Mach-Tech 2013 szakvásáron

 
A Meusburgerhez való ragaszkodás nem véletlen – jelzi a fehérvári mérnökcsapat vezetője. Az osztrák gyártó által szállított, a FiveAX-ba tervezett és beépített H 1000 felfogórendszer ugyanis az egyik kulcselem, amelyet a berendezés forgóasztalára szerelnek fel. – A H 1000 nem más, mint egy nullpontrendszer, amelyhez esztergált közdarabokkal rögzíthető a munkadarab, négy csavarral rögzíthető egy C, vagy éppen egy satu, méghozzá 2μ pontosságon belül. Mindez azt jelenti, hogy nincs szükség bemérésre, hiszen rögzített nullponttal lehet dolgozni. A vezérlőbe csak be kell „gépelni”, hogy elektródabefogót vagy éppen satut rögzítettünk, és indulhat a megmunkálás. A különböző megmunkálóberendezések közötti váltás is éppen ilyen egyszerű: ha a marógépben is a H 1000-est építjük, az azon megmunkált munkadarabot áthelyezhetjük egy tömbszikraforgácsolóba, amelyben szintén H 1000-eshez rögzíthetjük azt, ugyancsak bemérés nélkül indítható a megmunkálás, hiszen a pozicionálás nem változott. Az átállási idők így drasztikusan csökkenthetők, és ami lényeges, elkerülhetők a mérési hibák. Az üzemi gyakorlatban pedig köztudott, nincs idő hibázni – a Meusburger által szállított megoldás ennek elérésében segített minket és a FiveAX berendezéssel dolgozó üzemeket.
 

Gépjövő

A Cad-Cam Solutions Kft. a FiveAX berendezést a budapesti Mach-Tech 2013 szakvásáron mutatta be első alkalommal. A mérnökcsapat a megmunkálóközpont továbbfejlesztésén dolgozik. A gyártmány mindenesetre komoly érdeklődést váltott ki a forma- és elektródamarásra szakosodott vállalkozások körében. – A hazai sikerekre alapozva foglalkozunk a nemzetközi piacokon való bemutatkozás gondolatával is, de egyelőre megoldásaink további fejlesztésén, illetve a felmerülő igények kielégítésén dolgozunk – mondta Takács Imre.
 
www.meusburger.com
l.szabo@meusburger.com
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. szeptemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek