Nekünk jó, ha Kína nem

2013. március 11., hétfő, 12:07

Címkék: alternatív energia Kína Magyar Napelem Iparági Egyesület napelem napenergia szoláris energia

Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentős hatással lesz, miután itt is jelentős piaci részesedésük van a kínaigyártóknak - közölte a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP).

A szakmai szervezet közleményében emlékeztet: az Európai Bizottság március 5-én elrendelte azon napelem modulok és az  előállításukhoz szükséges cellák és waferek (szilícium ostya) importregisztrációját, amelyek többségben vagy egészben kínai gyártásból kerülnek az EU-ba. Az intézkedés várhatóan az EU-ba érkező kínai napelemimport azonnali drasztikus visszaesését eredményezi.

A döntés része az európai napelemiparág több mint 25 százalékát képviselő EU ProSun egyesülés kezdeményezésére indított vizsgálatnak. Ennek során az EU az esetleges tiltott kínai kormányzati támogatásokat és a kínai termékek dömpingáron (előállítási ár alatt) való értékesítésének gyakorlatát vizsgálja.
A vizsgálat eredményeként előzetes intézkedés a dömpingvámok bevezetéséről legkésőbb június 6-ig várható. Ebben az esetben várhatóan 90 napos visszamenőleges hatállyal vámot vetnek ki, amelynek alapját a most elindított regisztráció képezné, és 5 évig maradna érvényben.
Tavaly az Amerikai Egyesült Államokban hasonló folyamat eredményeként bevezetett büntetővámmal sújtották a kínai importot. Ez végül összesen 24 százalék és 250 százalék közötti vám bevezetését jelentette gyártónként differenciáltan, tehát minden egyesgyártót külön vizsgáltak és büntettek.
A mostani uniós vizsgálatot kezdeményező EU ProSun szerint a kínai gyártók mára több mint 80 százalékos részesedést szereztek az EU napelemes piacából, holott 2004-ben az arányuk még nulla volt - tartalmazza a közlemény.

MTI

 

Elemér, ne menjen napelemér'!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek