Meghódítják a világot a robotok 1.rész

Robotizálással a versenyképességért és a munkahelyekért

2015. október 01., csütörtök, 20:28

Címkék: autóipar elemzés IFR ipari robot Kína munkahely robotika

Az elmúlt években az ipari robotok világszerte jelentősen hozzájárultak a gazdasági növekedéshez.

„A robotok és automatizálási megoldások alkalmazása kiváló lehetőséget termet a stabil gazdasági fejlődéshez, a minőségi és ergonomikus munkahelyek létrehozásához és a biztonságos és megfizethető termékek előállításához – jelentette ki Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotics + Automation szakmai szövetségének ügyvezető igazgatója. – Megalapozatlanok azok az aggodalmak, hogy a robotika elterjedése a munkahelyek elvesztését vonja maga után, de ezt a tévhitet egyelőre az ennek ellenkezőjét bizonyító jelentések sem voltak képesek szétoszlatni.”

A német automatikai és robotikai szektor a tavalyi rekordév után is növekedési pályán maradt. 2014-ben a forgalom 9 százalékkal 11,4 milliárd euróra növekedett, idén pedig további 5 százalékos növekedés várható. „Minden esélyünk megvan arra, hogy a szektor idén a 12 milliárd eurós forgalmat is elérje” – jelentette ki Hans-Dieter Baumtrog, a VDMA Robotics + Automation elnöke. 2015 első négy hónapjában a megrendelés-állomány 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereslet leginkább külföldön emelkedett. 2014-ben az exportvolumen már 55%-os súllyal esett latba. A legnagyobb exportpiacnak Kína számít, ahol komoly automatizálási beruházásokat hajtanak végre annak érdekében, hogy az ország a jövőben a technológiailag fejlett piacok közé tartozzon.

Robotok és munkahelyek – nem paradoxon

A szektor messze legnagyobb megrendelőjének számító német autóipar 2010 és 2014 között 15%-kal 92 000 egységre növelte az üzemekben munkába állított ipari robotok számát. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak száma 10 százalékkal 775 000-re emelkedett. A példa ékes bizonyítékkal szolgál arra, hogy a munkahelyek robotoktól való általános féltése nem megalapozott, és számos lehetőség kínálkozik a közvetlen ember-robot együttműködésre. A szenzortechnológia fejlődése annyira biztonságossá teszi az ipari robotok alkalmazását, hogy egyre kevésbé van szükség védőkerítések használatára.

Nagy hullámokat keltett ebben a témában az ING-DiBa bank áprilisban közzétett „Jönnek a robotok – az automatizálás hatásai a német munkaerőpiacra” című tanulmánya. A felmérés szerint az automatizálás előrehaladtával a németországi munkahelyek 59 százaléka kerül veszélybe előbb vagy utóbb, ami 18 millió munkahelyet jelent. A robotika által előtérbe kerülő új szakmák és munkahelyek azonban nem számszerűsíthetők, a technológia irreális értékelése ezért a valóság torzulását eredményezheti. A szerzők állítása szerint ha például 1,9 millió irodai állás szűnik meg a robotizálás miatt, akkor csupán 250 ezer marad meg. Schwarzkopf azt a feltételezést nem tekinti reálisnak. Az automatizálásban rejlő lehetőségeket a Német Szövetségi Munkaügyi Minisztérium is visszaigazolta, mégpedig nem pusztán a munkahelyek számát, hanem minőségét tekintve is. Az eredmények szerint a magas automatizáltsági szinttel mindössze a munkahelyek 12 százaléka mutat korrelációt.

A februárban megjelenő „Robotok munkában” tanulmány 17 országra kiterjedően elemezte az automatizálás a gazdasági fejlődésre kifejtett hatását. A szerzők azonban nem jutottak közös nevezőre. A robotok használatának átlagosan 10%-os GDP- és 15% termelékenység-növekedés tulajdonítható. A szerzők nem tapasztalták a foglalkoztatás csökkenését, inkább a munkabérek emelkedését. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a technológiai fejlődés az emberi munkát is értékesebbé teszi. Az automatizálás foglalkoztatásra kifejtett pozitív hatását az IFR már egy 2013-as tanulmányában is kihangsúlyozta azzal az állítással, hogy egy ipari robot alkalmazása 3-5 feldolgozóipari munkahely létrehozását vonja maga után.

A pozitív hatás a német gazdaságban is jelentkezik: a robotok száma 2010 és 2014 között közel 20 százalékkal 176 000 egységre emelkedett, és ugyanebben az időszakban a foglalkoztatás 1,6 millióval bővült, elérve a 42 580 000 munkahelyet. Az elmúlt öt évben egyedül a gépipar 100 ezer új munkahelyet teremtett.

Folytatjuk

www.ifr.org

Kapcsolódó cikk:

Meghódítják a világot a robotok 2.rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek